Αρχαιολόγος λέει ότι ίσως βρήκε το σπίτι όπου έζησε ο Ιησούς

Το σπίτι όπου έζησε ο Ιησούς κατά την παιδική του ηλικία υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει ο Κεν Νταρκ, καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ο ίδιος, που μελετά το σπίτι εδώ και 14 χρόνια, τονίζει πως δεν υπάρχει κάποια επιγραφή που να λέει πως είναι όντως το σπίτι του Ιησού, μα υπάρχουν πολλά στοιχεία και επιχειρήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CBS News, το συγκεκριμένο σπίτι- τα απομεινάριά του, για την ακρίβεια- βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι των Αδελφών της Ναζαρέτ, στην κεντρική Ναζαρέτ, στο Ισραήλ. Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική του Ευαγγελισμού του Θεοτόκου, όπου πιστεύεται πως ο αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στη Θεοτόκο πως θα αποκτούσε παιδί.

To κτίσμα χρονολογείται στον 1ο αιώνα μΧ και, σύμφωνα με τον καθηγητή Νταρκ, φαίνεται να είναι ένα «τυπικό οικογενειακό σπίτι για την εποχή και την περιοχή». 

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο. Δεν είναι τρομερά φτωχικό, μα δεν υπάρχουν και ενδείξεις μεγάλου πλούτου. Είναι πολύ συνηθισμένο» είπε στο CBS News. «Αν αυτό είναι το παιδικό περιβάλλον του Ιησού, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μεγάλωσε σε οτιδήποτε άλλο από ένα πολύ τυπικό αγροτικό σπίτι της Γαλιλαίας της εποχής του».

Ο Νταρκ υπογραμμίζει την καλή ποιότητα της κατασκευής: «Όποιος έχτισε το σπίτι ήξερε καλά να δουλεύει την πέτρα. Αυτό θα ταίριαζε με το είδος των γνώσεων που θα περιμέναμε από κάποιον που χαρακτηρίζεται ως “τέκτων” (τεχνίτης)» λέει, αναφερόμενος στον σύζυγο της Θεοτόκου, Ιωσήφ.

«Από μόνο του, αυτό δεν “χτυπάει καμπάνες” πως “εδώ ήταν που έζησε ο Ιησούς”. Αλλά βρίσκεται κάτω από μια βυζαντινή εκκλησία του 5ου- 7ου αιώνα». 

Ο Νταρκ είπε ότι η εκκλησία είναι «σχεδόν σίγουρα» αυτή που περιέγραψε προσκυνητής στη δεκαετία του 380 και ήταν γνωστή ως εκκλησία αφιερωμένη στην ανατροφή του Ιησού, η οποία υποτίθεται πως ήταν χτισμένη πάνω από κρύπτη η οποία περιελάμβανε το σπίτι του νεαρού Ιησού. Η εκκλησία εκείνη ήταν μεγάλη και εκτενώς διακοσμημένη, υποδεικνύοντας πως επρόκειτο για ένα σημαντικό σημείο. Επίσης, όπως τονίζει, συγκριτικά, η Βασιλική του Ευαγγελισμού χτίστηκε πάνω από το μέρος όπου πίστευαν ότι ο άγγελος είχε πει στη Μαρία πως γεννήσει τον Ιησού, «που είναι μικρότερη από την εκκλησία των Αδελφών της Ναζαρέτ. Ό,τι και να βρίσκεται εκεί, όποιος και αν έχτισε την εκκλησία των Αδελφών της Ναζαρέτ, πίστευε πως ήταν σημαντική, και κάτι που ήταν πολύ κοντά ή το ίδιο σημαντικό με τον Ευαγγελισμό. Αυτό δεν μας αφήνει πολλές επιλογές». 

Πάντως, παρά την πιθανή σημασία του χώρου, είχε λάβει μικρή ακαδημαϊκή προσοχή πριν την έκδοση του βιβλίου του Νταρκ, «The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-period, Byzantine, and Crusader site in central Nazareth» τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, ο χώρος παραβλεπόταν για χρόνια ως μη σημαντικός. Όταν ο Νταρκ έφτασε για πρώτη φορά εκεί το 2006, βρήκε αρχεία από προηγούμενες έρευνες που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ. 

Ο χώρος είχε αρχικά ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1880, και κατά τα επόμενα 50 χρόνια τον ανέσκαπταν οι ίδιες οι μοναχές. Το εγχείρημα διηύθυνε η ηγουμένη, Μερ Τζιρό, σε ένα από τα πρώτα παραδείγματα αρχαιολογικής έρευνας που έχουν διευθυνθεί από γυναίκα- πολύ πριν τις θεωρούμενες ως γυναίκες- πρωτοπόρους στη σύγχρονη αρχαιολογία. 

Παρά τα στοιχεία υπέρ της θεωρίας του, ο Νταρκ τονίζει πως δεν υπάρχει βεβαιότητα. «Από τη μία μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πειστική θεωρία πως ήταν το παιδικό σπίτι του Ιησού. Αλλά από την άλλη, το να το αποδείξουμε είναι πέρα από τα όρια των στοιχείων. Είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσον θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποδείξουμε κάτι τέτοιο».

Πηγή huffingtonpost.gr/