Το Χάρβαρντ έχει τη λύση για όσους θέλουν να ξυπνήσουν, αλλά δεν μπορούν να πιουν καφέ

Τα 3 βασικά ροφήματα με τα οποία μπορείς να κόψεις τον καφέ.

Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως χρειάζεστε μια ώθηση μετά από πολλές ώρες στη δουλειά ή κάποια βοήθεια για να ξεκινήσετε τη μέρα σας παραγωγικά. Μπορεί να υπάρχουν πολλές στιγμές που βρισκόμαστε έτοιμοι για έναν υπνάκο, αλλά πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι και σε εγρήγορση.

Οι καλές συνήθειες ύπνου είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετή ενέργεια για να περάσουμε την επόμενη μέρα, αλλά υπάρχουν στιγμές που ακόμη και οκτώ ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές και θα θέλουμε να λάβουμε κάποια επιπλέον βοήθεια, όπως ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ. Κατόπιν επανεξέτασης πολλών προηγούμενων ερευνών, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο καφές δεν φέρεται να είναι επιβλαβής. Εάν ωστόσο θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ με κάποιο άλλο ρόφημα, σας έχουμε κάποιες προτάσεις.

Αλλά για όσους δεν είναι λάτρεις του καφέ -ίσως λόγω της γεύσης ή της επίδρασης της οξύτητάς του σε ορισμένα στομάχια- υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις και η διατροφολόγος Nancy Oliveira από την Ιατρική Σχολή του Harvard γράφει στον ιστότοπο του Harvard Health Publishing σχετικά με άλλα ποτά που παρέχουν επίσης ένα σημαντικό Boost ενέργειας και μπορoύν επίσης να προσφέρουν κάποια παρόμοια οφέλη για την υγεία (π.χ. στην πρόληψη ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ).

Φυσικά, κανένα από αυτά τα ποτά – συμπεριλαμβανομένου του καφέ – δεν θα σας φέρουν έναν καλό ύπνο, αλλά μπορούν να γίνουν υπέροχοι σύμμαχοι εκείνες τις μέρες που νιώθετε ότι η μπαταρία σας είναι χαμηλή και χρειάζεστε λίγη βοήθεια για να μείνετε ξύπνιοι και συναγερμός.

Δες εδώ λοιπόν ποια είναι αυτά τα 3 εναλλακτικά ροφήματα:

Yaupon Tea:

Αυτό το τσάι από βότανα είναι από στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει γεύση παρόμοια με το πράσινο τσάι. Σύμφωνα με την Oliveira, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας. Η διαφορά μεταξύ αυτού και του καφέ είναι ότι η ενεργειακή ώθηση που παρέχεται από τη χημική ένωση θεοβρωμίνη, που βρίσκεται στο τσάι yaupon, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από αυτή που παρέχεται από την καφεΐνη. Επιπλέον, το τσάι έχει μια σειρά από υγιεινά συστατικά που βρίσκονται επίσης στο κακάο.

Yerba mate

Το Yerba mate ή yerba-maté είναι ένα είδος φυτού του γένους Ilex πουρνάρι, ιθαγενές στη Νότια Αμερική. Ονομάστηκε από τον Γάλλο βοτανολόγο Augustin Saint-Hilaire. Τα φύλλα του φυτού μπορούν να βυθιστούν σε ζεστό νερό για να παρασκευαστεί ένα ρόφημα γνωστό ως mate. Ψημένο κρύο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή τερερέ.

Matcha

Τι είναι το τσάι matcha; Είναι ένα “ενισχυμένο” πράσινο τσάι σε σκόνη από την Ιαπωνία. Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει καλύτερη γεύση και υφή.

Πηγή: ratpack.gr