Επτά απλούστατες μέθοδοι που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο άνοιας

Μερικές τις εφαρμόζουμε ήδη. Ας δούμε ποιες μας έχουν ξεφύγει κι ας τις βάλουμε στο πρόγραμμα

Κι όμως, σύμφωνα με μελέτη δύο δεκαετιών, μόλις επτά υγιεινές συνήθειες αρκούν, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Με το να είμαστε δραστήριοι, να τρώμε καλύτερα, να έχουμε ένα ισορροπημένο βάρος, να μην καπνίζουμε, να διατηρούμε στο φυσιολογικό τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του ζαχάρου στο αίμα μας μας, μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.

Η άνοια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι το 2050, σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την εν λόγω πάθηση προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φτάνοντας τους 153 εκατομμύρια.

Ωστόσο, μελέτες Κινέζων και Αμερικανών ερευνητών αποκαλύπτουν ότι συνήθειες που συνάδουν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, τα επιτραπέζια παιχνίδια και η κοινωνικοποίηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, υπόσχονται να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση και να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας.

Στη μελέτη που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί επιστήμονες συμμετείχαν 13.720 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας στην αρχή της έρευνας τα 54 έτη. Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες παρακολούθησης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας των ασθενών με άνοια.

Συνολικά 1.771 γυναίκες, το 13% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ανέπτυξαν την πάθηση. Για καθεμία από τις επτά συνήθειες υγείας που προαναφέρθηκαν, τα άτομα αξιολογήθηκαν με μηδέν βαθμούς για την μη τήρησή τους και με έναν βαθμό για την απόλυτη προσαρμογή σε αυτές. Έτσι η βαθμολογία ξεκινούσε από το μηδέν με κορυφή το επτά.

Η μέση βαθμολογία των γυναικών στην αρχή της μελέτης ήταν το 4,3, ενώ μια δεκαετία αργότερα ως μέσος όρος βαθμολογίας σημειώνεται το 4,2. Μετά από την προσθήκη παραγόντων όπως η ηλικία και η εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία, ο κίνδυνος άνοιας ενός ατόμου περιοριζόταν κατά 6%.

Η Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής της μελέτης, θεωρεί ότι η έρευνα προσφέρει άκρως πολύτιμα στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι με το να είναι κανείς δραστήριος και να τρέφεται υγιεινά, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές άνοιας στη μετέπειτα ζωή του.

«Πέρα από το να είμαστε δραστήριοι και να φροντίζουμε την καρδιά μας, το να κοιμόμαστε καλά, να προκαλούμε διαρκώς τον εγκέφαλό μας και να είμαστε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω μας, όλα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας», προσθέτει η ερευνητής.

Πηγή: Guardian