Έξυπνα tips για ένα καλοκαίρι γεμάτο υγεία!
Η Κλινική Διαιτολόγος Δήμητρα Σκαπούλλαρου μας δίνει διατροφικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε, θα έχουμε ένα ακόμη πιο όμορφο καλοκαίρι….
Βάζουμε στην καθημερινότητά μας:
Οι διατροφικές οδηγίες για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επικεντρώνονται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση νερού για να αντικαταστήσει τις απώλειες υγρών που έχουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το νερό που πρέπει να αποτελεί την βασική επιλογή για επαρκή ενυδάτωση, μπορούμε να καταναλώνουμε φυσικό χυμό φρούτων/λαχανικών, ημιάπαχο γάλα και άλλα δροσερά ροφήματα, βασισμένα σε βότανα όπως το πράσινο τσάι. Στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν επίσης τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία αποτελούνται από 80-95% νερό. Όπως και κάθε εποχή του χρόνου συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμη πιο συγκεκριμένα τα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο , έναν ηλεκτρολύτη που χάνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά μέσω του ιδρώτα, ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού.
Αποφεύγουμε:
Καλό θα ήταν να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, τηγανητών φαγητών, λιπαρών τροφίμων και φαγητών με σάλτσες. Η επιβάρυνση σχετίζεται με την αύξηση της περιεκτικότητας του φαγητού σε λίπος, με συνέπεια να «κουράζεται» ο οργανισμός να ολοκληρώσει την πέψη τους. Επίσης, αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, αφού αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία και εντείνει την αφυδάτωση.

Η συχνότητα των γευμάτων:
Τα κύρια γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ είναι καλό να χωρίζονται σε διαστήματα 3 ωρών. Τρώγοντας συχνά και σε σταθερές ώρες θα μπορείτε να περιοριστείτε σε σωστές ποσότητες στα επόμενα γεύματα σας. Αν όμως αφήνετε μεγάλα κενά και είστε πολύ πεινασμένοι, θα είναι πολύ πιθανό όταν επιτέλους βρείτε ώρα για φαγητό να φάτε λαίμαργα, βιαστικά, χωρίς να μπορέσετε να ελέγξετε την ποσότητα που θα φάτε.
Απώλεια βάρους ανά εβδομάδα:
Η απάντηση σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αφού πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το ρυθμό μείωσης βάρους όπως για παράδειγμα η ηλικία, αν παίρνει κάποιος φαρμακευτική αγωγή, αν αντιμετωπίζει προβλήματα με την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα κ.α. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, μια ασφαλής απώλεια βάρους θεωρείται η απώλεια 0,5-1 κιλού ή αλλιώς το 1% του σωματικού βάρους την εβδομάδα.
Tip: Μην βάζετε στόχους που αποσκοπούν μόνο στην μείωση των κιλών που δείχνει η ζυγαριά. Επίτευγμα είναι και όταν αισθάνεστε όμορφα μετά από κάθε γεύμα, αντί να νιώθετε δυσπεψία και καούρες, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζετε όταν κοιμάστε ήρεμα και άλλα πολλά που δηλώνουν βελτίωση στην φυσική σας κατάσταση.

Το βραδινό φαγητό:
Γενικά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένος κανόνας που να μας ορίζει ότι πρέπει να έχουμε τελειώσει το βραδινό φαγητό μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το τι ώρα θα πάμε για ύπνο. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιμάται στις 2 το πρωί, δεν μπορεί να φάει το τελευταίο του γεύμα μέχρι τις 7, γιατί το πιο πιθανόν είναι να λιμοκτονήσει κάποια στιγμή και να ξεσπάσει στο ψυγείο. Aν θέλουμε να δώσουμε ένα γενικό κανόνα για το βραδινό φαγητό, θα λέγαμε ότι είναι καλό να το καταναλώνετε τρεις ώρες πριν τον ύπνο, ώστε να δίνουμε χρόνο στο στομάχι μας να επεξεργαστεί την τροφή και να αποφύγουμε την παλινδρόμηση που συχνά μας ταλαιπωρεί εάν φάμε αργά και βαριά.
Συνδυασμός με γυμναστική:
Η άσκηση κατέχει σημαντικότατο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς και στη μετέπειτα διατήρηση της απώλειας βάρους. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον βασικό σας μεταβολισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να κάνουν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση (κατά προτίμηση κατανεμημένη ισομερώς σε όλη την εβδομάδα και ασκήσεις αντίστασης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ώστε να αποφεύγετε τυχόν μείωση της μυϊκής μάζας. Ενόψει του καλοκαιριού είναι πολύ καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε επίσης το κολύμπι ως μέσο εκγύμνασης.
1ης Απριλίου 111 5281 Παραλίμνι, Τ: 99 191602
Με λίγα λόγια:
Η Δήμητρα Σκαπούλλαρου σπούδασε Διατροφολογία στο Nor- thumbria University στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές της στην Κλινική Διαιτολογία. Σήμερα εργάζεται ως Κλινική Διαιτολόγος στο δικό της ιδιωτικό γραφείο. Στις υπηρεσίες που παρέχει συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση βάρους σε παιδιά και σε ενήλικες, διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, αθλητική διατροφή ή και ειδικές καταστάσεις όπως χορτοφαγία, τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Επίσης, λόγω του μεταπτυχιακού της μπορεί και αναλαμβάνει περιστατικά με κλινικές παθήσεις όπως διαβήτη, υπέρταση, γαστρεντερικές παθήσεις, καρκίνο, κ.α. Ακόμη παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε εταιρείες, δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία. Είναι ενταγμένη στο ΓΕ.ΣΥ.