Mary Poppins: Η αληθινή ιστορία πίσω από την αγαπημένη ταινία

Ήταν η νταντά που ήρθε από τον ουρανό για να σώσει τα παιδιά και τους γονείς τους. Μια γυναίκα που ήταν σχεδόν τέλεια, με κάθε πιθανό τρόπο. Ενώ, όμως, η Mary Poppins έγινε μια από τις πιο αγαπημένες παιδικές ταινίες του 20ού αιώνα, η μεταφορά της δημοφιλούς ιστορίας στον κινηματογράφο δεν ήταν και τόσο πολύ ευχάριστη εμπειρία, σύμφωνα με έρευνα της The Sun.

Η Julie Andrews κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ το 1965 ενσαρκώνοντας το ρόλο της πρωταγωνίστριας, Mary Poppins – αλλά η ηθοποιός είχε ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με το ρόλο, γεγονός που άφησε υπολείμματα για το υπόλοιπο της καριέρας της. Σύμφωνα με τη The Sun, η ηθοποιός κάποτε κόλλησε ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου της που έγραφε: “Η Mary Poppins είναι junkie”.

Στην οθόνη, η Julie Andrews και ο συμπρωταγωνιστής της Dick Van Dyke, ήταν όλο χαρά και φως, παίζοντας την αγαπημένη νταντά Mary Poppins και τον καπνοδόχο Bert. Αλλά πίσω από τις οθόνες, τα πράγματα ήταν πολύ πιο … σκούρα. 

Ο Van Dyke αγωνίστηκε με σοβαρή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, λέγοντας στην εφημερίδα ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις κατά την εκτέλεση του περίφημου αισιόδοξου ρόλου. Η Karen Dotrice, η οποία έπαιξε την 8χρονη Jane Banks στην ταινία του 1964, δήλωσε στη The Sun: «Η Julie Andrews κάπνιζε πάρα πολύ στο σετ … Ήταν ένα πολύ αληθινό set του 1960, μπορώ να πω.Στην αρχή, ήταν πολύ ευγενική με τους ανήλικους του καστ, αλλά σύντομα αυτό τελείωσε. ” Ο Van Dyke – ο οποίος κάνει μια εμφάνιση στη νέα εκδοχή της ταινίας της Disney, Mary Poppins Returns – παραδέχεται ότι πάλευε με τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης ταινίας. “Πήγαινα στο γύρισμα με τρομερό χανγκόβερ, κάτι που δυσκολεύει πολύ το χορό που έκανα”. Ο 92χρονος πρόσθεσε: “Είχα μεγάλο πρόβλημα, αυτοκτονικές σκέψεις και σκέψεις ότι δε μπορούσα να συνεχίσω”. Στα παρασκήνια, υπήρχε περισσότερο δράμα, καθώς η συγγραφέας και δημιουργός της Mary Poppins διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του Walt Disney – μια ιστορία που καταγράφηκε στην ταινία του 2013 “Saving Mr Banks”.

Σύμφωνα με τον Van Dyke, η PL Travers μισούσε τόσο τον ίδιο όσο και τη Julie Andrews.Απορρίφθηκε επίσης από την τελική ταινία και αρνήθηκε να επιτρέψει στη Disney για να κάνει τη συνέχεια, δηλώνοντας με τη θέλησή της ότι “κανένας Αμερικανός δεν θα έχει ποτέ την άδεια να δουλέψει ποτέ για ένα έργο σχετικό με την Poppins”. Η Travers πέθανε το 1996. Οι κληρονόμοι της έχουν δώσει την άδεια στη Disney να κυκλοφορήσει τη συνέχεια της ιστορίας, η οποία βγήκε τελικά στους κινηματογράφους το Δεκέμβριο του 2018.

Η “αληθινή” Μάιρη Πόπινς …

Πίσω από την αισιόδοξη Μαίρη Πόπινς και τα κατορθώματά της, υπάρχει μια τραγική ιστορία. Η Μαίρη Πόπινς γεννήθηκε ως σειρά βιβλίων από την Αυστραλέζα συγγραφέα Πάμελα Τράβερς, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η μητέρα της έπασχε από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή και ποτέ δεν τη στήριξε στη ζωής της και δεν έδωσε την αγάπη που χρειαζόταν, ενώ ο πατέρας της είχε σοβαρό πρόβλημα με το ποτό. Λέγεται, πως η ιστορία του βιβλίου, είναι η χαρούμενη και ευτυχισμένη πραγματικότητα που ονειρευόταν η συγγραφέας.

Όταν η Τράβερς ήταν 7 ετών, ο πατέρας της πέθανε από πνευμονία, λόγω του βεβαρημένου ανοσοποιητικού του. Το θάνατό του δεν τον ξεπέρασε ποτέ. Όπως, μετά από κάποια χρόνια, παραδέχτηκε και η ίδια, η Μαίρη Πόπινς δεν ήταν απλά μια ηρωίδα που ήρθε στο μυαλό και τη φαντασία της, αλλά ένα πρόσωπο που ήρθε ουρανοκατέβατο για να σώσει τον πατέρα της. Η μελαγχολική, κάπως στριφνή προσωπικότητα του mr. Banks, είναι η αποτύπωση της φιγούρας του πατέρα της Τράβερς, που δεν πρόλαβε να τον χορτάσει.

Πηγή thessalonikiartsandculture.gr/