Jim Morrison: 20 αποφθέγματά του για τη ζωή και τον θάνατο

49 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον θάνατο του Jim Morrison, του frontman των Doors, που άφησε το μοναδικό του στίγμα στην παγκόσμια μουσική.

Μέσα από τα τραγούδια του συγκροτήματος, αλλά και τη ποιητική του διάθεση, ο Jim Morrison κατάφερε να μείνει αλησμόνητος για τη ριζοσπαστική γραφή του και τη ξεκάθαρη αναφορά του στα ναρκωτικά, τη βία και το σεξ.

Τα αποφθέγματά του περί ελευθερίας, φόβου και ζωής βρίσκονται συχνά στα χείλη των θαυμαστών του, μα και όλων εκείνων που θέλουν να εκφράσουν πιο πιστά τα συναισθήματά τους με λέξεις.

Η έντονη σκηνική παρουσία, η καταδίκη και ο θάνατος του Jim Morisson

Ο Jim Morrison έζησε μόλις 27 χρόνια. Χρόνια γεμάτα από στιγμές απόλυτης επιτυχίας, πολλή μουσική και χάρισε στο κοινό απίστευτες ερμηνείες γνωρίζοντας την αποθέωση.

Η σκηνική του παρουσία μπορεί να προκαλούσε παραλήρημα, όμως, δεν άργησε να τον φέρει στο στόχαστρο της Αστυνομίας, που τον κατηγόρησε για παραβίαση των χρηστών ηθών και απαγόρευσε συναυλίες του για λόγους δημοσίας τάξεως. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1970 καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα έξι μηνών για εξύβριση, επειδή είχε δείξει τα γεννητικά του όργανα στο κοινό, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Doors στο Μαϊάμι το 1969.

Το 1971 αποφάσισε με τη σύντροφό του Πάμελα Κούρσον να αφήσουν την Αμερική και να εγκατασταθούν στο Παρίσι, έτσι ώστε να αφοσιωθεί στην ποίηση που τόσο αγαπούσε και να δημιουργήσει την ποιητική του συλλογή, «The Lord and Creatures».

O Jim Morrison βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Παρίσι, στις 3 Ιουλίου του 1971, με την επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του να κάνει λόγο για «καρδιακή προσβολή». Σύμφωνα με τη σύντροφό του, Pamela Courso, που τον εντόπισε νεκρό, ο θάνατός του προήλθε από κατά λάθος υπερβολική δόση ποσότητας ηρωίνης. Η ίδια είπε στις αρχές, ότι το προηγούμενο βράδυ, στις 2 Ιουλίου, ο Morrison πήγε σινεμά, έφαγε, άκουσε μουσική και έκανε χρήση ουσιών. Τα ξημερώματα ξύπνησε γιατί αισθανόταν άρρωστος και έκανε ένα ζεστό μπάνιο, περιμένοντας ότι θα τον ανακούφιζε. Βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του διαμερίσματος, με μία σταγόνα αίμα να βρίσκεται ξεραμένη κάτω από τη μύτη του.  

Τάφηκε στη «γωνιά των ποιητών», στο περίφημο νεκροταφείο του Παρισιού «Περ Λασέζ», κοντά στους τάφους των Μπαλζάκ, Μολιέρο και Όσκαρ Γουάιλντ.

Στην 20ή επέτειο από τον θάνατό του, περίπου 25.000 θαυμαστές του βρέθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη του μοναδικού καλλιτέχνη. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να επιβάλλει την τάξη.

Ακόμη και σήμερα, ο θάνατος του Jim Morrison αποτελεί για κάποιους μυστήριο. Δεμ είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, σύμφωνα με τη Mirror, ότι σκηνοθέτησε ο ίδιος τον θάνατό του και «διέφυγε» στην Νέα Υόρκη.

Η πιο γνωστή φωτογραφία του Jim Morrison

Το 1967 «τραβήχτηκε» η εμβληματικότερη –ίσως- φωτογραφία του Jim Morrison. O τραγουδιστής και ποιητής βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και στάθηκε μπροστά στο φακό του Joel Brodsky, που δημιούργησε τη σειρά ασπρόμαυρων πορτραίτων, «The Young Lion». Ο Jim Morrison βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωής του. Το βλέμμα του ήταν καθαρό, «ενδιαφέρον» και, σύμφωνα με τον φωτογράφο, ήταν νηφάλιος. 

20 αποφθέγματα του Jim Morrison για τον φόβο, την ελευθερία, τα ναρκωτικά και τον θάνατο 

«Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου»

«Όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ, ελέγχει και το μυαλό»

«Η γοητεία του κινηματογράφου οφείλεται στο φόβο του θανάτου»

«Υπάρχουν πράγματα γνωστά και πράγματα άγνωστα και ανάμεσά τους υπάρχουν πόρτες»

«Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους»

«Εξέθεσε τον εαυτό σου στον βαθύτερο φόβο σου. Μετά από αυτό, ο φόβος δεν έχει καμία δύναμη και ο φόβος απέναντι στην ελευθερία εξαφανίζεται. Είσαι ελεύθερος»

«Οι άνθρωποι φοβούνται τον θάνατο περισσότερο από τον πόνο. Είναι παράξενο που φοβούνται τον θάνατο. Η ζωή πονάει περισσότερο από αυτό. Στο σημείο του θανάτου, ο πόνος τελειώνει. Πιστεύω πως ο θάνατος είναι φίλος»

«Αν η ποίησή μου στοχεύει σε κάτι, είναι το να ελευθερώσει τους ανθρώπους από τους περιορισμούς τους στο τι βλέπουν και αισθάνονται»

«Με ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει να κάνει με επαναστάσεις, διατάραξη τάξης και χάος»

«Νιώθεις τη δύναμη όταν ζεις την εμπειρία του πόνου»

«Το μίσος είναι ένα πολύ υποτιμημένο αίσθημα»

«Το σεξ είναι γεμάτο ψέματα. Το σώμα προσπαθεί να πει την αλήθεια»

«Κάποια από τα χειρότερα λάθη της ζωής μου ήταν κουρέματα»

«Η βία δεν είναι πάντα κακή. Αυτό που είναι κακό είναι ο έρωτας με βία»

 «Οι θεατές ταινιών είναι ήρεμοι βρικόλακες»

«Τα ναρκωτικά είναι ένα στοίχημα με το μυαλό σου»

«Πράγματι, δεν θυμάμαι να γεννιέμαι. Πρέπει να συνέβη σε κάποια από τις λιποθυμίες μου»

«Η μουσική είναι ο μόνος φίλος σου μέχρι το τέλος»

«Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα»

«Τα ναρκωτικά είναι ένα στοίχημα με το μυαλό σου»

Πηγή athensvoice.gr/