Από πού εμπνεύστηκε η ψυχεδελική αισθητική;

Όταν σκεφτόμαστε εικόνες από την εποχή των χίπις μάλλον από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι η ψυχεδελική τέχνη, ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ γραφιστικής και απεικόνισης που εμφανίζεται σε αφίσες συναυλιών και σε εξώφυλλα άλμπουμ με κοινά χαρακτηριστικά: μακριές κυμματοειδείς γραμμές, εκρηκτικοί συνδυασμοί χρωμάτων, σουρεαλιστικά οπτικά εφέ και διακοσμητικά μοτίβα που δημιουργούν την αίσθηση παραισθήσεων.  

Αυτό το στυλ σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο από μια χούφτα σχεδιαστών στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Δημιουργούσαν αφίσες για μουσικούς όπως οι Byrds, οι Grateful Dead, η Janis Joplin, οι Steve Miller Band, ο Jimi Hendrix και πολλοί άλλοι που βρίσκονταν στην αρχή της καριέρας τους και εμφανίζονταν σε χώρους όπως το Fillmore και το Avalon.  

Ωστόσο, αυτοί οι σχεδιαστές δεν ήταν οι ίδιοι εμπνευστές του συγκεκριμένου στυλ. Στην πραγματικότητα, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το καλλιτεχνικό κίνημα της Art Nouveau που ξεκίνησε στην Ευρώπη, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Πηγή lifo.gr/