7 βήματα για πιο υγιή ρουτίνα ύπνου

Με τον εγκλεισμό στο σπίτι και την ζωή σε καραντίνα, ο ύπνος και η διαδικασία πριν από αυτόν έχουν αλλάξει, σε σύγκριση με τις συνήθειες πριν τον κορονοϊό.

Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι ώρες που κοιμούνται το βράδυ και ξυπνούν το πρωί είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα πολλοί ξενυχτούν και σηκώνονται από το κρεβάτι το μεσημέρι αντί για το πρωί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρουτίνα και ο τρόπος εργασίας, αν δεν βρίσκεται σε παύση, έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα.

Αν αισθανόμαστε μελαγχολία και άγχος, είναι απαραίτητο να προγραμματίσουμε την καθημερινότητα και να «γεμίσουμε» τις ώρες με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν. Με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσουμε πιο εύκολα και γρήγορα τις βραδινές ώρες.

Πώς θα το επιτύχουμε

Με ρύθμιση των ειδοποιήσεων στις εφαρμογές του κινητού

Όταν έρχεται η ώρα για ύπνο, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε το κινητό τηλέφωνο από το κρεβάτι ή το κομοδίνο μας, ώστε να αποφύγουμε τον ατελείωτο χρόνο ανάγνωσης ειδήσεων και παρακολούθησης φωτογραφιών και βίντεο στο Instagram. Ας προσπαθήσουμε να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών στο κινητό και θα παρατηρήσουμε αλλαγές στον ύπνο και την ψυχολογία μας. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Με ντους το βράδυ

Υπάρχουν άνθρωποι που μετά το πρωινό ξύπνημα και τον καφέ τους, κάνουν ντους για να αναζωογονηθούν και να ξεκινήσουν πιο ευχάριστα την ημέρα τους. Επιπλέον, το λούσιμο των μαλλιών κάθε δυο ή τρεις ημέρες χρειάζεται, για μια σωστή περιποίηση του κεφαλιού και ας μην μας βλέπει κανείς. Το ντους όμως προσφέρει έναν βαθύ καθαρισμό, χαλάρωση και εστίαση στον εαυτό μας. Οι πόροι του σώματος ανοίγουν και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια καλή περιποίηση.

Με ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Αφού συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας ή παρακολουθήσουμε βίντεο από ειδικούς, η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος θα βοηθήσει σε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα και συνεπώς καλή ψυχολογία. Αν δεν υπάρχουν προϊόντα στο σπίτι, μπορούμε να δημιουργήσουμε με υλικά που έχουμε στο ντουλάπι και στο ψυγείο. Προσοχή όμως: ας ρωτήσουμε πρώτα κάποιον ειδικό και ας βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε κάποια αλλεργία.

Μασάζ προσώπου και μάσκα προσώπου για μια σωστή περιποίηση δέρματος. 
Μασάζ προσώπου και μάσκα προσώπου για μια σωστή περιποίηση δέρματος. 

Με μασάζ προσώπου

Κι ενώ το μασάζ προσώπου εντάσσεται στην διαδικασία περιποίησης δέρματος, όταν το συνηθίζουμε κάθε βράδυ, βοηθά περισσότερο στην απομάκρυνση του άγχους, παρά στην καλή όψη του δέρματος. Με κρέμα, λίγο λάδι ή κάποιο εργαλείο για μασάζ προσώπου, θα επιτύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Αυτή η τελετουργία συμβάλλει στην σωστή βραδινή ξεκούραση.

Με το τέλος της δουλειάς μια συγκεκριμένη ώρα

Όταν αισθανόμαστε ότι δεν αφήνουμε ποτέ την δουλειά, επειδή ένας χώρος του σπιτιού μας έχει μετατραπεί σε γραφείο, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι για καθήκοντα όλη την ώρα. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε το ωράριο της εργασίας, να σταματούμε όταν είναι η στιγμή να σταματήσουμε και να αποφεύγουμε τον υπολογιστή όσο πιο πολύ μπορούμε τις υπόλοιπες ώρες. Αντί του υπολογιστή, μπορούμε να ασχοληθούμε με μια πιο δημιουργική δραστηριότητα όπως το μαγείρεμα, το γράψιμο, το διάβασμα, η παρακολούθηση μιας σειράς ή μιας ταινίας.

Με γυμναστική

Από την έναρξη της καραντίνας σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικοί, ιστότοποι και άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμβουλεύουν να γυμναζόμαστε εντός και εκτός σπιτιού. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου με πολλά βίντεο από γυμναστές που μπορούμε να βρούμε δωρεάν στο Διαδίκτυο και είναι η συνέχεια της επίσκεψης στο γυμναστήριο, μόνο που τώρα βρισκόμαστε σε δικό μας χώρο, μόνοι. Οπότε ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την δυνατότητα και ας γυμναστούμε λίγο πριν την βραδινή ξεκούραση. Για όσους δεν γυμνάζονται, αυτή είναι μια καλή πρόκληση και δοκιμή νέων συνηθειών στην καραντίνα.

Με την ακρόαση μουσικής και βιβλίων

Πλατφόρμες όπως το Youtube και το Spotify διαθέτουν πολλά και μεγάλα αρχεία μουσικής, ιδανικά για χαλάρωση. Η μουσική λίγο πριν την ξεκούραση βοηθάει στην μείωση του άγχους, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και κάνει το βράδυ πιο όμορφο. Αν δεν επιθυμούμε να ακούσουμε μουσική, μπορούμε να ακούσουμε ένα βιβλίο. Πλατφόρμες και βιβλιοθήκες προσφέρουν επιλογές audiobooks που πολύ πιθανόν να κάνουν τον ύπνο να έρθει πιο εύκολα.

Πηγή huffingtonpost.gr/