5 συμβουλές που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα

Η ευτυχία δεν χαρίζεται σε κανέναν! Αντίθετα, κερδίζεται με προσπάθεια, συνειδητές επιλογές και πίστη στον εαυτό μας. Για να είναι κανείς ευτυχισμένος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται στην όποια πραγματικότητα, να διεκδικεί με πείσμα αυτό που θέλει, να μένει πιστός στις επιθυμίες του και να μην εξαρτάται από την κρίση και την γνώμη των άλλων.

Με λίγα λόγια, η ευτυχία είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο και επιτυγχάνεται μόνο αν συνειδητοποιήσει πως η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα κι ανηφοριές. Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία κρύβεται σε μικρές σημαντικές ή ασήμαντες στιγμές που όμως πρέπει να είσαι παρών για τις δεις και να τις ζήσεις.

Την τύχη μας την φτιάχνουμε μόνοι μας

Σίγουρα έχετε ακούσει το 3χρονο παιδί σας να μιλά για αδικία ή κακοτυχία! Τα περισσότερα παιδιά, όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν την ώρα που το θέλουν, αισθάνονται αδικημένα και ρίχνουν όλο το βάρος στην κακή τους τύχη. Και φυσικά, δεν μπορεί να τα κατηγορήσει κάποιος για τα συναισθήματά τους! Αυτό που μπορεί να κάνει, όμως, είναι να τους δείξει με πράξεις πως την τύχη μας την φτιάχνουμε μόνοι μας και πρέπει να την διεκδικήσουμε και να την κυνηγήσουμε. Κι αυτός ο κάποιος, είστε εσείς.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι επιλογών από τις οποίες εξαρτάται η ευτυχία μας. Κάθε επιλογή, κάθε προσπάθεια και κάθε στόχος που επιτυγχάνεται συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητάς μας με την οποία πορευόμαστε. Εξάλλου, όπως λέει και ο σοφός λαός, όπως στρώνει κανείς, έτσι κοιμάται.

Τίποτα δεν είναι μόνιμο και δεδομένο

Ένα σπουδαίο μάθημα που τα δικά μας παιδιά έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο αφού μέσα σε μια μέρα, λόγω της πανδημίας, έχασαν την επαφή με τους φίλους τους, τους παππούδες τους και το σχολείο τους. Πρέπει να εκτιμάμε αυτό που έχουμε και να το διεκδικούμε και να το σεβόμαστε καθημερινά. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα εάν δεν το φροντίσουμε, και φυσικά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και να προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε κατάσταση μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Άλλο η πράξη, άλλο η θεωρία

Αυτό που καθορίζει έναν άνθρωπο δεν είναι αυτά που λέει ή οι υποσχέσεις που δίνει. Στα λόγια όλοι είναι γενναιόδωροι. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι πράξεις μας και ο τρόπος που αποδεικνύουμε πως αυτό που λέμε το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να τηρούν το λόγο τους και να λένε αυτό που πραγματικά εννοούν. Έτσι θα κερδίζουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των άλλων και θα χτίζουν σχέσεις σταθερές και αξιόπιστες.

Η προσπάθεια αποφέρει πάντα καρπούς

«Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια» λέμε στα παιδιά από νωρίς, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή κρύβεται στο ότι το αποτέλεσμα, όταν κάποιος έχει προσπαθήσει πολύ, τον δικαιώνει πάντα! Ίσως όχι με την νίκη ή την επιτυχία, αλλά με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει προσπαθώντας. Το σημαντικό είναι να βάζεις τα δυνατά σου, να ξεπερνάς κάθε μέρα τον εαυτό σου και να μαθαίνεις να διαχειρίζεται όχι μόνο την ήττα, αλλά και την  νίκη. Η προσπάθεια προϋποθέτει στόχους, και οι στόχοι είναι πάντα μικρά βήματα προς την ευτυχία μας.

Πρέπει να μάθεις να αγαπάς και να συγχωρείς τον εαυτό σου

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να αγαπούν και να συγχωρούν τους άλλους, όπως και το να ζητούν συγχώρεση από κάποιον που έβλαψαν. Επαναλαμβάνουμε διαρκώς φράσεις όπως «Πες συγγνώμη», «Είπες ευχαριστώ στον παππού» ή Πες στη μαμά πόσο την αγαπάς» αλλά ξεχνάμε να τους πούμε το πιο σημαντικό: να τους θυμίζουμε πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να αγαπούν, να σέβονται και να συγχωρούν τον εαυτό τους.

Είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα λάθη τους να μην γίνονται τροχοπέδη στους στόχους τους αλλά μαθήματα ζωής που θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια. Μόνο όταν έχεις τη δύναμη να αγαπάς και να συγχωρείς τον εαυτό σου μπορείς να είσαι δίκαιος, δημιουργικός και ευτυχισμένος.

Πηγή newsitamea.gr/