5 πράγματα που σίγουρα δεν ξέρεις για τον Μάρτιο

Ο Μάρτιος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Για εμάς είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο μήνας που το κρύο αρχίζει να υποχωρεί και ξεκινάει η αντιστροφή μέτρηση για το καλοκαίρι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σαν μήνας έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα…

Νέο έτος

Μέχρι περίπου το 150 π.Χ. το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 10 μήνες. Ξεκινούσε από τον Μάρτιο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Οπότε για τους αρχαίους Ρωμαίους, ήταν η αρχή του έτους. Ο Δεκέμβριος ονομάστηκε άλλωστε έτσι επειδή ήταν ο δέκατος μήνας (decem), το ίδιο και ο Σεπτέμβριος που ήταν ο έβδομος (septem). Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος δεν είχαν όνομα και ονομάζονταν απλά «χειμώνας».

Ο θεός του πολέμου

Ο Μάρτιος στα Ρωμαϊκά χρόνια πήρε το όνομά του από τον θεό του πολέμου Άρη (Mars), τον πατέρα των μυθικών προγόνων των Ρωμαίων, του Ρώμου και του Ρωμύλου, που τους ανέθρεψε μια λύκαινα (το σύμβολο της «αιώνιας» πόλης μέχρι σήμερα). Με το λιώσιμο του χιονιού, ο Μάρτιος ήταν πάντα ο καταλληλότερος μήνας για τους αγρότες να ασχοληθούν με τη σοδειά τους και για τους στρατιώτες να πολεμήσουν. Κάτι που και στα πρόσφατα χρόνια φαίνεται να ισχύει. Οι περισσότεροι πόλεμοι που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ, στο Ιράκ και στη Λιβύη, ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Ο μήνας του μπάσκετ

Στην σημερινή εποχή από την άλλη, ο Μάρτιος είναι ο μήνας του μπάσκετ. Η λεγόμενη «March Madness» ξεκινά σχεδόν πάντα μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Τα 68 καλύτερα κολλέγια των ΗΠΑ, φτάνουν στην τελική ευθεία παίζοντας με έναν φρενήρη ρυθμό μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Σε αντίθεση με τα τελικά του NBA, εδώ υπάρχει μόνο μια ευκαιρία. Αν χάσεις ένα παιχνίδι αποκλείστηκες. Πρέπει λοιπόν να κάνεις έξι συνεχόμενες νίκες για να κατακτήσεις το κολεγιακό πρωτάθλημα. Κάθε χρόνο τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Το 2019, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ποντάρουν στην «March Madness», με τους αριθμός να λένε ότι τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού της χώρας συμμετέχει στο ποντάρισμα.

Η γιορτή του αλκοόλ

Αυτό ίσως το ξέρατε. Η 17η Μαρτίου είναι η ημέρα του Saint Patrick, η μεγαλύτερη γιορτή των Ιρλανδών. Οι Ιρλανδοί είναι γνωστοί για την αδυναμία τους στο αλκοόλ, οπότε η μεγαλύτερη γιορτή τους δεν μπορεί να βγει ξεροσφύρι. Ήταν ο άγιος που διέδωσε τον χριστιανισμό στην Ιρλανδία. Κάποιοι λένε πως γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου, ενώ κάποιοι άλλοι ότι πέθανε ότι πέθανε την ίδια ημερομηνία. Γιατί όμως πίνουν όλοι πράσινη μπύρα ή ότι άλλο θέλουν; Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Saint Patrick έμενε σε ένα πανδοχείο, του δόθηκε ένα ποτήρι whiskey που ήταν μισογεμάτο. Ο Saint Patrick είδε αυτή την χειρονομία σαν ευκαιρία για να διδάξει την έννοια της «γενναιοδωρίας». Είπε λοιπόν στον πανδοχέα, πως ο σατανάς ζούσε στο κελάρι που φυλούσε το whiskey και πως αυτό τον είχε κάνει άπληστο, κλέβοντας τους πελάτες του στο ποτό. Ο μόνος τρόπος για τον πανδοχέα να βρει την λύτρωση, του είπε ο Saint Patrick, θα ήταν να γεμίσει όλα τα ποτήρια μέχρι πάνω, τόσο πάνω, ώστε να έχυνε και λίγο απ’ έξω. Όταν ο Saint Patrick επέστρεψε στο πανδοχείο και διαπίστωσε πως ο ιδιοκτήτης είχε μάθει την έννοια της «γενναιοδωρίας», τότε δήλωσε πως ο σατανάς είχε πια φύγει από το κελάρι του.

«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης»

Αν και η άνοιξη αρχίζει ουσιαστικά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν δηλαδή ο ήλιος φτάνει στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του, ολόκληρος ο Μάρτιος θεωρείται πως ανήκει στην άνοιξη. Οπότε πολλές φορές δεν υπάρχει απόθεμα για τα κρύα του Μαρτίου, όταν και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και μάλιστα απότομα. Έτσι ο Μάρτιος μπορεί να έχει ήλιο αλλά και χιόνια, προκαλώντας απότομες αλλαγές καιρού, με τους ανθρώπους να μην προετοιμάζονται κατάλληλα…

Πηγή e-daily.gr/