Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και κάτι που “ξέχασαν” να μας πουν

Ας δούμε πόσο καλό είναι αυτό το αλάτι.

Η συγκομιδή γίνεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά.

Που πλένεται και με τι νερό και που απλώνεται; Η Κίνα είναι από τις πιο μολυσμένες περιοχές και τα Ιμαλάια βρέθηκαν να είναι μπίμπα σε αρσενικό, μόλυβδο και άλλα.

Όσο πιο πάνω πάνω έχει συλλεχθεί το αλάτι, τόσο πιο φτηνό, αλλά και τόσο και πιο βρώμικο. Άρα όλο αυτό που βρίσκεις σε μάρκετ και… περίπτερα είναι σκέτο δηλητήριο.

Τελικά αυτή η ροζ μόδα που έχει επιβληθεί παγκόσμια μήπως είναι επίσης μέρος του προγράμματος μείωσης πληθυσμού; Από την αμερική ξεκίνησε και γιατί η αμερική να θέλει να βοηθήσει ξένες οικονομίες, εκτός κι αν…

Από το βίκι μαθαίνουμε

Το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας (κοινώς γνωστό ως ορυκτό αλάτι) από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα. Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, και 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, και 260 χλμ από τη Λαχώρη. Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα.

Σύνθεση ορυκτού

Το 2003 η Βαυαρική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Bayerisches Landesamt fuer Gesundheit und Lebensmittelsicherheit (η Βαυαρική Κρατική Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων), ανέλυσε 15 δείγματα από αλάτι Ιμαλαΐων που πωλούνται στη Γερμανία και μπόρεσε να ανιχνεύσει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά ορυκτά, εκτός από το χλωριούχο νάτριο (98%). Το πρακτορείο ανέφρε ότι τα άλατα προέρχονται από το Πακιστάν και μπορεί, όπως και όλα τα άλατα, να προκαλέσουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αν υπερκαταναλωθούν.

Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, μολυσμένο με 2-3% και μερικές ποσότητες από δέκα άλλα ορυκτά. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

*Το άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Πηγή diadrastika.com/