Το Μανιφέστο της ITA Airways για να γίνει η πιο πράσινη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη

Νέα αεροσκάφη και συνεργασία με την Airbus, για ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης eVTOL.

Η εποχή που ταξιδεύαμε χωρίς να νοιαζόμαστε για το αποτύπωμα που αφήνουμε, ως προς το διοξείδιο του άνθρακα, σε λίγο θα μοιάζει κάτι σαν την εποχή του χαλκού. Τόσο μακρινό θα είναι το χθες.

Και λέω χθες, διότι σήμερα, στην εποχή της κλιματικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι από εμάς αρχίζουν να σκέφτονται διαφορετικά, διότι ο τουρισμός προκαλεί το 5% έως το 8% των εκπομπών ρύπων.

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι, πλέον, πιο απαιτητικός. Αναζητά ξενοδοχεία που σέβονται το περιβάλλον, που κάνουν δράσεις για την προστασία του, που είναι κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά, που προσφέρουν υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον. Κι όλα αυτά, προκειμένου το αποτύπωμα σε άνθρακα να είναι, αν όχι μηδενικό, τουλάχιστον πολύ περιορισμένο.

Όμως, ο ταξιδιώτης του σήμερα, και ακόμα περισσότερο του αύριο, δεν ενδιαφέρεται οικολογικά μόνο για το ξενοδοχείο ή το οποιοδήποτε κατάλυμα που θα μείνει, αλλά και γενικότερα για τον προορισμό, τι κάνει δηλαδή η τοπική κοινωνία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

ITA AIRWAYS

Μάλιστα, αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη και για το μέσο που θα χρησιμοποιήσει για το ταξίδι του, με το αεροπλάνο σε περίοπτη θέση, τη στιγμή που η αεροπλοϊα έχει αποφασίσει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, εναρμονιζόμενη και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ηδη, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα αρχίζουν τα χρησιμοποιούνται και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η ΙΤΑ Airways, ανανεώνουν τον στόλο τους, με ολοκαίνουργια αεροσκάφη, προηγμένης τεχνολογίας.

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται ότι αρέσει και στους ταξιδιώτες, καθώς μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι περίπου οι μισοί ερωτηθέντες, προτιμούν να πληρώσουν ακριβότερο ναύλο, προκειμένου να ταξιδέψουν με ένα αεροσκάφος που εκπέμπει μειωμένους ρύπους ή και που η εταιρεία αντισταθμίζει τις εκπομπές ρύπων με πράξεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Παρουσιάζοντας το «Μανιφέστο της Αειφορίας», στο Διεθνές Αεροπορικό Σόου του Farnborough, η ITA Airways έθεσε την αειφορία ως κεντρικής σημασίας θέμα για τον ιταλικό αερομεταφορέα, ο οποίος στοχεύει να γίνει η πιο πράσινη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, με το 75% του στόλου της, έως το 2025, να είναι αεροσκάφη νέας γενιάς.

Το ITA Airways Sustainability Manifesto, αποτελεί τον οδικό χάρτη βιώσιμης στρατηγικής της εταιρείας και αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά από την ιδέα του αναγνωρισμένου Ιταλού εικονογράφου, Emiliano Ponzi, ο οποίος ερμήνευσε τη στρατηγική ανάπτυξης της ITA Airways, ως μια start-up που θέλει να «αγγίξει τον ουρανό με το δάχτυλο». Ετσι, εναρμονίζεται το μπλε της ζωντάνιας της ITA Airways, όπως παρουσιάζεται στα νέα αεροσκάφη, με το μπλε του ουρανού, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.

Κι επειδή αναφέρθηκα στην εποχή του αύριο, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, μια εποχή με σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ανάπτυξης της ηλεκτροκινητικότητας στις μετακινήσεις, το 2026 δεν είναι καθόλου μακριά. Τότε θα δούμε να πετούν τα πρώτα ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, για αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις. Τα eVTOL, όπως ονομάζονται, πρόκειται να είναι ηλεκτρικά, γιγαντιαία οχήματα τύπου drone, με σημαντική εμβέλεια και δυνατότητα μεταφοράς έως 5-6 ατόμων. Ουσιαστικά θα επιτελέσουν το σκοπό ενός αεροταξί.

Και η ITA Airways δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς ήδη με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Airbus, στον τομέα της Urban Air Mobility (UAM) στην Ιταλία, πρόκειται να αναπτύξει ένα οικοσύστημα γύρω από τα eVTOL, στο πλαίσιο στρατηγικών λύσεων κινητικότητας μηδενικών εκπομπών, που προσφέρουν προστιθέμενη αξία.

Επί του παρόντος, οι ταξιδιώτες της ITA Airways απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει το νέο Airbus A350. Είναι αφιερωμένο στον Enzo Bearzot, ενώ οι νέοι εσωτερικοί χώροι, που σχεδίασε ο Walter De Silvia, συνδυάζουν κομψότητα και βιωσιμότητα. Το A350 είναι ελαφρύτερο, πιο αθόρυβο και πιο αποτελεσματικό από τα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. Χάρη στο νέο αεροσκάφος, η ITA Airways μειώνει πάνω από 25% την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 ανά επιβάτη, κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Τα νέας γενιάς αεροσκάφη, όπως το Airbus A220-300, που έχουν προγραμματιστεί για πτήσεις το φθινόπωρο, είναι η συνέχεια μιας υπέροχης διαδρομής με στόχο να γίνει η πιο πράσινη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη.

huffingtonpost.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news