“Το λουλούδι της ερήμου”

Παρουσιάζουμε την εξαιρετική ταινία της Σέρι Χόρμαν, η οποία αναβιώνει στην μεγάλη οθόνη την συγκλονιστική ιστορία της Γουόρις Ντίρι.

Η δωδεκάχρονη Γουόρις ζει σ’ ένα χωριό νομάδων στην έρημο της Σομαλίας. Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με έναν εβδομηντάχρονο βοσκό, φεύγει από τους δικούς της και πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου να βρει τη γιαγιά της. Εκείνη όμως, ντροπιασμένη από την συμπεριφορά της εγγονής της, δεν την κρατά κοντά της αλλά τη στέλνει στο Λονδίνο, να δουλέψει ως καθαρίστρια εσώκλειστη στην πρεσβεία της Σομαλίας κοντά σε κάποιους συγγενείς.

Για τα επόμενα χρόνια, η νεαρή Γουόρις ζει σε κατάσταση αιχμαλωσίας μέσα στην πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Ξαφνικά βρίσκεται να περιφέρεται μόνη, με μια βαλίτσα με τα ελάχιστα υπάρχοντά της στο χέρι, για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου.

Με τη βοήθεια της Μέριλιν, μιας κοπέλας με την οποία γνωρίστηκε τυχαία και η οποία την πήρε να μείνει μαζί της, βρίσκει δουλειά σε ένα εστιατόριο. Σύντομα η τύχη θα της χαμογελάσει όταν τραβά την προσοχή του διάσημου φωτογράφου Τέρι Ντόναλντσον και από εκείνη τη στιγμή η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.

«Παρόλο που ως παιδί έκανα πολλά όνειρα, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι μια μέρα θα έβλεπα τη ζωή μου στη μεγάλη οθόνη. Επιστρέφοντας στην έρημο όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις επανήλθαν με τέτοια ένταση και δύναμη που αυτή η εμπειρία με άφησε συγκλονισμένη. Ειδικά τα παιδιά που εμφανίζονται στην ταινία, η Σοράγια που με υποδύεται στην εφηβική ηλικία, το μικρό “αγγελούδι” η Σάφα που έπρεπε να μεταφέρει τόσο πόνο στην οθόνη, και o μικρός Ιντρίς που υποδύεται τον αδερφό μου με μια υπέροχη φυσικότητα» – Γουόρις Ντίρι

Η Σέρι Χόρμαν, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο της Γουόρις Ντίρι, η οποία γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στην ηλικία των 5 ετών υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 6.000 κορίτσια πέφτουν θύματα αυτού του βάναυσου εθίμου κάθε μέρα. Στα 13 της, η Γουόρις το έσκασε από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο και κατέληξε να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο. Στα 18 της, την ανακάλυψε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.

Η Γουόρις Ντίρι, έγινε το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία καλλυντικών Revlon και έγινε εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας. Αργότερα εμφανίστηκε στο πλευρό του Τίμοθι Ντάλτον στην ταινία «James Bond: The Living Daylights» του 1987.

Σε συνέντευξή της στην δημοσιογράφο Barbara Walters του NBC, η Γουόρις αποφασίζει να μιλήσει για τον σκληρό και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη δική της εμπειρία. Ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και διαμαρτυρίας ακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν την έχρισε Ειδική Πρέσβειρα του Οργανισμού. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ασκείται κυρίως στην Αφρική, σε αραβικές χώρες και την Ασία, αλλά εξακολουθεί συχνά να ασκείται και από οικογένειες μεταναστών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το 1997 κυκλοφόρησε η βιογραφία της «Λουλούδι της Ερήμου». Το βιβλίο έτυχε τεράστιας επιτυχίας, μεταφράστηκε σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ακολούθησαν τα βιβλία «Αυγή στη Έρημο», «Τα παιδιά της Ερήμου» και «Γράμμα στη μητέρα μου».

Το 2002 εγκαινίασε το Waris Dirie Foundation με έδρα στην Αυστρία. Το ίδρυμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε όλο τον κόσμο για εκστρατείες για την ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών και παρέχει υποστήριξη σε υπάρχουσες καμπάνιες, καθώς και στα θύματα του Α.Γ.Γ.Ο.

Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το ανθρωπιστικό της έργο και τα βιβλία της. Το 2007 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τής απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙος, της παρέδωσε το βραβείο My Way.

«Την πρώτη φορά που είδα την ταινία δεν ήταν καθόλου εύκολο να παρακολουθώ τη ζωή μου στην μεγάλη οθόνη. Όταν έφυγα από το σινεμά, ήμουν βαθιά αναστατωμένη αλλά ήξερα ότι αυτή η ταινία μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι: να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» – Γουόρις Ντίρι.

Πηγή tvxs.gr/