Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Ανεξαρτήτως του αν είσαι cat lover ή όχι, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι θα πρέπει να ευγνωμονείς τα εν λόγω τετράποδα. Όχι για τον καλοσυνάτο χαρακτήρα τους -που δεν υπάρχει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι απώτερος σκοπός τους είναι να κατακτήσουν τον πλανήτη- αλλά γιατί είναι απαραίτητα για την ομαλή ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Dr. Alan Beck του πανεπιστημίου Purdue, οι γάτες είναι experts του κυνηγιού, σε σημείο που θεωρούνται απαραίτητες για κάποια οικοσυστήματα. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από μελέτες τον Dr. Beck, οι γάτες είναι αυτές που κυνηγούν και εξολοθρεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών ζώων παγκοσμίως.

Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν 9.000.000 γάτες, τα θύματα των οποίων ξεπερνούν τα 200.000.000 ζωντανών οργανισμών. 

Ένας από τους κυρίαρχους ρόλους που παίζουν οι γάτες αφορά τον έλεγχο των παρασίτων. Είναι γνωστή η δράση τους εναντίον ποντικιών που μπορεί να εισβάλλουν σε σπίτια, αποθήκες και αχυρώνες. Αυτό που δεν είναι και τόσο προφανές είναι ότι μαζί με τα ποντίκια, εξολοθρεύουν ουσιαστικά και όλα τα μικρόβια και παράσιτα που αυτά κουβαλούν και που με τη σειρά τους μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και τρόφιμα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος έλεγχος στα τρωκτικά, ολόκληρες κοινωνίες μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα έλλειψη τροφίμων” αναφέρει ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Purdue.

Μία άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο New Zealand Journal of Zoology, αναλύει τι συνέβη με τις γάτες στην χώρα της Ωκεανίας. Πιο συγκεκριμένα εξετάζει ένα νησί της χώρας στο οποίο ο πληθυσμός των γατών σχεδόν εξαφανίστηκε. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο πληθυσμός των αρουραίων τετραπλασιάστηκε, με εκείνον των θαλάσσιων πτηνών να μειώνεται δραστικά, καθώς τα τρωκτικά τρέφονταν με τα αυγά τους. Ήταν μία οικολογική καταστροφή που ξέσπασε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Η απουσία των γατών από τον κόσμο μας, εκτός όλων των άλλων, θα είναι καταστροφική.

esquire.com.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news