Τι εστί διαλογισμός;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διαλογισμό.

Όλοι έχουμε ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού, από τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου και την προώθηση της συναισθηματικής υγείας, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να επωφεληθούμε όταν ασχοληθούμε με τον διαλογισμό.

Του Ζανέττου Λουκά

Ασχολούμαι με τον διαλογισμό τα τελευταία χρόνια. Όταν ξεκίνησα, περίμενα να δω μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά προς έκπληξή μου, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν άμεσα. Σταδιακά άρχισα να νιώθω μια τεράστια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης. Μπορούσα να παρατηρήσω τις δικές μου σκέψεις χωρίς να κρίνω τον εαυτό μου και ήμουν σε θέση να δω τα πάντα με τόση διαύγεια.

Στην πορεία η ζωή και η δουλειά δυσκόλεψαν και άφησα την πρακτική του διαλογισμού στην άκρη. Όταν όλα έτρεχαν τόσο γρήγορα, γύρω μου μου ήταν πολύ δύσκολο να καθίσω ακίνητος και να αναπνέω. Πλέον κατάλαβα ότι ακριβώς σε έντονες καταστάσεις χρειάζομαι όλο και περισσότερο τον διαλογισμό. Τους τελευταίους μήνες, άρχισα να ενσωματώνω ξανά τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μου, και παρόλο που περνούσα κάποιες συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, ήταν η πρώτη φορά που διαλογιζόμουν με συνέπεια. Και σκοπεύω να το κρατήσω έτσι.

Ο διαλογισμός σχετίζεται με την εύρεση εσωτερικής γαλήνης και πραγματικά μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με το ήρεμο μέρος του εαυτού μας. Αυτό που δε μας λέει κανείς άλλος είναι το πόσο συναισθηματικά μπορεί να είναι άβολο μερικές φορές.

Το να κάθεσαι ακίνητος και να είσαι παρών δεν είναι εύκολο. Όταν χαμηλώνουμε την ένταση του μυαλού μας, μπορούμε να ακούσουμε τις εσωτερικές φωνές που αγνοούμε εδώ και χρόνια. Ξαφνικά, έχουμε μια επιλογή μόνο, να συνεχίσουμε να το αγνοούμε και να ζούμε τη ζωή μας προσποιούμενοι ότι όλα είναι εντάξει ή θα το αντιμετωπίσουμε και να θεραπευτούμε.

Αυτό είναι το στάδιο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απομακρυνθούν από την πρακτική τους. Αρχίζουν να σκέφτονται «δεν έχω χρόνο» ή «είμαι τόσο απασχολημένος σήμερα, θα το κάνω αύριο» όπως ακριβώς έκανα παλαιότερα και εγώ. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουμε είναι να βρούμε δικαιολογίες. Το μυαλό μάς πείθει ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς αυτό. Προτιμούμε να μείνουμε με τον άνετο παλιό μας εαυτό, γεμάτο θλίψη, θυμό και σύγχυση παρά να τον αφήσουμε να φύγει και να βγει στο άγνωστο.

Ο διαλογισμός μάς διδάσκει να έχουμε αυτοέλεγχο και αποδοχή του εαυτού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας διδάσκει πως να καθόμαστε ακίνητοι αποδεχόμενοι τις δικές μας σκέψεις και στο τέλος να τις ελέγχουμε. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας και να τις μετατρέψουμε σε δυνατά σημεία; Όταν διαλογιζόμαστε με συνέπεια συνειδητοποιούμε ότι σιγά – σιγά γινόμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Δεν αισθανόμαστε πλέον την επιθυμία να εμπλακούμε σε κάποιες κακές συνήθειες που είχαμε κάποτε. Δεν αντιδράμε πλέον με θυμό σε πράγματα και ανθρώπους που παλαιότερα μας προκαλούσαν εκνευρισμό. Αντιθέτως αναγνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και σιγά – σιγά τα απομακρύνουμε. Όλες αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν επειδή οι πρακτικές διαλογισμού αυξάνουν την αυτογνωσία γύρω σας και την ικανότητά σας να εντοπίζετε τα συναισθηματικά σας κίνητρα, κατανοώντας τα συναισθήματά σας και αναγνωρίζοντας τις πραγματικές ρίζες των συναισθημάτων σας.

Για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία γύρω σας, πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε ανεύθυνα. Ο διαλογισμός είναι η τέλεια λύση για αυτό. Εάν δεν είστε ο τύπος του ατόμου που απολαμβάνει να κάθεται σταυροπόδι στο πάτωμα τότε αυτό δεν είναι εμπόδιο. Ο παραδοσιακός διαλογισμός δεν έχει απήχηση σε όλους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να ηρεμήσετε το μυαλό σας για λίγα λεπτά, όπως να κάνετε μια βόλτα σε ένα πάρκο, να φροντίσετε τον κήπο σας, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική ή ακόμα και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές ενώ εστιάζετε στην εισπνοή και την εκπνοή σας.

Ο διαλογισμός μας διδάσκει πως να αγαπάμε τα άβολα, δυσάρεστα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας, τους φόβους και τις πεποιθήσεις που αποφεύγουμε για χρόνια. Κάπως έτσι γίνεσαι πιο γενναίος, πιο αυταρχικός, πιο θαρραλέος μέσα σου. Και κάπως έτσι μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι, βελτιώνεσαι.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news