Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του είναι τόσο σημαντικές για την επιστήμη

Ένα νέο κεφάλαιο στην παρατήρηση του σύμπαντος.

Με δέος αντίκρισε η ανθρωπότητα τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webbαπό τα βάθη του σύμπαντος που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες από τη NASA

Πέραν όμως του πόσο θεαματικές είναι αυτές οι φωτογραφίες, αποκτούν επιπλέον αξία αν αναλογιστούμε ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκαετιών από χιλιάδες ανθρώπους. Οι εικόνες αυτές προέκυψαν μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεράστια χρηματοδότηση.

Παρακάτω βλέπουμε την πρώτη εικόνα που τράβηξε το Webb και δημοσίευσε η NASA τη Δευτέρα:

Αυτό που κάνει την εν λόγω φωτογραφία τόσο εντυπωσιακή έχει να κάνει με το ότι είναι τόσο μικρή και ταυτόχρονο αποτυπώνει έναν τόσο μεγάλο χώρο του σύμπαντος.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού. Όμως πολλά από τα φωτεινά σημεία της φωτογραφίας είναι ολόκληροι αχανείς γαλαξίες που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το μέγεθός τους. 

Και ενώ μας φαίνεται σαν μια επίπεδη εικόνα, στην πραγματικότητα αποτελεί και ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα πιο αδύναμα φωτεινά σημεία είναι γαλαξίες ηλικίας τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ετών. Όμως το Webb δε μένει απλά στον εντοπισμό αυτών των αρχαίων γαλαξιών καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και μετρήσεις για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες. 

Εκτός αυτών, η φωτογραφία αυτή δείχνει το πόσο πλέον το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ξεπερνά σε απόδοση το Hubble.

Στα αριστερά αποτυπώνεται η εικόνα του Hubble και στα δεξιά η εικόνα του Webb. Η διαφορά στην ανάλυση είναι ξεκάθαρη:

Το άλλο πλεονέκτημα του Webb έναντι του Hubble είναι ο τύπος του φωτός που συλλέγει. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο μια στενή ζώνη γνωστή ως «ορατό φως», αλλά το σύμπαν ενέχει και άλλα είδη φωτός: υπεριώδες φως και ακτίνες γάμμα. Επίσης, υπάρχει το φως χαμηλότερης ενέργειας με μεγαλύτερα μήκη κύματος: υπέρυθρες, μικροκύματα και άλλα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συλλέγει ορατό φως, υπεριώδες και λίγο υπέρυθρο. Το Webb είναι κυρίως ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, επομένως βλέπει φως που είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας. Με αυτόν τον τρόπο το Webb μπορεί να δει πιο πίσω στο χρόνο και επομένως πιο μακριά σε σύγκριση με το Hubble.

Εχθές, η NASA δημοσίευσε ακόμη περισσότερες εικόνες από το Webb, επιδεικνύοντας περεταίρω τις ομολογουμένως εντυπωσιακές δυνατότητές του. Παρακάτω αποτυπώνεται το νεφέλωμα Carina. Το υπέρυθρο φως κρύβεται λιγότερο από την κοσμική σκόνη, και έτσι το τηλεσκόπιο Webb μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα αστέρια σε αυτήν την περιοχή από ό,τι το Hubble.

Φωτ.: NASA.

Στη συνέχεια, η NASA δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει το λεγόμενο κουιντέτο του Στεφάν.

«Το Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναεντοπιστεί σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών», αναφέρει η NASA.

Φωτ.: NASA.

Σε μια άλλη εκπληκτική εικόνα, το τηλεσκόπιο αποτυπώνει τα υπολείμματα ενός ετοιμοθάνατου αστεριού στο Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου.

Οι δύο εικόνες καταγράφουν το ίδιο σημείο αλλά έχουν διαφορετική ένταση υπέρυθρου φωτός.

Φωτ.: NASA.

Όσα θεαματικά ήρθαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα, φαίνεται πως αποτελούν μόνο την αρχή της επιστημονικής αποστολής του James Webb. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά για τη λεπτομερή παρατήρηση των πρώτων γαλαξιών και να κατανοήσουν περισσότερα πράγματα γύρω από τις απαρχές του σύμπαντος. 

Με πληροφορίες από Vox

lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news