Τα τρικ του Warren Buffett για να μη χάνεις χρήματα

Ο Warren Buffett είναι ο μόνος από τους 10 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου που δεν έχει χάσει λεφτά φέτος.

Tη στιγμή που μιλάμε ο Warren Buffett, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο 7ος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γη. Κι όμως, όσους προηγούνται του ιδίου στη σειρά, τους ξεπερνάει στη σωστή διαχείριση των χρημάτων. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι, σε αντίθεση με τον Elon Musk, τον Jeff Bezos, τον Bernard Arnault, τον Bill Gates, τον Larry Page και τον Sergey Berin, οι οποίοι σημειώνουν απώλειες δισεκατομμυρίων τις τελευταίες εβδομάδες, εκείνος όχι μόνο δεν έχει χάσει τίποτα αλλά, τουναντίον, κέρδισε 4,46 δις.

Πώς τα καταφέρνει; Ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές που μπορείς να τις εφαρμόσεις κι εσύ στην καθημερινή σου ζωή για να τα βγάζεις πέρα ακόμα και σε δύσκολους, οικονομικά, καιρούς.

Κεφάλαια Δεικτών

Ο Buffett προτείνει τις επενδύσεις σε κεφάλαια δεικτών, καθώς έτσι μπορείς να διαμοιράζεις τα χρήματα που επενδύεις σε διαφορετικές μετοχές.

Μηδενικές απώλειες

Ο ίδιος ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας έχει χάσει πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του – 23 δις δολάρια μόνο μέσα στο 2008 – γι’ αυτό και πλέον ακολουθεί έναν κανόνα μηδενικών απωλειών. Αυτό για σένα σημαίνει το ότι δεν πρέπει να κάνεις επιπόλαιες κινήσεις, ούτε να πειραματίζεσαι και να παίρνεις οικονομικές αποφάσεις ελαφρά τη καρδία, πιστεύοντας ότι, τάχαμου, δεν τρέχει και τίποτα αν χάσεις μερικά χρήματα. Αντίθετα, πρέπει κάθε σου απόφαση να λαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που να προστατεύει τα χρήματά σου.

Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να διαχειρίζεσαι και το πορτοφόλι σου. Απόφυγε τα πολλά μικρά έξοδα που είναι περιττά (όπως τον καθημερινό σου καφέ απ’ έξω), όπως και το να χρησιμοποιείς χρήματα που δεν σου ανήκουν, π.χ. μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να σε οδηγήσουν στη συγκέντρωση ενός μεγάλου χρέους.

Τα τρικ του Warren Buffett για να μη χάνεις χρήματα
Getty Images

Μην κάνεις επενδύσεις σε τομείς που δεν τους κατέχεις

Αν δεν γνωρίζεις το τι κάνει μια εταιρεία, αν δεν μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί ή την αξία της, το να επενδύσεις σε αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στη λήψη κακών αποφάσεων που, μακροχρόνια, θα σε κάνουν να χάσεις χρήματα.

Δίνε βάση στην αξία και όχι στην τιμή

Όπως το έχει θέσει ο ίδιος ο μεγιστάνας, ‘η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις και η αξία αυτό που παίρνεις’. Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να δίνεις σημασία στα οφέλη που απολαμβάνεις από ό,τι αγοράζεις, καθώς κάτι που έχει υψηλή τιμή αλλά που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για περισσότερα χρόνια από κάτι πιο φτηνό, συνήθως, αποτελεί καλή επένδυση.

Δημιούργησε καλές οικονομικές πρακτικές

Θα πρέπει κάθε ημέρα να δρας με τέτοιο τρόπο που να καταφέρεις κάποια στιγμή να κάνεις τις καλές οικονομικές πρακτικές δεύτερη φύση σου. Να τις εφαρμόζεις χωρίς καν να το σκέφτεσαι. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να είναι η αποταμίευση κάθε μήνα ενός συγκεκριμένου ποσοστού του μισθού σου.

Πηγή esquire.com.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news