Τα καλύτερα οφέλη της ποδηλασίας που δεν έχεις ακούσει ποτέ!

Τζάμπα πάρκινγκ, τζάμπα μετακίνηση, δωρέαν γυμναστική, οικολογική επιλογή, μείωση του στρες στην κίνηση. Δεν θα σου πούμε γι΄αυτά που ξέρεις. Το ποδήλατο, εκτός του ότι σφίγγει πόδια και πισινούς και καίει εκατοντάδες θερμίδες ανά ώρα, έχει πολλά άλλα οφέλη που ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ.

Φυσική κατάσταση, ψυχολογική ετοιμότητα, αντοχή, εξυπνάδα, ευστροφία, αποφασιστικότητα, ταχύτητα αντίδρασης, οδηγικές ικανότητες, προσαρμοστικότητα στα διαφορετικά τερέν αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Η ποδηλασία μπορεί να κάνει τόσο καλό στο σώμα και στον εγκέφαλό σου και το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι να κάτσεις στη σέλα και να γυρίσεις το πεντάλ. Τόσο απλό! (Εντάξει, δεν είπαμε να συμμετάσχεις και στο Tour de France!).

Η ποδηλασία

1 Ενισχύει τα οστά σου (μερικές φορές)

Οι πιο σημαντικές ασκήσεις που οδηγούν σε δυνατά και υγιή οστά είναι οι ασκήσεις φόρτισης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Συνήθως είναι ασκήσεις οι οποίες μεταφέρουν το βάρος του σώματος (π.χ περπάτημα, όχι κολύμβηση) και οι οποίες περιλαμβάνουν τρέξιμο ή ακόμα και μικρές αναπηδήσεις που προλαμβάνουν την οστική απώλεια. Αλλά και η ορεινή ποδηλασία (σε αντίθεση με την ποδηλασία δρόμου) μπορεί επίσης να σου φτιάξει έναν δυνατό σκελετό. Μελέτη στο European Journal of Sport Science διαπίστωσε ότι οι ποδηλάτες που έκαναν mountain bike είχαν ισχυρότερα, μεγαλύτερα και πυκνότερα οστά σε σύγκριση με τους μη ποδηλάτες και τους ποδηλάτες δρόμου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ανώμαλο έδαφος και οι εκτός δρόμου διαδρομές βελτιώνουν την πυκνότητα των οστών.

2 Σε κάνει πιο ευέλικτο

Η ευελιξία δεν είναι ένα ευρέως αποδεκτό όφελος της ποδηλασίας, αλλά η οδήγηση σε δύο τροχούς μπορεί να σε βοηθήσει να επιμηκύνεις τους ινγιακούς τένοντες σου, τους μυς στο πίσω μέρος των μηρών. Απλά δες έναν επαγγελματία ποδηλάτη – συχνά κλίνει προς τα εμπρός, με το στήθος του σχεδόν στα γόνατα, προκειμένου να κάνει το σώμα του όσο το δυνατόν πιο αεροδυναμικό. Αυτή η πρόσθια θέση τεντώνει τους πίσω μυς των ποδιών.

3 Σε γυμνάζει περισσότερο

Εάν κάνεις ποδήλατο στην ύπαιθρο, πιθανότατα θα κάψεις περισσότερες θερμίδες χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις κάποια επιπλέον προσπάθεια. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί η ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους σε κάνει να γυμνάζεσαι καλύτερα και περισσότερο. Είναι ο άνεμος που σε δροσίζει, η αίσθηση ότι έπιασες κορυφή, τα αξιοθέατα στη διαδρομή ή το ότι η ψυχική σου διάθεση βελτιώνεται στο πράσινο; Το σίγουρο είναι ότι η ποδηλασία βουνού κυρίως είναι ένα extreme sport. Ποδηλατείς με ζέστη, με καύσωνα, με αέρα, με βροχή, με χαλάζι, με κρύο ενώ έχεις άπειρα απρόοπτα, παγίδες, δυσκολίες, κινδύνους και πτώσεις να αντιμετωπίσεις. Επομένως χρειάζεται δεξιότητα, ισορροπία, αντίληψη και κυρίως αντοχή!

4 Μειώνει τον ΔΜΣ

Οι περισσότεροι τύποι άσκησης μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στην απώλεια βάρους, αλλά η ενεργός μετακίνηση – ιδιαίτερα, η ποδηλασία μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο αδυνάτισμα. Ένα πλεονέκτημα της ποδηλασίας είναι ότι γίνεται τακτικά και μπορείς να την κρατήσεις ως άσκηση για πολλά χρόνια. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση είναι η διατήρηση οποιασδήποτε αλλαγής συμπεριφοράς. Μόλις επιστρέψεις στις παλιές συμπεριφορές, το βάρος επανέρχεται. Εάν δεσμευθείς να κάνεις ποδηλασία πιθανότατα να την κάνεις για πάντα.

5 Σε κάνει πιο έξυπνο

Η ποδηλασία μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο έξυπνος, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες. Στη Σκανδιναβία διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ποδηλατούσαν για το σχολείο έκαναν πιο γρήγορα τα μαθηματικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν εξήγηση: 30 λεπτά ποδηλασίας βελτιώνουν τις γνωστικές επιδόσεις επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός – το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκτελεστική λειτουργία – οξυγονώνεται αποτελεσματικά.

Πηγή wefit.gr/