Τα καλά της μέντας

Αρωματική, γευστική και ευεργετική, η μέντα ταιριάζει παντού και μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Με τον όρο «μέντα» εννοούμε το είδος των ποώδων αρωματικών φυτών και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο η γνωστή μας μέντα όσο και ο δυόσμος, που είναι παρεμφερή. Την μέντα, αλλά και τον δυόσμο, θα τη συναντήσετε από αφεψήματα μέχρι κοκτέιλ να χαρίζει το υπέροχο άρωμά της και τις ευεργετικές της ιδιότητες, ενώ είναι διάσημη και για τα οφέλη της στους πνεύμονες και το αναπνευστικό.

Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βοηθητικό στο πεπτικό για την απελευθέρωση αερίων, τη δυσπεψία, τις κράμπες και τη διάρροια, αν και πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις έλκους. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί τους μυς του στομάχου και βελτιώνει τη ροή της χολής, επιτρέποντας στην τροφή να περάσει από το στομάχι πιο γρήγορα. Σε περιπτώσεις που η θεραπεία του καρκίνου δημιουργεί ανακατωσούρα ή σε περιπτώσεις πόνων και σπασμών στο έντερο, ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μπορεί να κάνει θαύματα.

Καλό κάνει και στον πονόλαιμο, αλλά και σε στοματικούς πόνους από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, ενώ συστήνεται σε περιπτώσεις ημικρανίας και πονοκεφάλου, αλλά και ιλίγγου.

Για όσους δυσκολεύονται στον ύπνο, ένα τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει, ενώ συμβάλλει και κατά της νεφρολιθίασης. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι της, να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της στη μαγειρική σας, σε πιάτα, σε κοκτέιλ ή να αξιοποιήσετε το λάδι της.

Πηγή newsitamea.gr/