Στα 314 δισ. δολάρια η ζημιά των αεροπορικών εταιρειών

Η προηγούμενη ανάλυση της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), στις 24 Μαρτίου, ανέφερε ότι οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειώνθα αγγίξουν τα 252 δισ. δολάρια (-44% έναντι του 2019), σε ένα σενάριο με σοβαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που διαρκούν τρεις μήνες.

 Δημοσίευσε ενημερωμένη ανάλυση, η οποία δείχνει ότι η κρίση COVID-19 θα μειώσει τα έσοδα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών κατά 314 δισ. Δολ. Το 2020, μείωση κατά 55% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, οι επικαιροποιημένοι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τη σημαντική εμβάθυνση της κρίσης, πέραν των τριών μηνών, τη στιγμή που η ετήσια ζήτηση για ταξίδια (εγχώρια και διεθνή) αναμένεται να μειωθεί κατά 48% σε σύγκριση με το 2019. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το οικονομικό σοκ της κρίσης του COVID-19 αναμένεται να είναι πιο σοβαρό στο δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6%. Η ζήτηση των επιβατών ακολουθεί στενά την εξέλιξη του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των πτήσεων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2019, κυρίως λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. 

Πάντως, οι εγχώριες αγορές θα μπορούσαν να δουν κάποια αύξηση της ζήτησης ξεκινώντας το τρίτο τρίμηνο, σε ένα πρώτο στάδιο άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές θα αργήσουν πιο πολύ να επανέλθουν σε μια ικανοποιητική κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς περισσότερο.

Όλα αυτά σημαίνουν, ότι οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να αγγίξουν τα 314 δισ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες θέσεων εργασίας (2,7 εκατ. εργάζονται στον αεροπορικό χώρο, 65 εκατ. θέσεις σε εταιρείες που σχετίζονται με τις αεροπορικές εταιρείες).

Πηγή huffingtonpost.gr/