Σαν σήμερα: Τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1989. Αφορμή ήταν η υιοθέτηση από τη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκείνο το έτος, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πρόκειται για το πιο αποδεκτό κείμενο για τα δικαιώματα του ανθρώπου παγκοσμίως. Είναι επικυρωμένο από όλα τα κράτη του κόσμου πλην δυο. Των ΗΠΑ και της Σομαλίας.

Παρά τα κείμενα προστασίας των παιδιών που υπάρχουν διεθνώς, εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν αν υποφέρουν από φτώχεια και να στερούνται παιδείας. Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες συρράξεων και οικονομικών κρίσεων, δεκάδες χιλιάδες σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται ή μένουν ορφανά σε πολέμους και πεθαίνουν από AIDS ή άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε το 2019, τονίζεται ότι Η επικεφαλής της UNICEF Χενριέτα Φορ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες». Από το 1989, η θνησιμότητα των παιδιών κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί περίπου 60%. Περισσότερα παιδιά έχουν την δυνατότητα να πάνε σχολείο ενώ τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους διάφορων κρατών.

Ωστόσο όπως αναφέρει η UNICEF, η πρόοδος δεν ισότιμη. Αφού τα παιδιά των φτωχών οικογενειών σε ανεπτυγμένες χώρες έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από εκείνα των πλουσίων οικογενειών. Τα παιδιά ωστόσο πλέον κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Πηγή e-daily.gr/