Σαν σήμερα: Ο Πάμπλο Εσκομπάρ αποδρά με κινηματογραφικό τρόπο από πολυτελή φυλακή

Στις 19 Ιουνίου του 1991, ο Πάμπλο Εσκομπάρ παραδόθηκε στις αρχές ύστερα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων με τις αρχές της Κολομβίας. Δεν ήταν παράδοση άνευ όρων αλλά ένα προϊόν διαπραγμάτευσης. Λίγο καιρό νωρίτερα ο Εσκομπάρ είχε πει ξανά πως θα παραδοθεί αλλά δεν εμφανίστηκε. Τώρα, η παράδοσή του θα σήμαινε και το τέλος ενός πολέμου μεταξύ των καρτέλ και της κυβέρνησης. Κι έτσι κράτησε τον λόγο του.

Η διαπραγμάτευση αφορούσε την μη έκδοσή του σε άλλη χώρα αλλά και την παραμονή τυ σε μια φυλακή που είχε χτίσει ο ίδιος, η οποία αργότερα ονομάστηκε «La Catedral». Μετά από αυτό, ο κόσμος πίστεψε πως ο Εσκομπάρ πίσω από τα σίδερα δεν θα συνέχιζε την μέχρι πρότινος δράση του, και πως δεν θα υπήρχαν άλλες δολοφονίες πολιτικών, βομβιστικές επιθέσεις και ενέδρες.

Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, άρχισαν να γίνονται γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Εσκομπάρ και τα πρωτοπαλίκαρά του ζούσαν μέσα στη φυλακή. Στρώματα με νερό, τζακούζι, τηλεοράσεις, τηλεσκόπια, μπιλιάρδο, γυμναστήριο, μπαρ και κυρίως, επικοινωνία με το έξω. Εκεί έκρυβε πολλά χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και όπλα.

https://allthatsinteresting.com/la-catedral

Οι αρχές άρχισαν ξανά τις έρευνες και ανακάλυψαν πως συνέχιζε να παρανομεί. Τον Ιούλιο του 1992, δολοφόνησε δυο από τους πρώην συνεργάτες του μέσα στη φυλακή και διέταξε την δολοφονία άλλων 22 ανθρώπων που είχαν σχέση με το Καρτέλ του Μεντεγίν.

Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους φρουρούς με στρατιώτες, επειδή κάποιοι φρουροί συνεργάζονταν μαζί του. Στις 21 Ιουλίου, 2 διμοιρίες του στρατού κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της φυλακής με σκοπό να μεταφέρουν τους φυλακισμένους σε φυλακή του Μεντεγίν. Μέλη της κυβέρνησης ταξίδεψαν στο σημείο για να το ανακοινώσουν στους φυλακισμένους αλλά εκείνοι κατάφεραν να πάρουν δυο ομήρους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ης Ιουλίου, ακολούθησαν πυρoβολισμοί με αρκετούς νεκρούς. Οι στρατιώτες όντας απασχολημένοι έχασαν τα ίχνη του Εσκομπάρ και 9 ακόμα κρατούμενων. Ο Εσκομπάρ είχε σχεδιάσει μια πιθανή απόδραση από πριν. Οι άνδρες του ήταν ντυμένοι ως φρουροί και η κινηματογραφική του απόδραση στέφθηκε από επιτυχία, χωρίς μάλιστα να αφήσει ίχνη.

https://www.businessinsider.com/who-killed-notorious-colombian-drug-kingpin-pablo-escobar-2016-12

Οι αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν 16 μήνες αργότερα και να τον σκοτώσουν. Ωστόσο η 44χρονη ζωή του συνεχίζει να είναι αντικείμενο ερευνών αλλά και αγαπημένο θέμα της ποπ κουλτούρας.

Πηγή e-daily.gr/