Σαν σήμερα: Η πρώτη αεροπειρατεία που έγινε ποτέ σε εμπορική πτήση

Ήταν 16 Ιουλίου του 1948, όταν η ανθρωπότητα κατάλαβε πως από εκεί και πέρα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο έγκλημα. Την αεροπειρατεία. Μπορεί να είχαν υπάρξει κάποιες αεροπειρατείες στο παρελθόν, με την πρώτη να γίνεται στο Περού το 1931, αλλά αυτή ήταν η πρώτη σε εμπορική πτήση, η οποία μετέφερε 27 συνολικά επιβάτες από το Μακάο στο Χονγκ Κονγκ.

Το υδροπλάνο «Miss Macao» απογειώθηκε και πέταξε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ένας άνδρας σηκώθηκε και υπό την απειλή όπλου διέταξε τον πιλότο να του παραδώσει τον έλεγχο. Μαζί του ήταν άλλοι τέσσερις οπλισμένοι άνδρες.

Το αεροπλάνο δεν το επέλεξαν τυχαία. Μέσα βρίσκονταν ένας εκατομμυριούχος, ένας πολύ γνωστός τζόκεϊ, ένας υπάλληλος της Coca-Cola και ένας ιδιοκτήτης ενός τσίρκου. Τυχαία βρέθηκαν εκεί οι δυο πιλότοι. Ένας 27χρονος Αμερικανός, που αντικατέστησε τελευταία στιγμή τον πιλότο που είχε πόνο στα αυτιά του, ενώ ο συγκυβερνήτης αντικατέστησε τον προγραμματισμένο συνάδελφό του, αφού ο τελευταίος έπεσε στο νερό προσπαθώντας να προσδέσει το υδροπλάνο στην ξηρά.

Υπό την απειλή όπλου, ο συγκυβερνήτης έπιασε έναν λοστό και προσπάθησε να επιτεθεί στον αεροπειρατή. Αμέσως άρχισαν οι πυροβολισμοί και οι πιλότοι έπεσαν νεκροί. Το πτώμα του πιλότου έπεσε πάνω στα συστήματα ελέγχου του αεροσκάφους, στέλνοντάς το κατευθείαν στη θάλασσα.

https://www.asi-mag.com/the-legacy-of-the-miss-macao-hijack-70-years/

Το αεροσκάφος συνετρίβη και μόνο ένας από τους επιβάτες σώθηκε. Κι αυτός ήταν ένας από τους αεροπειρατές, που πήδηξε από την έξοδο κινδύνου πριν από τη συντριβή. Ο στόχος των αεροπειρατών ήταν να κρατήσουν τους πλούσιους επιβάτες του αεροπλάνου και να ζητήσουν λύτρα, αν και το αεροπλάνο κουβαλούσε συχνά ράβδους χρυσού, οπότε πολύ πιστεύουν πως αυτός ήταν ο κύριος σκοπός τους.

Ο άνδρας που γλίτωσε λεγόταν Wong Yu και ήταν Κινέζος. Μόλις τον έβγαλαν στην στεριά τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με σπασμένα άκρα. Το σκοτεινό παρελθόν του οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ήταν ένας από τους αεροπειρατές. Αλλά χρειαζόταν την αυθόρμητη ομολογία του. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πολλές μεθόδους. Έβαλαν μαγνητόφωνα παντού γύρω του και έστειλαν αστυνομικούς που παρίσταναν τους ασθενείς για να του «κλέψουν» μερικές κουβέντες. Μια άλλη πηγή λέει πως του έδωσαν μια εφημερίδα με την ψεύτικη είδηση ότι και οι τρεις άλλοι αεροπειρατές είχαν επιζήσει και είχαν ήδη ομολογήσει στην αστυνομία.

Τελικά, όποιον τρόπο κι αν χρησιμοποίησαν, τα κατάφεραν να τον κάνουν να ομολογήσει. Ωστόσο κανείς δεν ήξερε τι κατηγορίες να του αποδώσει και που. Οι πορτογαλικές αρχές του Μακάο και οι βρετανικές του Χονγκ Κονγκ διαφωνούσαν ως προς το ποιανού δικαιοδοσία ήταν, αφού το αεροπλάνο έπεσε ανάμεσα στις δυο τοποθεσίες.

Πράγματι λόγω αυτής της διαφωνίας, ο Wong Yu μπήκε για λίγο στην φυλακή και μετά αφέθηκε ελεύθερος. Κάποιοι λένε πως από εκεί και πέρα έζησε μια φυσιολογική ζωή. Κάποιοι άλλοι λένε πως οι Κινέζοι τον εκτέλεσαν. Το τέλος της ιστορίας την πρώτης αεροπειρατείας εμπορικής πτήσης παραμένει μυστήριο.

Πηγή e-daily.gr/