Πώς 10 λεπτά στη σιωπή μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Η μείωση του θορύβου και η σιωπή, έστω και 10 λεπτά, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία και τη διάθεση σας.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο: Τηλεόραση. Ραδιόφωνο. YouTube. Podcast. Ήχοι τηλεφώνων. Ειδοποιήσεις των εισερχόμενων email και μηνυμάτων. Συζητήσεις με συναδέλφους, οικογένεια και φίλους. Αυτοκίνητα, μηχανάκια, απορριμματοφόρα. Αεροπλάνα που πετούν από πάνω μας. Ζούμε σε έναν κόσμο διαρκούς ήχους. Η σιωπή μπορεί να προσφέρει μια στιγμή διαύγειας. Εάν γεμίζετε τον ελεύθερο χρόνο σας με θορυβώδεις δραστηριότητες, μπορεί να χάσετε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η σιωπή.

Μια μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια σταθερή δόση ηχορύπανσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, ενώ μια άλλη μελέτη βρήκε υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και υπέρτασης σε άτομα που εκτίθενται τακτικά σε δυνατούς θορύβους στη δουλειά τους.

10 λεπτά στη σιωπή μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Οι ζωές μας είναι πολυάσχολες και πολλοί από εμάς δεν ασπαζόμαστε τη σιωπή τόσο συχνά. Πώς μπορεί λοιπόν να μας βοηθήσει η σιωπή;

1. Η σιωπή ενθαρρύνει την επίγνωση

Η σιωπή μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για την πρακτική της ενσυνειδητότητας, η οποία έχει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία. Το να έχετε επίγνωση  του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή μπορεί να μειώσετε το άγχος, τις ανήσυχες σκέψεις και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

Το να είστε προσεκτικοί σας επιτρέπει να εστιάσετε στο μυαλό και το σώμα σας και βιώσετε την παρούσα στιγμή. Εάν αισθάνεστε την παρόρμηση να τονώσετε τον εγκέφαλό σας, προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την προσοχή σας σε αυτήν τη στιγμή.

2. Προωθεί την αυτογνωσία

Η σιωπή μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτογνωσία σας δίνοντάς σας την ευκαιρία να παρατηρήσετε και να αποδεχτείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας χωρίς να τα κρίνετε.Όταν κάθεστε ήρεμοι στη σιωπή αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος και του νου σας. Αυτό μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για το τι νιώθετε. Τι συναισθήματα έχετε; Αισθάνεστε ήρεμοι, χαλαροί και γαλήνιοι; Ή νιώθετε άγχος ή ανία;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματα σας, βοηθώντας να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις στη ζωή σας.

3. Διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Η ηρεμία του μυαλού μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν σε 2 ώρες σιωπής κάθε μέρα, ανέπτυξαν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε.

4. Ανακουφίζει από το άγχος

Όλοι νιώθουμε στρες από καιρό σε καιρό, αλλά η σιωπή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και τις ορμόνες, κορτιζόλη και αδρεναλίνη.

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 2 λεπτά σιωπής μπορεί να σας ηρεμήσει καλύτερα από το άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής. Αυτό αποδόθηκε σε αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να σωπαίνουμε, επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να πατήσει το κουμπί επαναφοράς και να ανανεωθεί επιβραδύνοντας. Αυτό μειώνει τα συμπτώματα άγχους.

5. Βοηθά στην επεξεργασία πληροφοριών

Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να ξεκουραστεί. Χρειάζεται χρόνο για να αρχειοθετήσει τα πράγματα που έχει ήδη μάθει και να κάνει χώρο για τις νέες πληροφορίες.

Εάν προσφέρετε λίγο χρόνο ησυχίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνετε στον εγκέφαλό σας τον χρόνο να επεξεργαστεί κάθε νέα πληροφορία που έρχεται.

6. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι ένα τεράστιο όφελος της σιωπής και της ακινησίας. Η έμπνευση χρειάζεται ήρεμο μυαλό και χαλαρό σώμα. Η ηρεμία του μυαλού μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε χώρο για δημιουργικότητα.

7. Βοηθά στη συγκέντρωση

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σιωπή έχει γίνει τόσο σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής είναι η ικανότητα εστίασης όταν ο σύγχρονος κόσμος και οι πολλοί θόρυβοι βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό σας ταυτόχρονα. Αυτός ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε. Μπορεί να είστε σε θέση να εστιάσετε καλύτερα σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

8. Μειώνει την αϋπνία

Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι το να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα στη σιωπή, ειδικά στον διαλογισμό ενσυνειδητότητας, μειώνει την αϋπνία και την κούραση σε ενήλικες.

9. Δημιουργεί καλύτερες σχέσεις

Πόσο συχνά, σε μια συζήτηση, περιμένετε τη σειρά σας να μιλήσετε αντί να ακούτε πραγματικά τι λέει ο άλλος; Μαθαίνοντας να νιώθουμε άνετα με τη σιωπή μάς εκπαιδεύει να επικεντρωνόμαστε στους ανθρώπους που έχουμε μπροστά μας, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απορροφήσουμε αυτό που λέει ένας φίλος, ένας συνάδελφος ή ένας σύντροφος, πριν σκεφτούμε τα δικά μας.

Μπορεί να δούμε αυτό το άλλο άτομο με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Όταν ασκούμε συνειδητά τη σιωπή και ακούμε τον άλλον μπορεί να νιώθουμε περισσότερη συμπόνια και ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας.

Για να επωφεληθείτε από τη σιωπή κάντε τα εξής

  • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε. Αυτό μπορεί να είναι ένα δωμάτιο, ένας κήπος ή ακόμα και ένα μέρος στην ύπαιθρο.
    Αποφύγετε δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο ή ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, την τηλεόραση και τη μουσική.
  • Αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα σιωπηλοί. Ακόμα κι αν είναι μόνο για 10 ή 15 λεπτά, η σιωπή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σιωπή:

  • Δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να επικεντρωθείτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε την βαθιά αναπνοή, τη γιόγκα ή τον διαλογισμό.
  • Εστιάστε στις αισθήσεις σας. Όταν είστε σιωπηλοί, αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί στις αισθήσεις σας. Τι ακούτε, τι βλέπετε, τι νιώθετε;
  • Αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν. Μην προσπαθήσετε να πνίξετε τις σκέψεις σας.

Η σιωπή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ψυχική υγεία. Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε να μάθετε να αξιοποιείτε τα οφέλη της και να ζήσετε μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Πηγή: oloygeia.gr