Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού δεν κάνει διακρίσεις και είναι βοηθητικό να γνωρίζουμε τους τρόπους που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.


Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και κάποιες φορές να μας εξαντλούν συναισθηματικά. Δεν κάνουν διακρίσεις, μπορεί να μας επηρεάσουν όλους κάποια στιγμή της ζωής μας και μπορεί να προκληθούν από άγχος, διαταραχή πανικού ή κατάθλιψη.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι εφίδρωση, γρήγορες αναπνοές, ναυτία και έντονη ταχυπαλμία. Τα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συναισθήματα φόβου και έντονη, επαναλαμβανόμενη ανησυχία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού και να μειώσουμε τον κίνδυνο επανεμφάνισής τους. Εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που έρχεται αντιμέτωπος με μία κρίση πανικού.

Τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πανικού

Ακολουθούν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού:

1. Αποδοχή και αναγνώριση

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού στο παρελθόν, χρειάζεται να θυμούνται σε περίπτωση επανεμφάνισής τους, ότι περνούν και δεν προκαλούν σωματική βλάβη. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε γενικώς ότι πρόκειται για μια σύντομη περίοδο συσσωρευμένου άγχους και ότι θα τελειώσει.

Αν αντιμετωπίσουμε μια κρίση πανικού για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε το γιατρό μας το συντομότερο δυνατό. Μερικά συμπτώματα πανικού μπορεί να υποδηλώνουν και άλλες παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

2. Βαθιές ανάσες

Οι βαθιές ανάσες μπορεί μερικές φορές να βοηθήσουν να θέσουμε «υπό έλεγχο» τον πανικό. Οι γρήγορες αναπνοές μπορεί να αυξήσουν το άγχος και την ένταση. Χρειάζεται να αναπνέουμε σταθερά, μετρώντας αργά, μέχρι το τέσσερα, κατά τη διάρκεια της εισπνοής και κατά τη διάρκεια της εκπνοής.

Το αίσθημα του «σφιξίματος» στο στήθος μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε κοφτές αναπνοές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι βοηθητικό να παίρνουμε βαθιές ανάσες από την κοιλιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες μας με οξυγόνο, αργά και σταθερά.

3. Φαρμακευτική αγωγή

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των κρίσεων πανικού, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αγωγή που περιέχει βενζοδιαζεπίνη ή βήτα αναστολείς. Η προπρανολόλη επιβραδύνει τον έντονο καρδιακό παλμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Οι βενζοδιαζεπίνες που συνήθως συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, είναι το Valium και το Xanax. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα εθιστική. Το σώμα μπορεί να αναπτύξει γρήγορα ανοχή και σύντομα μπορεί να χρειαστεί υψηλότερη δόση για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ψυχίατρο πριν προχωρήσετε σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγή psychologynow.gr/