Πώς θα πειθαρχήσω το παιδί μου

Είναι αλήθεια ότι αν φωνάξετε μειώνονται, προσωρινά, τα επίπεδα του στρες, αλλά αν χάσετε την ψυχραιμία σας, τότε θα απογοητευτείτε και θα το μετανιώσετε. Οι ειδικοί προτείνουν τι να κάνετε αν χάσετε την ψυχραιμία σας και πώς να αντιμετωπίσετε μία κατάσταση στην οποία απαιτείται τιμωρία.

Γιατί οι άνθρωποι φωνάζουν στα παιδιά τους;

Η επίπληξη των παιδιών για την παραβατική τους συμπεριφορά συνήθως είναι μία ενστικτώδης αντίδραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείτε αποτελέσματα.

«Με το να βάζετε τις φωνές στο παιδί σας, ειδικά αν το κάνετε συχνά, δεν θα πετύχετε κάτι», λέει η κλινική ψυχολόγος Emma Citron. «Το μόνο που θα ακούει το παιδί σας είναι θόρυβος, και όχι αυτά που του λέτε».

«Πέραν τούτου, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να βάλετε τις φωνές- για παράδειγμα, αν το παιδί σας είναι έτοιμο να βγει στον δρόμο», προσθέτει. «Επιπλέον, αν φωνάζετε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι φίλοι και οι συγγενείς θα μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό».

Φωνές και επίπεδα άγχους

Οι φωνές ανεβάζουν τα επίπεδα του άγχους του παιδιού σας. «Όταν φωνάζεις σε ένα παιδί, αυτό μπαίνει σε αντίδραση πάλης ή φυγής “, λέει η Δρ. Rebecca Chicot.  «Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί αυτό που λέτε, το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι φωνάζετε».

Θυμηθείτε επίσης ότι τα παιδιά δεν βλέπουν μια κατάσταση όπως ένας ενήλικος. «Είναι φυσιολογικό να νευριάσετε αν το παιδί σας περπατήσει με λάσπες στα παπούτσια στο σφουγγαρισμένο πάτωμα, αλλά εσείς πρέπει να μείνετε ψύχραιμα και να δείξετε κατανόηση», λέει η Δρ. Clare Bailey, ειδική στα θέματα ανατροφής παιδιών.

Αντί να χάνετε συνεχώς την ψυχραιμία σας, δοκιμάστε τις παρακάτω επτά συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε τα λόγια σας

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας με έναν μετρημένο και σταθερό τόνο δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που λέτε και στην ένταση. Παρατηρήστε μετά πώς θα αντιδράσουν.

«Το λέμε στα παιδιά μας συνέχεια, αλλά μερικές φορές ισχύει και για τους ενήλικες», λέει ο Δρ. Chicot. «Ένας αργός και αυστηρός τόνος έχει καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά αν εξηγήσετε ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, και γιατί σας κάνετε να νιώθετε έτσι όπως νιώθετε. Αυτό θα βοηθήσει να διδάξετε το παιδί σας να είναι  συναισθηματικά ώριμο, να έχει ενσυναίσθηση και να επικοινωνεί τις δικές του ανάγκες ».

Πάρτε λίγο χρόνο

Το να πάρετε τον χρόνο σας είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιούμε συχνά με τα παιδιά μας, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς και στους ενήλικες. Μερικά λεπτά σκέψης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε τη σωστή απάντηση στην κακή συμπεριφορά του παιδιού σας.

«Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλές χώρο και στη συνέχεια βγείτε για μια στιγμή. Αναπνεύστε βαθιά και επιστρέψτε στην κατάσταση ήρεμα. Μιλήστε με σταθερή φωνή, διαφορετική από τον συνήθη τόνο σας, γιατί αυτό δείχνει στο παιδί ότι είστε σίγουρος για αυτό που λέτε και ότι τον έλεγχο του εαυτού σας».

Συμβιβασμός

Ως οι ενήλικοι στη σχέση, οι περισσότεροι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους να σεβαστούν την «εξουσία» τους. Ωστόσο δεν πρέπει πάντα να «κερδίζετε» κάθε μάχη για να είστε καλός γονέας.

«Τα όρια είναι σημαντικά αλλά μπορείτε να είστε ευέλικτοι μέσα σε αυτά», λέει η ψυχολόγος Emma Citron. «Για παράδειγμα, θέλετε να κλείσετε την τηλεόραση τώρα, αλλά το παιδί σας θέλει 10 ακόμη λεπτά. Με το να την αφήσετε για ακόμη πέντε λεπτά το παιδί σας θα αισθάνεται ότι έχει κάποιο έλεγχο και ότι το ακούτε πραγματικά.

Αξιολογήστε τα συναισθήματά σας

Έχετε εκνευριστεί πολύ από μια κατάσταση την οποία κανονικά θα αντιμετωπίζατε ήρεμα; Ίσως αξίζει να εξετάσετε τις δικές σας αντιδράσεις, καθώς μπορεί να ανησυχείτε για κάτι άλλο και οι δικές σας ανησυχίες να εκδηλώνονται σε μια διαμάχη με το παιδί σας.

«Χρειάζεται χρόνος για να αναγνωρίσουμε τη δική μας ψυχολογία και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει το παιδί μας και την ανατροφή του», λέει η Δρ. Bailey. «Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια προσπαθήστε να μην τα εμπλέξετε καθόλου στο πώς θα απαντήσετε στο παιδί σας».

Να είστε συμπονετικοί

Αν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα άτακτο, προσπαθήστε να  βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του για μια στιγμή. Αν το παιδί σας έχει όρεξη να σας κάνει να εκνευριστείτε, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να το επιτύχετε, αλλά αυτός ο τρόπος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε γιατί συμβαίνει αυτό.

«Προσπαθώντας να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, θα σας είναι πιο εύκολο να καταλάβετε γιατί δεν σας απαντά», λέει η Δρ. Bailey. «Επίσης, θα είναι λιγότερο πιθανό να φωνάξετε όταν αντιμετωπίζετε αυτή τη συμπεριφορά στο μέλλον ή θα σας είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείτε».

«Συχνά αποφεύγουμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας από το φόβο μην τα κακομάθουμε», προσθέτει ο Δρ. Bailey, «ενώ δε θα κάναμε το ίδιο για τον σύντροφό μας ή κάποιον ενήλικα».

Η καλή συμπεριφορά

Εάν αισθάνεστε ότι έρχεστε σε διενέξεις με το παιδί σας καθημερινά, δοκιμάστε την παρακάτω τεχνική για να μειώσετε την ένταση.

– Δείξτε κατανόηση στο παιδί σας αν αντιδρά συνέχεια και πείτε του ότι καταλαβαίνετε.

– Εξηγήστε γιατί του ζητάτε να κάνει αυτό που ζητάτε.

– Περιγράψτε τις προσδοκίες σας. Δώστε του να καταλάβει πόσο γρήγορα θέλετε να κάνει κάτι. Στη συνέχεια, υπενθυμίστε του έφτασε η ώρα.

– Αποσπάστε του την προσοχή με μία εναλλακτική λύση.

Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται (ή θέλουν) τους τέλειους γονείς. Απλώς θέλουν να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Δεν είναι κακό να σταματήσετε να φωνάζετε και να παραδεχτείτε στο παιδί σας ότι χρειάζεστε μια στιγμή για να ηρεμήσετε.

«Οι περισσότεροι γονείς φωνάζουν», λέει η Δρ. Laura Markham. «Μερικές φορές δεν παρατηρούμε καν ότι το κάνουμε – οι φωνές μας γίνονται όλο και πιο δυνατές. Δεν είναι εύκολο να σταματήσετε να φωνάζετε, ειδικά αν το ίδιο το παιδί σας φώναζε.

«Αν δεσμευτείτε να μη φωνάζετε και να σταματάτε να μιλάτε κάθε φορά που παρατηρείτε ότι αυξάνετε τον τόνο της φωνής σας και αφήνετε στον εαυτό σας χρόνο να ξανασκεφτείτε την αντίδρασή σας και να απαντήσετε πιο ήρεμα, δείχνετε στο παιδί σας ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Αυτό, με τη σειρά του, θα το βοηθήσει να διαχειριστεί τα δικά του».

Πηγή iatronet.gr/