Πώς θα βάψουμε τα μαλλιά στο σπίτι χωρίς να τα καταστρέψουμε

Ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει κλείσει, μεταξύ αυτών τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. 

Κι ενώ μια «κακή ημέρα» για τα μαλλιά μας, μάλλον δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή ψηλά στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, η εμφάνιση της ρίζας μπορεί να ρίξει το ηθικό μας. «Συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αν είναι σε θέση να διατηρήσουν την εικόνα του εαυτού τους, όλα είναι σε τάξη», λέει στους Financial Times ο Τζος Γουντ, κομμωτής και δημιουργός του ινστιτούτου Josh Wood Colour Atelier στο Λονδίνο. 

Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα κουρευτούν ή θα βάψουν τα μαλλιά μόνοι τους και αν το δοκιμάσουν, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Πώς λοιπόν θα βάψουμε τα μαλλιά, χωρίς να τα καταστρέψουμε;

«Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σκεφτούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ανταύγειες ή το μπαλαγιάζ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση επειδή βασίζονται στην τεχνική». Η βαφή της ρίζας ή η κάλυψη των γκρίζων μαλλιών από την άλλη, είναι «σχετικά απλή διαδικασία και κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε», εξηγεί ο Γουντ. 

Ο κομμωτής Γκρεγκόριο Ρούγγερι συμβουλεύει στο TODAY Styleνα βάψουμε τα μαλλιά μόνο αν πρόκειται για μικρή αλλαγή. Αν θέλουμε να δώσουμε λάμψη σε ένα μουντό χρώμα, η χρήση μιας μαλακτικής κρέμας για λάμψη θα βοηθήσει, αρκεί να την απλώσουμε ομοιόμορφα και κατά μήκος της τρίχας. Σε περίπτωση που επιθυμούμε μια δραστική αλλαγή, όπως να αποκτήσουμε ξανθό χρώμα από μελαχρινό ή κόκκινο, καλό είναι να το αφήσουμε στους κομμωτές.

Το βάψιμο των μαλλιών χωρίς τη βοήθεια κομμωτή έχει γίνει πολύ εύκολο τα τελευταία χρόνια. Τα προϊόντα βαφής που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πιο φιλικά για τα μαλλιάκαι κάνουν το χρώμα να δείχνει περισσότερο φυσικό. Επιπλέον, η «έκρηξη» των διαδικτυακών μαθημάτων, κάνει τα χτενίσματα και το στυλ των μαλλιών, εύκολη υπόθεση.

Ο Γκρεγκόριο προτείνει πριν δοκιμάσουμε βαφή στα μαλλιά: να συμβουλευτούμε τον κομμωτή μας, να αγοράσουμε ένα δειγματολόγιο μαλλιών ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό της βαφής, να επιλέξουμε την πιο οικονομική πρόταση και να διαβάσουμε τις οδηγίες πριν ξεκινήσουμε.

Πώς θα βάψουμε τα μαλλιά και τι πρέπει να κάνουμε:

 1. Να πάρουμε μια σκουρόχρωμη πετσέτα και να την τυλίξουμε γύρω μας, στερεώνοντάς την με ένα μεγάλο τσιμπιδάκι/κλάμερ για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πέσει.
 2. Να χτενίσουμε τα μαλλιά με μια βούρτσα ώστε να μην υπάρχουν κόμποι.
 3. Να χρησιμοποιήσουμε την μυτερή πλευρά της λεπτής χτένας (το κάτω μέρος) και να χωρίσουμε τα μαλλιά σε τέσσερα μέρη. 
 4. Να απλώσουμε μια κρέμα ή λάδι στο περίγραμμα του προσώπου μπροστά από τα μαλλιά για να προστατεύσουμε το δέρμα από τα υπολείμματα της βαφής που μπορεί να χρωματίσουν την περιοχή. 
 5. Να φορέσουμε γάντια και να ανακατέψουμε τη βαφή που βρίσκεται μέσα στο μπουκαλάκι. 
 6. Με ένα πλακέ πινέλο κατάλληλο για βαφή, να απλώσουμε το χρώμα σε μικρές ποσότητες, στη ρίζα, από μπροστά προς τα πίσω. Στη συνέχεια, να απλώσουμε τη βαφή που έχει μείνει κατά μήκος των μαλλιών μέχρι τις άκρες. 
 7. Κάνουμε απαλό μασάζ σε βαμμένες τούφες μαλλιών με τα δάχτυλα.
 8. Αφήνουμε τη βαφή για 30 λεπτά ή όση ώρα γράφουν οι οδηγίες.
 9. Αφαιρούμε λεκέδες που έχει αφήσει η βαφή με μαντηλάκι.
 10. Με γάντια και ζεστό νερό, ξεπλένουμε τα μαλλιά μέχρι να φύγει η βαφή, ενώ κάνουμε απαλό μασάζ. 
 11. Πλένουμε με σαμπουάν και χρησιμοποιούμε μαλακτική κρέμα για βαμμένα μαλλιά

Πηγή huffingtonpost.gr/