Πώς η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε γενιά

Ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται επί του παρόντος υπό κάποια μορφή περιορισμού, για να περιορίσει και τη διάδοση του COVID-19.

Ως αποτέλεσμα αυτού του περιορισμού, χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό μέσα για να μας διασκεδάσουν ενώ παραμένουμε ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους.

Το πώς χρησιμοποιεί κάθε γενιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την περίοδο, διαφέρει πολύ λόγω του χάσματος των γενεών.

Καθώς το ξέσπασμα του κοροναϊού συνεχίζει να προκαλεί όλεθρο σε όλο τον κόσμο, ο χρόνος των ανθρώπων που διαφορετικά θα είχαν δαπανηθεί σε εκδηλώσεις ή σε κάποιο εμπορικό κέντρο, τώρα ξοδεύεται στον καναπέ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κοινωνικής απομόνωσης που προκαλείται από πανδημία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε τεράστιο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πάρακάτω δεδομένα είναι από μια αναφορά του Global Web Index όπου διερεύνησαν πώς οι άνθρωποι αύξησαν τη χρήση πολυμέσων ως αποτέλεσμα της επιδημίας και πώς διαφέρει σε κάθε γενιά.

Media consumption in the age of COVID-19, by generation. Image: Visual Capitalist 

Το Global Web Index διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των χρηστών στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι βλέπουν περισσότερο περιεχόμενο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με την τηλεόραση και διαδικτυακά βίντεο (YouTube, TikTok) να είναι τα κύρια μέσα σε όλες τις γενιές και τα φύλα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το 68% των χρηστών αναζητούν πανδημικές ενημερώσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο, οι Gen Zers είναι η μόνη γενιά που είναι πιο πιθανό να ακούει μουσική παρά να ψάχνει για νέα.

Συνολικά, οι νεότερες γενιές είναι πιο πιθανό να διασκεδάσουν παίζοντας παιχνίδια στο κινητό ή στον υπολογιστή τους. Οι Millennials ξεχωρίζουν επίσης, καθώς είναι οι πιο πιθανό να αναζητούν συνταγές μαγειρέματος ή να διαβάζουν για υγιεινή διατροφή.

Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πόσο χρόνο αφιερώνουν στις οθόνες τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ο ίδιος ο χρόνος της οθόνης δεν προκαλεί ανησυχία. Αντίθετα, το περιεχόμενο που επιλέγουμε να βλέπουμε είναι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική μας ευημερία.

Πηγή weforum.org/