Πόσο γρήγορα μπορεί να μας αφυδατώσει η ζέστη

Είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί απ’ όσο νομίζουμε. Ας ακολουθήσουμε αυτές τις συμβουλές ως προς το να μείνουμε ενυδατωμένοι.

Αυτό το καλοκαίρι είναι καυτό. Οι δυτικές Η.Π.Α. κατά το ήμισυ συνεχίζουν να δοκιμάζονται από υπερβολική ζέστη. Εκατομμύρια βρίσκονται υπό προειδοποίηση για (τα αποτελέσματα) της ζέστης, οι θαλάσσιοι οργανισμοί βράζουν στον ωκεανό και πυρκαγιές ξεσπούν Δυτικά.

Δεν είναι τόσο δροσερά και στις Ανατολικές ΗΠΑ, όμως. Εκεί ο Ιούνιος σχεδόν έπνιξε τον κόσμο σε ζεστό, υγρό αέρα με κάποιες περιοχές να καταγράφουν υψηλές θερμοκρασίες για μέρες συνεχόμενα. Τα κύματα θερμότητας δεν είναι καθόλου αστείο (πράγμα) και μερικά νοσοκομεία προετοιμάζονται για μια αύξηση (περιστατικών) αφυδάτωσης και κλήσεων που σχετίζονται με (τις επιπλοκές από) την θερμότητα.

Το κλειδί για την αποφυγή της αφυδάτωσης – μια επικίνδυνη απώλεια σωματικών υγρών που προκαλείται συχνά από την έκθεση σε θερμότητα – είναι να αναπληρώνουμε τα υγρά μας συχνά, κάθε ώρα περίπου. Το καλύτερο στοίχημά μας είναι ένα ποτό που να περιέχει όλους αυτούς τους καλούς ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο που χάνουμε μέσω του ιδρώτα μας. Μερικές φορές, ωστόσο, είναι πολύ ζεστό το περιβάλλον ώστε να μπορεί το σώμα μας να διατηρείται δροσερό να παραμένει ενυδατωμένο. Έτσι, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υπερβολική ζέστη, καλό είναι να παραμείνουμε σε ένα δροσερό μέρος και να αποφύγουμε την ζέστη όσο μπορούμε.

(Ακολουθεί ένα) γρήγορο μάθημα για το πώς το σώμα μας μπορεί να αφυδατωθεί στην ζέστη

Το (ανθρώπινο) σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό, το οποίο χάνουμε λίγο όταν αναπνέουμε ή ιδρώνουμε. Η θερμότητα ενισχύει αυτήν τη διαδικασία κι αν δεν αναπληρώσουμε τα υγρά μας ή δεν βρεθούμε σε δροσερό περιβάλλον, το σώμα μας δεν έχει την ευκαιρία να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια και η αφυδάτωση μπορεί να «χτυπήσει», δηλώνει ο Ντέιβιντ Ντελα-Γκιουστίνα, ιατρός έκτακτης ανάγκης του Yale Medicine και διευθυντής προγράμματος υποτροφιών ιατρικής της σχολής.

Καθώς το σώμα αρχίζει να ιδρώνει, ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει και το αίμα ωθείται στο δέρμα για να διαλύσει μέρος της θερμότητας. Σε αυτήν την προσπάθεια να ηρεμήσουμε, τελικά καταλήγουμε δημιουργώντας περισσότερη θερμότητα στο σώμα μας. 

«Καθώς ζεσταινόμαστε, μπορεί να ιδρώνουμε πιο έντονα και μετά να αρχίζουμε να χάνουμε υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα μας, κι αν δεν πίνουμε αρκετά (υγρά) ή ιδρώνουμε περισσότερο από όσο πίνουμε, μπορεί να αρχίσουμε να αφυδατωνόμαστε», λέει η Τερέσα Μάρεϊ Αμάτο, πρόεδρος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Long Island Jewish Forest Hills στη Νέα Υόρκη.

Όταν ένα άτομο παθαίνει αφυδάτωση, αρχίζει να αισθάνεται δίψα. Νιώθει το στόμα και τα χείλη ξηρά και παθαίνει ναυτία. Μερικοί αισθάνονται ζάλη ή παρουσιάζουν πονοκέφαλο. Τα ούρα γίνονται πιο σκούρα.

Εάν είναι πάρα πολύ ζεστές οι θερμοκρασίες, διατρέχουμε επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουμε ασθένειες που σχετίζεται με τη θερμότητα. Αφυδάτωση και συνθήκες όπως κράμπες θερμότητας, εξάντληση θερμότητας και θερμοπληξία δεν συμβαίνουν πάντα ταυτόχρονα, αλλά συχνά συμβαίνουν.

Με την εξάντληση από την θερμότητα, το σώμα χάνει την ικανότητά του να παραμείνει δροσερό επειδή είναι πολύ ζεστό, σύμφωνα με τον Ντελα-Γκιουστίνα. Όταν συμβαίνει αυτό, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και μερικοί άνθρωποι βιώνουν αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση. Καθώς οι άνθρωποι «τραυματίζονται» περισσότερο από τη ζέστη, γενικά δεν πίνουν τόσα πολλά υγρά, τροφοδοτώντας την αφυδάτωση.

Πόσο γρήγορα μπορεί να αφυδατωθούμε; 

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να αφυδατωθούν είναι άτομα που κάνουν εξωτερικές εργασίες (όπως σωματική άσκηση, δουλειές κήπου και κατασκευαστικές εργασίες). Μπορούν να αφυδατωθούν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Μερικές φορές, (αυτό) μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα όσο 30 λεπτά.

Οι άνθρωποι «μπορούν να χάσουν ένα ή δύο λίτρα νερό σε ένα χρονικό διάστημα μιας ή δύο ωρών αν δεν το αντικαταστήσουν», δηλώνει ο Ντελα-Γκιουστίνα. Εάν βρισκόμαστε σε ένα ζεστό διαμέρισμα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος (τουλάχιστον αρκετές ώρες) για να αφυδατωθούμε αν δεν ασκούμαστε και δεν ιδρώνουμε υπερβολικά.

Τελικά, εξαρτάται πραγματικά από την κατάστασή μας και τι κάνουμε. Εάν δεν τρώμε και πίνουμε αρκετά κατά τη διάρκεια ενός κύματος θερμότητας, ο δρόμος προς την αφυδάτωση θα είναι πιο γρήγορος. Οι άνθρωποι που είναι νέοι ή ηλικιωμένοι τείνουν επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς το σώμα τους δυσκολεύεται να επανέλθει σε δροσερή θερμοκρασία. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν φάρμακα που τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

Η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν επίσης ρόλο. Το σώμα δροσίζεται με την εξάτμιση του ιδρώτα μας, οπότε σε μια «υγρή, ζεστή μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο ιδρώνεις, δεν μπορείς να εξατμίσεις τον ιδρώτα και επομένως να έλθει σε δροσερή θερμοκρασία το σώμα σου», λέει η Αμάτο. 

.
.

Ετσι μπορούμε να αποφύγουμε την αφυδάτωση σε καιρό μεγάλης ζέστης

Όταν είναι πολύ ζεστά εκεί έξω, ας μείνουμε μακριά από την ζέστη όσο το δυνατόν περισσότερο. Να πίνουμε υγρά σε τακτική βάση (κάθε ώρα περίπου). Σύμφωνα με τον Ντελα-Γκιουστίνα, δεν χρειάζεται να πίνουμε έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ανάγκες σε υγρά ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, οπότε ας χρησιμοποιήσουμε τα ούρα μας ως οδηγό. Θέλουμε τα ούρα μας να είναι καθαρά – εάν γίνουν πιο σκούρα, αφυδατωνόμαστε. 

«Μόλις φτάσουμε στο σημείο που αισθανόμαστε δίψα, έχουν ήδη μειωθεί κατά 1% -2% τα υγρά του σώματός μας, το οποίο είναι πραγματικά σημαντικό και είναι δύσκολο να καλυφθεί», λέει ο Ντελα_Γκιουστίνα. 

Υπάρχουν επίσης μερικά φάρμακα που μπορούν να προδιαθέσουν κάποιον σε ασθένειες που σχετίζονται με την θερμότητα και την αφυδάτωση – οπότε ας μιλήσουμε με το γιατρό μας κι ας προσέξουμε όταν παίρνουμε αντιισταμινικά, φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και διουρητικά κατά τη διάρκεια ενός θερμού κύματος.

Εάν παρατηρήσουμε κάποιο από τα βασικά σημάδια αφυδάτωσης – σκούρο χρώμα στα ούρα, ναυτία ή ζάλη – ας μετακινηθούμε σε ένα δροσερό μέρος όπου μπορούμε να λάβουμε κάποια ροή αέρα (από τον κλιματισμό ή τον ανεμιστήρα). Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υγρά στο σώμα μας. Εάν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ας κοιτάξουμε να πίνουμε υγρά κάθε 15 λεπτά.

Είναι ενδιαφέρον ότι το νερό δεν είναι το καλύτερο «στοίχημά» μας. Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε ηλεκτρολύτες, οπότε πρέπει πραγματικά να αναπληρώσουμε τα επίπεδα σακχάρου και νατρίου στο σώμα μας.

«Εάν ενυδατωνόμαστε αυστηρά με νερό και δεν αντικαθιστούμε αυτούς τους ηλεκτρολύτες, στην πραγματικότητα δεν βοηθάμε τον εαυτό μας», δηλώνει η Αμάτο. 

Τα αθλητικά ποτά (τα ποτά ηλεκτρολύτη) είναι η καλύτερή μας επιλογή, λέει ο Ντελα-Γκιουστίνα. (Συμβουλή: Ας αποφύγουμε τα αθλητικά ποτά διαίτης, επειδή χρειαζόμαστε πραγματικά την ζάχαρη για να βοηθήσουμε το στομάχι μας να απορροφήσει νερό. Κι αν το αθλητικό μας ποτό περιέχει υπερβολική ζάχαρη, ας το αραιώσουμε με λίγο νερό.) Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση είναι να αναμίξουμε μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι και έξι κουταλάκια γλυκού ζάχαρη σε ένα λίτρο φλιτζάνι νερό.

Τα συμπτώματά μας θα αρχίσουν να βελτιώνονται σε 15 έως 30 λεπτά. Εάν επιδεινωθούν, ίσως είναι καιρός να επισκεφθούμε νοσοκομείο ή (να αναζητήσουμε) επείγουσα περίθαλψη. Η θερμότητα είναι μια από τις κορυφαίες αιτίες αφυδάτωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η αφυδάτωση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή – οπότε ας πιούμε πριν διψάσουμε, ας μείνουμε μακριά από τον ήλιο και αν τολμήσουμε την ζέστη, ας έχουμε μαζί μας το προαναφερθέν ποτό.

Πηγή huffingtonpost.gr