Πόσες σκέψεις κάνουμε σε μία ημέρα;

Στο διαδίκτυο υπάρχει μια δημοφιλής άποψη πως ο άνθρωπος κάνει 60 με 80 χιλιάδες σκέψεις την ημέρα, δηλαδή περίπου 2,5 με 3 χιλιάδες σκέψεις την ώρα. Οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν από έρευνα σε έρευνα με τον αριθμό να κατεβαίνει στις 50, στις 20 ακόμα και στις 12 χιλιάδες σκέψεις σε μια ημέρα. Όποιος κι αν είναι ο αριθμός, οι χιλιάδες αυτές σκέψεις παραμένουν ένα συναρπαστικό δείγμα για το ανθρώπινο μυαλό.

Ωστόσο πως γίνεται να έχουμε τόσες χιλιάδες σκέψεις; Οι περισσότερες από αυτές είναι άχρηστες και ασήμαντες σκέψεις. Το μυαλό του ανθρώπου δουλεύει με τέτοια ακρίβεια που μπορεί και φιλτράρει αυτές τις σκέψεις, ώστε να συγκρατεί μόνο τις σημαντικές, σε μια διαδικασία γνωστή ως DDG (Deleting, Distorting, Generalising). Κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να της διαγράψουμε, να τις παραμορφώσουμε και να τις γενικεύσουμε.

Κι αυτό γιατί στο μυαλό μας επαναλαμβάνουμε λόγια, λέξεις, ερωτήσεις απαντήσεις και πολλά από αυτά που έχουμε ακούσει, χωρίς να μπορούμε να τα καθορίσουμε, αλλά μπορούμε να τα βάλουμε σε μια τάξη, κρατώντας τα πιο σημαντικά.

Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει πως το 80% είναι αρνητικές σκέψεις ενώ το 95% επαναληπτικές. Φανταστείτε λοιπόν πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε αυτό το φίλτρο, που θα μπορούσαμε να το προπονήσουμε έτσι ώστε να κρατάμε όσο περισσότερες θετικές σκέψεις μπορούμε.

Πηγή e-daily.gr/