Πόνοι στα γόνατα: 5 τρόποι να τους μειώσετε!

Τo ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πόνο στο γόνατο παρουσιάζει συνεχώς άνοδο, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών τον βιώνουν σε ετήσια βάση και το ένα τρίτο αυτών επισκέπτονται γιατρό για θεραπεία.

Η άνοδος αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του πληθυσμού, η γήρανσή του, καθώς και η επιδημία παχυσαρκίας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη αιτία αυτού του πόνου στον συγκεκριμένο πληθυσμό και η συνηθέστερη αιτία χρόνιας αναπηρίας σε οποιαδήποτε ηλικία.

Είτε ο πόνος στο γόνατό σας οφείλεται σε αρθρίτιδα, τραυματισμό ή άλλη αιτία, υπάρχουν απλοί τρόποι να τον μειώσετε και να προλάβετε περαιτέρω βλάβες στις ευάλωτες αρθρώσεις.

Μην παραλείπετε την προθέρμανση: 

Είναι σημαντικό να κάνετε εκτάσεις και ζέσταμα πριν την προπόνηση, ειδικά αν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ολοκληρώνετε το ζέσταμα, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις κινήσεις και επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος για να βοηθήσει την καρδιά να αντλεί αποτελεσματικά αίμα στους μυς. Η προθέρμανση δίνει επίσης στους μυς τον απαραίτητο χρόνο για να γεμίσουν με αίμα και έτσι μειώνεται η ακαμψία.

Χάστε τα περιττά κιλά: 

Τα γόνατά σας κουβαλούν μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους σας, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Εάν περπατήσετε μια ολόκληρη μέρα με ένα σακίδιο που ζυγίζει πέντε κιλά στην πλάτη σας, θα διαπιστώσετε στο τέλος της μέρας πόσο κουρασμένη θα είναι η πλάτη, οι γοφοί και τα γόνατά σας. Αυτό αποδεικνύει ότι το επιπλέον βάρος ασκεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις σας.

Αλλάξτε τη διατροφή σας: 

Δεν υπάρχουν τροφές που θεραπεύουν άμεσα τους πόνους στα γόνατα. Περιλαμβάνοντας όμως συγκεκριμένες τροφές στη διατροφή σας και αποκλείοντας κάποιες άλλες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον πόνο. Είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (σολομός, τόνος, σκουμπρί, ρέγκα), γαλακτοκομικών και πράσινων λαχανικών που είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα οστά. Το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι και τα κεράσια, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Ήπια άσκηση:

Για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις, είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι, κάτι που είναι δύσκολο ωστόσο για όσους υποφέρουν από πόνους στα γόνατα. Το περπάτημα και το ποδήλατο είναι καλές εναλλακτικές, καθώς είναι ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Tai Chi και το κολύμπι, που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια:

Αν υποφέρετε από πόνους στα γόνατα, πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια που να στηρίζουν σωστά τα πόδια σας και να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια. Είναι επίσης σημαντικό να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια όταν αθλείστε.

Πηγή newsitamea.gr/