Ο ταχύτερος “δολοφόνος”!

Πρόκειται για τον πιο γρήγορο θηρευτή στη Γη αφού μπορεί να παγιδεύει και να εξοντώνει τα θύματα του σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου!

Η Ουτρικουλάρια είναι ένα υδρόβιο σαρκοβόρο φυτό που προτιμά να αναπτύσσεται κυρίως σε βαλτώδεις περιοχές. Δεν διαθέτει ρίζες και γι’ αυτό ανέπτυξε κύστες οι οποίες λειτουργούν ως παγίδες μικροσκοπικών εντόμων, οστρακόδερμων και άλλων οργανισμών (π.χ. πρωτόζωα). Γάλλοι ειδικοί που μελέτησαν το φυτό διαπίστωσαν ότι καταφέρνει να συλλαμβάνει και να εξοντώνει τα θηράματα του κυριολεκτικά αστραπιαία.

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που καταγράφει δέκα χιλιάδες καρέ το δευτερόλεπτο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γκρένομπλ κατάφεραν να απαθανατίσουν λεπτομερώς τον μηχανισμό παγίδευσης που διαθέτει η Ουτρικουλάρια. Όπως διαπίστωσαν, το φυτό καταφέρνει να πιάσει και να εξοντώνει το θύμα του σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιταχύνσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας αγγίζουν τα 600 G, δηλαδή 600 φορές η δύναμη της βαρύτητας.

Συγκριτικά οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε έναν αστροναύτη κατά της διάρκεια της απογείωσης ενός διαστημόπλοιου αναπτύσσονται δυνάμεις 3,5 G, ενώ μετά τα 7 G o άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του. Όπως είναι ευνόητο, λοιπόν, το φυτό διαθέτει μια παγίδα από την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ξεφύγει οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός.

Πηγή dinfo.gr/