Ο Ρεμ Κούλχαας φέρνει το θέατρο στην καρδιά της Ταϊπέι με ένα εμβληματικό κτίριο

Ένας σχεδιασμός που φιλοδοξεί να ξεπεράσει την παραδοσιακή κλειστή δομή ενός θεάτρου και να ανοίξει τους χώρους του στο κοινό.

Το πολυαναμενόμενο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Ταϊπέι στην Ταϊβάν ολοκληρώθηκε από το στούντιο OMA του Ρεμ Κούλχαας πριν από τα επίσημα εγκαίνια στις 7 Αυγούστου 2022.

Το πολιτιστικό ορόσημο 59.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ανατέθηκε από την κυβέρνηση της πόλης Ταϊπέι το 2009, έχει χαρακτηριστική μορφή, με τρία αμφιθέατρα που προεξέχουν από έναν κεντρικό κυβοειδή όγκο.

Ο βραβευμένος με Πρίτσκερ Κούλχαας, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού, ήθελε το κτίριο να ξεχωρίζει από τα «τυποποιημένα» σύγχρονα θέατρα που κατασκευάζονται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Το θέατρο έχει πολύ μεγάλη παράδοση», δήλωσε ο Κούλχαας. «Έχουμε δει τα σύγχρονα θέατρα να γίνονται όλο και περισσότερο τυποποιημένα, με συντηρητικές αρχές εσωτερικής λειτουργίας».

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην ιστορία του θεάτρου. Εδώ στην Ταϊπέι, καταφέραμε να συνδυάσουμε τρεις αίθουσες με έναν ιδιαίτερο τρόπο», συνέχισε. «Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς αυτή η αρχιτεκτονική θα έχει αντίκτυπο όσον αφορά την επέκταση του τι μπορούμε να κάνουμε στο θέατρο».

Ο βραβευμένος με Πρίτσκερ Κούλχαας, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού, ήθελε το κτίριο να ξεχωρίζει από τα «τυποποιημένα» σύγχρονα θέατρα που κατασκευάζονται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Κούλχαας ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση στον σχεδιασμό του CCTV Headquartes στο Πεκίνο, το οποίο δημιούργησε για να ενθαρρύνει εναλλακτικές μορφές πολυώροφων κτιρίων. Χτισμένο στην περιοχή της νυχτερινής αγοράς Σιλίν της Ταϊπέι, το κτίριο περιλαμβάνει τρία θέατρα. Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι το Globe Playhouse 800 θέσεων, το οποίο έχει σφαιρικό σχήμα και στηρίζεται εξωτερικά σε δύο κολόνες.

Παράλληλα με το σφαιρικό αμφιθέατρο, το κτίριο περιλαμβάνει επίσης το Grand Theater 1.500 θέσεων και το θέατρο Blue Box 800 θέσεων. Αυτά προεξέχουν από τις αντίθετες πλευρές του κτιρίου. Οι δύο χώροι βρίσκονται αντικριστά στο ίδιο επίπεδο του κέντρου τεχνών, ώστε να μπορούν να συνδυαστούν σε έναν χώρο που αναφέρεται ως Super Theater.

Το κύριο, κεντρικό τμήμα του κτιρίου υψώνεται πάνω από το έδαφος για να δημιουργηθεί μια σκεπαστή πλατεία. Περιέχει τις εισόδους, τα φουαγιέ και όλους τους χώρους των παρασκηνίων για τα τρία θέατρα. Ένας δημόσιος διάδρομος στο κτίριο, που ονομάζεται Public Loop, διατρέχει αυτούς τους χώρους των παρασκηνίων, με παράθυρα που επιτρέπουν τη θέα μέσα στους συνήθως αθέατους αυτούς χώρους. Ο διάδρομος περνάει μέσα από το κέντρο του κτιρίου προτού καταλήξει σε ένα σημείο δημόσιας θέασης στην οροφή. Ένας διάδρομος στην οροφή του σφαιρικού θεάτρου οδηγεί σε ένα σύνολο ανελκυστήρων που επιστρέφει τους ανθρώπους στο ισόγειο.

«Η διαμόρφωση των τριών θεάτρων που συνδέονται σε έναν κεντρικό κύβο οδήγησε σε νέες εσωτερικές λειτουργίες των χώρων παραστάσεων για να εμπνεύσει αδιανόητες παραγωγές», δήλωσε ο Gianotten της OMA. «Το Public Loop καλεί τους επισκέπτες με και χωρίς εισιτήρια σε αυτά τα νέα έργα και τις δημιουργικές τους διαδικασίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το πώς το κτίριο δημιουργεί συνεχώς νέες σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού».

Φωτο: Chris Stowers/OMA

Η OMA σχεδίασε το Taipei Performing Arts Center ώστε να διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία μοναδικών χώρων παραστάσεων, όπως το σφαιρικό θέατρο και το εργοστασιακό Super Theatre, αλλά και να διαθέτει πολυάριθμους πρόσθετους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραστάσεις. «Το Taipei Performing Arts Center είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των τριών θεάτρων του», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Taipei Performing Arts Center Austin Wang. «Κάθε φουαγιέ, κάθε πλατεία, κάθε απροσδόκητη γωνιά ξεχειλίζει από δημιουργικές δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι το θέατρο του μέλλοντος θα ξεπεράσει τους συμβατικούς θεατρικούς χώρους», λέει.

Ανοιχτό για κάθε μορφή σύγχρονης performance art από τους πιο τολμηρούς καλλιτέχνες, το Taipei Performing Arts Center κατασκευάζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με την κατασκευή να ξεκινά το 2012, αφού η OMA κέρδισε την ανάθεση το 2009.

Φωτο: Chris Stowers/OMA
Φωτο: Chris Stowers/OMA
Φωτο: Chris Stowers/OMA
Φωτο: Chris Stowers/OMA

lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news