Ο Μπραντ Πιτ δεν μπορεί να θυμάται πρόσωπα και πιστεύει ότι πάσχει από προσωπαγνωσία

Στον περισσότερο κόσμο σίγουρα έχει τύχει να ξεχάσει κάποιο πρόσωπο, αλλά στην περίπτωση του 58χρονου ηθοποιού μάλλον τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.

Το να μην αναγνωρίζεις πρόσωπα τα οποία έχεις γνωρίσει μπορεί να συμβεί στον καθέναν, ωστόσο, ο Μπραντ Πιτ ισχυρίζεται ότι η αδυναμία του να θυμάται τα πρόσωπα προέρχεται από μια πάθηση που ονομάζεται προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου.

«Κανείς δεν με πιστεύει!», είπε ο 58χρονος στο GQ, «Θέλω να γνωρίσω κάποιον άλλον με αυτήν την πάθηση».

Αν και δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με την πάθηση, υπήρχαν υποψίες από το 2013, όταν ο ηθοποιός είπε στο Esquire ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι «εγωιστής» και «υπερήφανος» επειδή δεν τους θυμάται.

Ο Πιτ είπε ότι πρόκειται να υποβληθεί σε εξετάσεις σχετικά με την πάθηση.

Τι είναι η προσωπαγνωσία;

Η προσωπαγνωσία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την αντίληψη του προσώπου ή την ικανότητα αναγνώρισης οικείων προσώπων.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι: επίκτητη και αναπτυξιακή.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίκτητη προσωπαγνωσία εμφανίζεται μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραυματισμό στο κεφάλι.

Η αναπτυξιακή προσωπαγνωσία εμφανίζεται χωρίς καμία εγκεφαλική βλάβη. «Μπορεί να έχει ένα γενετικό συστατικό και είναι κληρονομική», σύμφωνα με το NHS.

Πόσο κοινή είναι;

Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στους 50 ανθρώπους έχει κάποια μορφή προσωπαγνωσίας, με την αναπτυξιακή να είναι η πιο κοινή.


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο Μπραντ Πιτ δεν έχει υποβληθεί σε καμία επίσημη εξέταση. Αλλά όταν το κάνει, πιθανότατα θα κάνει δοκιμή της ικανότητάς του να αναγνωρίζει πρόσωπα, που περιλαμβάνει να του δείξουν ένα σύνολο προσώπων και αργότερα να του ζητηθεί να τα θυμηθεί μαζί με το να του ζητηθεί να κρίνει την ηλικία, το φύλο ή τη συναισθηματική έκφραση ενός ατόμου.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της προσωπαγνωσίας που έχει ένα άτομο και το πόσο σοβαρή είναι. Μερικά παραδείγματα είναι:

– Δυσκολία αναγνώρισης προσώπων που δεν ξέρουν πολύ καλά

– Δυσκολία αναγνώρισης ενός ατόμου σε διαφορετικό περιβάλλον

– Δυσκολία αναγνώρισης προσώπων αγαπημένων ατόμων ή μελών της οικογένειας

– Δυσκολία αναγνώρισης του προσώπου τους


Ζώντας με προσωπαγνωσία

Η προσωπαγνωσία λέγεται ότι είναι κοινωνικά ακρωτηριαστική επειδή τα άτομα με τη διαταραχή αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις, ενώ «τα συναισθήματα κατάθλιψης είναι κοινά», σύμφωνα με το NHS.

Ο Πιτ είπε ότι το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να «μένει στο σπίτι».

«Συναντάς για πρώτη φορά τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε στο Esquire. «Και μετά θα τους ξανασυναντήσεις».


Με πληροφορίες από NYPost

Πηγή city.sigmalive.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news