Ο δύσκολος χειμώνας στην Επαρχία Αμμοχω΄στου

Ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, καταστηματάρχες και γεωργοί μας εξιστορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη χειμερινή περίοδο στην επαρχία μας. Οι Αντώνης Σάββα, Μαρία Μολέσκη Χατζηχρήστου, Ανδρέας Μουσικός, Σολωμός Ισαάκ, Τάσος Τζούλιου, Ιωάννης Καμπανής, Σοφία Παναγή και Παναγιώτης Μαούρης, μας διηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες για το δύσκολο αυτό χειμώνα στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Αντώνης Σάββα, γεωργός στην επαρχία Αμμοχώστου, θέτει ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χειμερινής περιόδου, τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών, των φθαρτών. Οι καταναλωτές βλέποντας τα φθαρτά στην αγορά και αντικρίζοντας την τιμή πώλησής τους, εξοργίζονται, όπου άξιο αναφοράς είναι ότι οι τιμές δεν καθορίζονται από τον παραγωγό, όπως μας αναφέρει. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για τη διασφάλιση των φθαρτών που καταναλώνουν. Τις κρύες ημέρες του χειμώνα, θέλοντας να προστατέψουν τα φθαρτά, χρησιμοποιούνται θερμάνσεις με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό ρεύμα να αυξάνεται, όπως και τα καύσιμα. Με την πανδημία να επηρεάζει ακόμη περισσότερο τον τομέα αυτό, λόγω και της μείωσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό που ζητάνε ως γεωργοί, είναι η κυβέρνηση να καθορίσει μια ιδανική τιμή για όλους τους παραγωγούς, ώστε να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους τόσο στα προϊόντα, όσο και για τους εργάτες τους. Πλέον, δεν υπάρχει ο αριθμός των παραγωγών που υπήρχε χρόνια πριν. Σήμερα, είναι αρκετά δύσκολο να λέγεσαι γεωργός, κυρίως για τη νέα γενιά δεν είναι στις επιλογές της, το επάγγελμα αυτό. Ο γεωργός βρίσκεται αρκετές ώρες ξύπνιος, προστατεύοντας τα φθαρτά, κυρίως τα κρύα βράδια, ώστε να «σωθούν» από τον παγετό, στερώντας τόσο από την προσωπική τους ζωή, όσο και της οικογένειάς τους. Καθημερινά, όλο και πιο πολλές αγροτικές οικογένειες, βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης.

Η πρόεδρος καταστημαρχών Αγίας Νάπας, Μαρία Μολέσκη Χατζηχρήστου, αναφέρει ότι τα καταστήματα της επαρχίας Αμμοχώστου, αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, λόγω της εποχικότητας και της πανδημίας. Η περίοδος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι έξι μήνες, με αποτέλεσμα το προσωπικό, να σταματάει από την εργασία και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται, εφόσον βρισκόμαστε σε μια τουριστική επαρχία. Με την πανδημία να έχει επίσης, περισσότερο εξολοθρεύσει αρκετές επιχειρήσεις, όταν εδώ και δύο χρόνια, αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν λειτουργήσει, λόγω της μείωσης των επισκεπτών του νησιού αλλά και των ντόπιων. Αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα της επιχείρησης τους, με αντίκτυπο να αντικρύζει κανείς διανύοντας τους δρόμους τόσο στη περιοχή Πρωταρά, όσο και στη περιοχή της Αγίας Νάπας, αρκετά καταστήματα να ενοικιάζονται ή ακόμα να είναι προς πώληση. Αρκετοί άνθρωποι, με τον τερματισμό από την εργασία τους, να έχουν πάρει μετά από αρκετό καιρό το επίδομα ανεργίας. Η Μαρία επισυμάνει ότι οι καταστηματάρχες ευελπιστούν, για ένα καλύτερο έτος, όπου θα πραγματοποιηθούν αρκετές κινήσεις, ώστε να υπάρξει μία μεγαλύτερη ανταπόκριση προς τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη χειμερινή περίοδο, στην τουριστική επαρχία Αμμοχώστου.

Ο Ανδρέας Μουσικός, γεωργός της περιοχής Αμμοχώστου, μας αναφέρει ως βασικά προβλήματα, τις καιρικές συνθήκες και την ραγδαία αύξηση των τιμών των φθαρτών. Κατά το τελευταίο διάστημα, λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν αυξηθεί οι τιμές των φθαρτών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην προμηθεύονται τα φθαρτά και να καταλήγουν στους κάδους. Τόσο τα φυτοφάρμακα, όσο και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φθαρτών, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό, με κύριο αντίκτυπο τον γεωργό. Ο Ανδρέας, επιπλέον μας αναφέρει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα αυτό, λόγω της αύξησης της τιμής των προϊόντων. Οι μεγαλέμποροι, αυξάνοντας τις τιμές των φθαρτών, «αναγκάζουν» τους καταναλωτές να ψάχνουν για οικονομικές λύσεις, με αποτέλεσμα να προμηθεύονται από τα κατεχόμενα, με χαμηλότερο κόστος. Αυτό συνεπώς, δυσκολεύει το έργο των γεωργών, εφόσον ήδη υπάρχουν τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου όπου προαναφέρθηκαν. Ο τομέας της γεωργίας, πλέον χαρακτηρίζεται ως μειονότητα, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια, για την εξέλιξη και συνέχεια του τομέα αυτού. Πλέον, νιώθουν καταδικασμένοι ως γεωργοί, για την εξάλειψη τους με το πέρασμα του χρόνου.

Ο ιδιοκτήτης χώρων εστίασης Σολωμός Ισαάκ, θέτει ως βασικό πρόβλημα το θέμα της εποχικότητας. Μεγάλο ποσοστό ανεργίας, βυθίζει την επαρχία μας με αρκετούς ανθρώπους να αναζητούν τρόπους και λύσεις για την επιβίωση τους, εφόσον δεν τους παρέχεται μία άμεση βοήθεια. Επιπλέον, ο Σολωμός αναφέρει, ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και σε θέμα προσωπικού, λόγω της εποχικότητας. Αρκετές επιχειρήσεις με το άνοιγμα τους, δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, εφόσον έχουν την ευχέρεια να εργάζονται στις υπόλοιπες επαρχίες, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ακόμα και το θέμα της πανδημίας, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις εποχιακές. Αρκετός κόσμος δεν μπορούσε να εισέλθει στους χώρους εστίασης, γιατί δεν το επέτρεπαν οι αρμόδιοι φορείς, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με κύριο αντίκτυπο τις επιχειρήσεις. Πέρα από το μικρό χρόνο λειτουργίας που διέθεταν (6-8 μήνες), ήταν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα. Η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει παραχωρήσει μια μικρή βοήθεια, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Ο Τάσος Τζούλιου, ιδιοκτήτης χώρου εστίασης, αναφέρει ότι τα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας κατά την χειμερινή περίοδο είναι αρκετά και δυστυχώς το κράτος είναι απόν. Υπάρχει αθέμητος ανταγωνισμός με τις κατεχόμενες περιοχές, εφόσον σε αντίθεση με την κατεχόμενη περιοχή, καλούνται να πληρώσουν έξοδα όπως ΦΠΑ, ψηλά ενοίκια, ηλεκτρισμό, ΓΕΣΥ, Άμυνα κ.α., έξοδα που κάνουν το προϊόν τους πιο ακριβό. Το τελειωτικό χτύπημα, ήταν και ακόμη συνεχίζει να είναι η κρίση της πανδημίας, που έφερε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι, να μην έχουν αρκετά χρήματα προς το ζην. Αυτό έχει αντίκτυπο στη δουλειά τους και με την έλλειψη τουρισμού, να αναγκάζονται τη χειμερινή περίοδο να βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, αναφέρει ότι τα άτομα που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία, βρίσκονται στη μειονεκτική θέση να μην παίρνουν στο σπίτι τους το μεροκάματο τους και να περιμένουν από ένα ανεργιακό επίδομα, το οποίο αποστέλλεται στο τέλος της χειμερινής περιόδου. Και σε αυτή την περίπτωση, η δημόσια υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Ο Τάσος, θεωρεί πως το κράτος είναι αναγκαίο να βρει τους τρόπους ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και έτσι η τουριστική περίοδος να μην τελειώνει τον Οκτώβριο. Κανείς δεν μπορεί να εργάζεται τέσσερις – πέντε μήνες και να προσπαθεί να ζήσει για ένα χρόνο. Πως μπορεί το κράτος να περιμένει από την τουριστική βιομηχανία να στηρίξει όλη την οικονομία του τόπου; Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο έλεος τους Θεού.

Ο Ιωάννης Καμπανής, Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού, μας αναφέρει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στο τομέα της γεωργίας κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα φθαρτά. Κατά τις βραδινές ώρες, δημιουργούνται παγετοί, έτσι οι γεωργοί προκειμένου να προστατέψουν τα φθαρτά, χρειάζεται να ξαγρυπνούν βάζοντας τους νερό, για να δημιουργήσουν πάγο πάνω στη φυτεία, ώστε να μην καούν από τον παγετό. Λόγω της παγοπροστασίας, εξαντλείται αρκετή ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα οι γεωργοί να επιβαρύνονται και να καλούνται να πληρώσουν την τριπλάσια τιμή της υπερκατανάλωσης της ποσότητας του νερού, όπου ξεπέρασαν. Αυτό που ζητάνε από την κυβέρνηση, είναι να παραχωρήσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Επιπλέον, ο Ιωάννης θέτει και το πρόβλημα της επιστροφής. Αρκετά φθαρτά επιστρέφονται πίσω στους γεωργούς λόγω της μη πώλησης τους, ή ακόμα καταλήγουν σε διάφορα μέρη όπως η χωματερή. Υπάρχει ραγδαία αύξηση του κόστους των καυσίμων που θερμαίνουν τα φθαρτά που υπάρχουν στα θερμοκήπια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην τα προμηθεύονται. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις όπως χώροι εστίασης, που έχουν τερματίσει την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, με αντίκτυπο τη μείωση της ζήτησης των φθαρτών. Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά δεν έχει παραχωρήσει την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη στους γεωργούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση στη τιμή των φθαρτών, λόγω του κόστους που καταναλώνεται από τους γεωργούς για να ζεσταίνονται και να προστατεύονται τα φθαρτά. Είναι καιρός, οι αρμόδιοι να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια, ώστε να συνεχίσουν αυτό το δύσκολο έργο οι γεωργοί.

Η Σοφία Παναγή, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, θεωρεί ότι, το βασικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πλείστες επιχειρήσεις της επαρχίας Αμμοχώστου και κατά συνέπεια όσοι απασχολούνται σε αυτές κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, είναι η εποχική φύση της δουλειάς. Η κατακόρυφη πτώση των επισκεπτών κυρίως στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα η περιοχή Πρωταρά, καθιστά αδύνατη την ολόχρονη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και εστίασης, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα εργοδοτούμενων να αντιμετωπίζει την ανεργία. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την αδυναμία του κρατικού συστήματος να στηρίξει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις με την εκπόνηση πλάνου επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου είτε ενός σχεδίου έκτακτων απασχολήσεων και ακόμη πιο αναγκαίο να παρέχει άμεσα βοήθεια στους ανέργους με έγκαιρες πληρωμές ανεργιακών επιδομάτων. Ο χειμώνας γίνεται αβάσταχτος τις περισσότερες φορές τόσο για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, όσο και για τις οικογένειες τους. Το ζήτημα της εποχικότητας, είναι κατά την άποψη της Σοφίας, ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι τουριστικές μονάδες της επαρχίας Αμμοχώστου. Είτε αναφερόμαστε για ξενοδοχεία είτε για την εστίαση. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η ευρύτερη ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία στα μάτια της Σοφίας, βρίθει δυνατοτήτων.

Ο Παναγιώτης Μαούρης, διευθυντής της ΣΕΓΙΔΕΠ Παραλιμνίου, αναφέρει ως βασικό πρόβλημα της χειμερινής περιόδου τη μείωση πώλησης των φθαρτών, τα οποία καταλήγουν σε κάδους τις περισσότερες φορές ή επιστρέφονται πίσω στους παραγωγούς. Κατά τη χειμερινή περίοδο στην τουριστική – επαρχία μας, οι περισσότεροι χώροι εστίασης δεν είναι σε λειτουργία, έχοντας ως αντίκτυπο τη μείωση των πωλήσεων των φθαρτών. Ο τουρισμός δεν υπάρχει και αυτός που υπήρχε κατά την καλοκαιρινή περίοδο ήταν μειωμένος σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Οι γάμοι και άλλες συνεστιάσεις αυτής της κατηγορίας, εξακολουθούν να γίνονται με σοβαρούς περιορισμούς στην προσέλευση κοινού. Τα εστιατόρια όπου κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων, πλέον δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αρκετοί χώροι αναψυχής, δεν κατόρθωσαν να έχουν εισοδήματα την άνοιξη και το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν τώρα τον χειμώνα. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επηρεάζονται οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ παράλληλα πλήττει και τον αγροτικό κόσμο.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news