Ο άγνωστος «χαμένος βασιλιάς» της Blues

Η πολιτεία του Mississippi ήταν από εκείνες που πολέμησαν υπέρ της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Ήταν και η τελευταία που επικύρωσε την 13η τροπολογία που καταργούσε την δουλεία στις ΗΠΑ. Το 1865 η 13η Τροπολογία επικυρώθηκε από τα ¾ των αμερικανικών πολιτειών. Τέσσερις ακόμα πολιτείες ακολούθησαν αργότερα. Η πολιτεία του Mississippi, το έκανε το 2013. Μπορεί να μην υπήρχε δουλειά τότε, αλλά το σύνταγμα της πολιτείας δεν την είχε ακόμα συμπεριλάβει.

Σε αυτή την πολύπαθη πολιτεία για την μαύρη κοινότητα, γεννήθηκαν τα Mississippi Delta Blues. Η πιο παλιά μορφή της Blues, μια πολύ συγκεκριμένη παραλλαγή της, που έδωσε ζωή σε ένα από τα πιο όμορφα είδη μουσικής. Γιατί ήταν το Δέλτα του Mississippi απ’ όπου ξεκίνησε την διαδρομή της μια μουσική που βγήκε από την ψυχή των καταπιεσμένων, σαν ένα μοιρολόι για την ζωή που δεν επέλεξαν και που δεν τους άξιζε.

Μέσα από την πολιτεία βγήκαν πολλοί θρυλικοί ερμηνευτές της. Ένας από αυτούς ήταν ο άγνωστος στους περισσότερους «χαμένος βασιλιάς της Blues», Son House. Το «χαμένος» θα το καταλάβετε παρακάτω.

Γεννήθηκε το 1902 στο Lyon του Mississippi. Οι γονείς του χώρισαν όταν μπήκε στην εφηβεία και μαζί με την μητέρα του και τα αδέρφια μετακόμισαν στην Λουϊζιάνα. Κατέληξαν στην μουσικότατη Νέα Ορλεάνη, αλλά ο Son House απεχθανόταν τη blues και προτιμούσε την gospel, πηγαίνοντας συχνά στην εκκλησία.

Παντρεύτηκε στα 19, αν και οι γονείς του ήταν αντίθετοι με αυτόν τον γάμο. Μετακόμισε με την γυναίκα του στην οικογενειακή της φάρμα. Μετά από δυο χρόνια το μετάνιωσε. Σιχαινόταν τις δουλειές της φάρμας και όπως είχε πει, η γυναίκα του δεν ήταν αυτό που αρχικά νόμιζε. Εκείνη την περίοδο πέθανε και η μητέρα του, κάτι που βοήθησε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον έγγαμο βίο.

http://www.twotrainsrunnin.com/themusicandthemovement

@twotrainsrunnin.com

Στα 25 του αποφάσισε να κάνει στροφή στα γούστα του στην μουσική, όταν άκουσε έναν φίλο του να παίζει slide κιθάρα, ένα χαρακτηριστικό παίξιμο της blues. Αγόρασε αμέσως κιθάρα και μέσα σε λίγες εβδομάδες έπαιζε παρέα με τους φίλους του. Συνέχισε να παίζει σε μικρά μαγαζιά τον επόμενο χρόνο. Τότε ένας άνδρας μπήκε πυροβολώντας στο μαγαζί και πυροβολώντας αδιακρίτως τον τραυμάτισε στο πόδι. Ο Son House φέρεται να ήταν εκείνος που τον πυροβόλησε και ο άνδρας έπεσε νεκρός. Καταδικάστηκε σε 15ετη φυλάκιση αλλά έμεινε στη φυλακή μόλις 2 χρόνια.

Κατέληξε εξόριστος σε μια γειτονική πόλη, όπου για καλή του τύχη βρήκε κι άλλους μπλουζίστες, με τους οποίους μονοπώλησε την βραδινή ζωή. Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη του ηχογράφηση. Έκανε ακόμα δυο ηχογραφήσεις μέχρι το 1942. Το 1943 εντελώς αναπάντεχα αποφάσισε να εξαφανιστεί.

Πέρασαν 21 χρόνια χωρίς ο Son House να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Είχε ήδη μετατραπεί στον «χαμένο βασιλιά της Delta Blues». Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η blues επανήλθε στο προσκήνιο. Και τρεις νεαροί άνδρες βάλθηκαν να τον ανακαλύψουν. Έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή την πολιτεία του Mississippi. Δεν τον βρήκαν πουθενά.

Το 1964 τον ανακάλυψαν στο Rochester της Νέας Υόρκης, μια πόλη στον βορρά της πολιτείας πάνω στην λίμνη Οντάριο. Ο Son House εργαζόταν ως υπάλληλος του σιδηροδρόμου και ενίοτε ως μάγειρας. Η ανακάλυψη του τον επανέφερε στις ηχογραφήσεις. Παιδεύτηκε να ξαναβρεί το στυλ του αλλά και να το προσαρμόσει στην εποχή, αλλά τα κατάφερε. Ανήκε άλλωστε στους original μπλουζίστες. Η μουσική έρρεε στο αίμα του κι ας την είχε παρατήσει για δυο δεκαετίες.

Το 1965 ηχογράφησε ίσως το πιο γνωστό του τραγούδι, το «Death Letter Blues». Για μια δεκαετία έκανε tour σε Αμερική και Ευρώπη, ηχογράφησε αρκετά τραγούδια ενώ έκανε και πολλές σημαντικές συνεργασίες, όπως με τον κιθαρίστα των Canned Heat, Alan Wilson, και τον μουσικό παραγωγό John Hammond.

Η κούραση του έφερε προβλήματα υγείας. Ήταν άλλωστε ήδη 72 ετών. Έτσι το 1974 αποσύρθηκε για δεύτερη φορά. Αποσύρθηκε στο Detroit όπου και πέθανε 14 χρόνια αργότερα από καρκίνο του λάρυγγα. Είχε προλάβει να παντρευτεί πέντε φορές και να κάνει καριέρα άλλες δυο. Ο τίτλος που έμεινε ήταν ο «χαμένος βασιλιάς της Delta Blues»αν και το «πατέρας της folk blues» είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Ο Son House υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην blues και ίσως η ιστορία της να του οφείλει λίγα περισσότερα.

Πηγή e-daily.gr/