Οι 10 πιο παράξενες φοβίες των ανθρώπων

Ο φόβος υπάρχει μέσα σε όλους. Κάποιοι από εμάς μπορούμε να τους προσπεράσουμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται χρώματα ή ακόμα και να μιλήσουν;

Δείτε τα πιο παράξενα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τρόμο.

Optophobia: Ο φόβος να ανοίξεις τα μάτια σου 

Αν και για τους περισσότερους είναι πολύ απλό να ανοίξουν τα μάτια τους μετά από τον ύπνο, φαίνεται πως μερικοί το σκέφτονται. Ο φόβος αυτός συνήθως προκαλείται έπειτα από μια τραυματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα μοιραίο δυστύχημα, να δει κάτι πραγματικά τρομακτικό στην τηλεόραση ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δεν θέλει (για παράδειγμα να δει τον σύντροφο του να τον απατά). Αυτός ο φόβος είναι συνήθως εξουθενωτικός επειδή το πρόσωπο που έχει τη φοβία μπορεί να προτιμά να παραμείνει σε σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο όπου δε θα μπορεί να δει πολλά.

Χοροφοβία 

Ο χορός για μερικούς αποτελεί πηγή ανεξέλεγκτου άγχους. Οφείλεται κυρίως στον συνωστισμό και στα βλέμματα των θαμώνων, ανεξαρτήτως αν ο ασθενής είναι καλός χορευτής ή όχι. 

Φόβος του σαγονιού

Όχι, δεν έχει να κάνει με το διπλοσάγονο, ούτε με το να προτιμάμε ένα διαφορετικό πηγούνι σε εμάς ή στους άλλους. Πρόκειται για το φόβο να κοιτάξουμε ή να ακουμπήσουμε αυτό το μέρος του σώματος, είτε αυτό ανήκει σε εμάς, είτε σε κάποιον άλλο και το περίεργο είναι πως όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία, καταλαβαίνουν ότι είναι παράλογη. Σαν θεραπεία χρησιμοποιείται η συζήτηση και φάρμακα ανά περίσταση.

Φόβος του γέλιου

Portrait of laughing young woman lying on bed with E-book reader
Portrait of laughing young woman lying on bed with E-book reader

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο είναι υπέροχο για την υγεία μας. βοηθώντας στην οικοδόμηση κοινωνικών δεσμών, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στη φροντίδα της καρδιάς. Ωστόσο, για όσους πάσχουν από τον φόβο του να γελάνε ή να βρίσκονται κοντά σε αυτούς που γελούν, μπορεί να αγχωθούν πραγματικά και να λιποθυμήσουν. Οι προτεινόμενοι λόγοι για τη γελιοφοβία είναι το άγχος για το γέλιο σε ακατάλληλες καταστάσεις ή το γέλιο από άλλους.

Ο φόβος να κολλήσει το φυστικοβούτυρο στον ουρανίσκο

Σε πολλούς συμβαίνει, λίγοι το παίρνουν τοις μετρητοίς. Πολλοί δεν τρώνε φυστικοβούτυρο, φοβούμενοι ότι θα πεθάνουν. 

Ηλιοφοβία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η συνεχής και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αλλά όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τρομοκρατηθούν. Πιο συγκεκριμένα έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της ηλιοφοβίας, δηλαδή ενός παθολογικού τρόμου, ο οποίος ωθεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με τον ήλιο ακόμα και μια ανοιξιάτικη ημέρα.

Δειπνοφοβία

Πρόκειται για τον τρόμο που προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους η σκέψη πως πρέπει να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου και γενικά του φαγητού. Εάν βρεθείτε με κάποιον που έχει αυτή τη φοβία, θα είστε τυχεροί αφού θα απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς διάλειμμα. Δεν είναι τυχαίο που βγήκε το ρητό «Όταν τρώμε δε μιλάμε!».

Φόβος για τους συγγενείς

\

Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο! Άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν φοβίες με τους συγγενείς τους, σε τέτοιο σημείο που να κάνουν τα πάντα ώστε να αποτρέψουν ακόμη και το ενδεχόμενο συνάντησης. 

Φόβος της ποίησης

Ο λόγος για μια τέτοια κατάσταση συνήθως προκύπτει από το πώς γνωρίσαμε αρχικά τη λογοτεχνία και κατά πόσο ασπαζόμαστε τη θεωρία ότι η ποίηση είναι για ακαδημαϊκούς, για την υψηλή κοινωνία κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε. Η ποίηση στην πραγματικότητα είναι μια μορφή έκφρασης στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και μας προκαλεί αμηχανία.

Εργοφοβία

Πρόκειται για τον φόβο της εργασίας και της δραστηριότητας – μια φοβία που δεν είναι αποδεχτή από τους εργοδότες, αλλά υπάρχει και μάλιστα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα. Ο φόβος αυτός δεν σχετίζεται μόνο με τον φόρτο εργασίας ή την εύρεση δουλειάς (καθώς πολλοί θα μπορούσαν να πουν πως πρόκειται για τεμπελιά), αλλά και με τον φόβο της αποτυχίας.

Πηγή huffingtonpost.gr/