Οι 10 ακριβότεροι δίσκοι που πωλήθηκαν ποτέ

Είτε είσαι νέος συλλέκτης δίσκων βινυλίου, είτε η μανία σου και η συλλογή σου μετράνε πολλά χρόνια ζωής, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια αυτής της διαδικασίας είναι η απόκτηση ενός καλού και σπάνιου δίσκου. Τα σπάνια κομμάτια δε ξέρεις ποτέ που μπορεί να τα ανακαλύψεις· από το ebay έως ένα παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων που διαθέτει κι ένα καφάσι βινύλια.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 10 ακριβότερους δίσκους που πωλήθηκαν ποτέ και που -εδώ που τα λέμε- όλοι θα θέλαμε να έχουμε στη δισκοθήκη μας, ακόμα κι αν η τρέλα για τον αναλογικό ήχο δε βαράει …”κόκκινο”!

Frank Wilson: ‘Do I Love You (Indeed I Do) – £25,742

Μόνο 250 αντίτυπα κυκλοφόρησαν από το single του τραγουδιστή της soul και από αυτά μόνο 5 έχουν κυκλοφορήσει καθώς λέγεται πως τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από τον παραγωγό της Motown, Berry Gordy. Οι ιστορίες για το λόγο που το έκανε ποικίλουν, αλλά η φήμη που υπερισχύει είναι ότι ο Gordy δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την ιδέα ένας από τους καλύτερους παραγωγούς του να κάνει καριέρα στο τραγούδι, έτσι κατέστρεψε τα αντίτυπα. Φέρεται να έχει κρατήσει αυτός ένα από τα εναπομείναντα βινύλια κι ένα ακόμα βγήκε σε πλειστηριασμό το Μάιο του 2009. Ο δίσκος πωλήθηκε στο Leicestershire και παρ’ ότι ο αγοραστής θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, η τιμή επιβεβαιώθηκε πως ήταν 25,742 λίρες.

Tommy Johnson: ‘Alcohol and Jake Blues’ – $37,100

  Ένα 78στροφο δίσκο του Tommy Johnson, σπάνιο αντίγραφο του “Alcohol and Jake Blues” που κυκλοφόρησε από την Paramount το 1930, αγόρασε για 37,100 δολάρια, ένας συλλέκτης από το Όρεγκον. Ο αγοραστής John Tefteller διέθετε ήδη ένα αντίγραφο του ίδιου δίσκου, αλλά εξήγησε ότι αυτό που αγόρασε σε πλειστηριασμό ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ότι άξιζε κάθε δεκάρα, αφού τα masters είχαν καταστραφεί από καιρό.

Aphex Twin: Caustic Window (test pressing) – $46,300

Τα περισσότερα από τα βινύλια αυτής της λίστας είναι μιας συγκεκριμένης περιόδου και η αξία τους προέρχεται εν μέρει από την ηλικία τους, αλλά το 2014 ένας σχετικά νέος δίσκος μπήκε στο top 10 όταν ένα σπάνιο test pressing του Aphex Twin πωλήθηκε σε δημοπρασία για το συγκλονιστικό ποσό των $ 46.300 (περίπου £ 36.000). Όπως αποδείχθηκε, ο αγοραστής δεν ήταν άλλος από τον εφευρέτη της Minecraft Markus, Notch Persson, ο οποίος είχε προφανώς αποφασίσει να “επενδύσει” μερικά από τα χρήματα που κέρδισε δημιουργώντας το πιο δημοφιλές βίντεοπαιχνίδι, σε μία σπάνια ηχογράφηση ενός από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες.

The Beatles: ‘Til There Was You’ (10” acetate) – £77,500

Περιγράφεται ως «το βινύλιο που ξεκίνησαν οι Beatles» επειδή καταγράφηκε ως demo για την EMI, ο δοκιμαστικός δίσκος φέρει την υπογραφή του μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein και ηχογραφήθηκε στην Oxford Street, 363, εκεί δηλαδή που στεγαζόταν το κατάστημα της HMV του Δυτικού Λονδίνου. Πωλήθηκε στο Warrington σε έναν ανώνυμο αγοραστή, τον Μάρτιο του 2016, για 77,500 λίρες.

The Beatles: Yesterday & Today – $125,000

Ένα άλλο πολύ σπάνιο βινύλιο, είναι αυτή η συλλογή των Beatles από το 1966, που κυκλοφόρησε μόνο στη Βόρεια Αμερική αρχικά και στη συνέχεια στην Ιαπωνία, αλλά ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ευρώπη. Ένας από τους λόγους για τη σχετική σπανιότητα είναι ότι οι πρώιμες εκδόσεις χαρακτηρίζονταν από το περίφημο εξώφυλλο “κρεοπωλείο”, με τον John, τον Paul, τον George και τον Ringo να ντύνονται με σπασμένες κούκλες και κομμάτια κρέατος. Αποσύρθηκε γρήγορα και αντικαταστάθηκε με διαφορετικό artwork, αλλά το πρωτότυπο παραμένει ένα επιδιωκόμενο βινύλιο για τους συλλέκτες των Beatles, ενώ ένα σφραγισμένο αντίγραφο της έκδοσης έγινε το ακριβότερο αντίγραφο του ιστορικού δίσκου όταν πωλήθηκε σε πλειστηριασμό το Φεβρουάριο του 2013 για $ 125.000 (περίπου £ 98.000).

John Lennon & Yoko Ono: Double Fantasy – $150,000′

Συχνά συμβαίνει το ένα αντίγραφο ενός δίσκου LP  να διαφέρει σημαντικά από ένα άλλο, όσον αφορά την αξία που το καθορίζει, είτε πρόκειται για τυπογραφικό λάθος είτε για μία υπογραφή.Στην περίπτωση αυτού του αντιγράφου του John Lennon και της Yoko Ono, με τίτλο Double Fantasy, που πωλήθηκε το 1999 για $ 150.000 (περίπου £ 118.000), η μακάβρια λεπτομέρεια που το έκανε τόσο πολύτιμο ήταν το γεγονός ότι είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Lennon, μόλις λίγες ώρεςπριν από το θάνατό του, στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ο τελευταίος δίσκος που υπέγραψε ποτέ ο Lennon και ως αποτέλεσμα, έγινε ένα από τα πιο ακριβά βινύλια που πωλήθηκαν ποτέ.

The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (υπογεγραμμένο από όλους τους Beatles) – $290,000

Οποιοδήποτε test pressing του 1967 του Sgt. Pepper’s θα έχει μια αξιοπρεπή τιμή σε πλειστηριασμό, ειδικά αν είναι η μονοφωνική έκδοση με την μαύρη ετικέτα της Parlophone, αλλά εάν μια υπογραφή μπορεί να αυξήσει δραματικά την αξία ενός δίσκου, τότε φαντάσου τι μπορούν να κάνουν οι τέσσερις. Στην περίπτωση αυτού του αντιγράφου που πωλήθηκε σε πλειστηριασμό το 2013 σε έναν αγοραστή από τη Μέση Δύση στην Αμερική, οι δημοπράτες είχαν εκτιμήσει την πώληση του γύρω στα 30.000 δολάρια. Προφανώς, σοκαρίστηκαν όταν το προϊόν κατέληξε να πωληθεί σχεδόν 10 φορές το ποσό αυτό, $ 290.000 (περίπου £ 227.000)…

Elvis Presley: ‘My Happiness’ – $300,000

Αν γνωρίζεις κάτι για τον Jack White, εκτός από τα μουσικά εγχειρήματα των White Stripes, των Dead Weather και των Raconteurs, ίσως είναι πως όχι μόνο αποτελεί έναν από τους πιο πολυάσχολους ανθρώπους στη βιομηχανία της μουσικής, αλλά είναι επίσης ένας αθεράπευτος ρετρολάγνος και συλλέκτης βινυλίων. H εταιρεία του, Third Man Label, ειδικεύεται στις τεχνικές vintage καταγραφής και στις ασυνήθιστες κυκλοφορίες βινυλίου, οπότε ίσως δεν είναι παράξενο να μάθουμε ότι είναι ο υπερήφανος ιδιοκτήτης ενός από τους τρεις ακριβότερους δίσκους στον κόσμο. Ο White αγόρασε το test pressing του Elvis Presley σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2015. για 300000 δολάρια.

The Beatles: The Beatles (White Album) – $790,000

Για χρόνια, ο ντράμερ των Beatles, Ringo Starr, ήταν γνωστό πως ήταν ο ιδιοκτήτης του πρώτου αντιγράφου του διπλού άλμπουμ του ίδιου του συγκροτήματος από το 1968, δεδομένου ότι τα αρχεία τυπώνονταν με αύξοντες αριθμούς και το αντίγραφο του Starr είχε τον αριθμό 0000001.Τελικά πούλησε το αντίγραφό του στη δημοπρασία Julien στις ΗΠΑ για $ 790.000 τον Δεκέμβριο του 2015, και πάλι σε έναν ανώνυμο αγοραστή, μαζί με το περίφημο Ludwig drum kit, το οποίο αγόρασε ο Jim Irsay από τον ιδιοκτήτη της Indianapolis Colts για $ 2.2 εκατομμύρια.

Wu-Tang Clan: Once Upon a Time in Shaolin – $2 million

Ο ακριβότερος δίσκος που έχει πωληθεί ποτέ είναι αυτό το άλμπουμ των Wu-Tang Clan, το 2015, το οποίο είναι και το μοναδικό αντίτυπο. Το άλμπουμ αγοράστηκε μαζί με τη σύμβαση που ορίζει πως ο αγοραστής δεν μπορεί να προσπαθήσει να πουλήσει ή να βγάλει χρήματα από το άλμπουμ για 100 χρόνια, αν και ο ιδιοκτήτης μπορεί να κυκλοφορήσει δωρεάν το άλμπουμ αν το επιθυμεί. Αγοραστής ήταν ο Martin Shkreli, CEO της Turing Pharmaceuticals και έχει αμφιλεγόμενο όνομα στις ΗΠΑ χάρη στην εξαγορά ενός φαρμάκου κατά του HIV, από την εταιρεία του και την επακόλουθη αύξηση των τιμών του πάνω από 5.000%.

Πηγή thessalonikiartsandculture.gr/