Οι ψυχοπαθείς είναι το μέλλον: Το σπάνιο εξελικτικό τους πλεονεκτημα

Η δύναμη της εξαπάτησης. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, εξελικτικά μιλώντας, είναι αυτοί που θεωρούνται θαυμα του φυσικού κοσμου.

Το ότι κάποιος είναι ψυχοπαθής δεν σημαίνει ότι μοιάζει διαφορετικός από τους άλλους.

Οι ψυχοπαθείς φαίνεται να είναι παντού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με δύναμη.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, έως και το 20% των διευθυντών επιχειρήσεων έχουν «κλινικά σχετικά επίπεδα» ψυχοπαθητικών τάσεων – παρά το γεγονός ότι μόλις το 1% του γενικού πληθυσμού θεωρείται ψυχοπαθής. Οι ψυχοπαθείς χαρακτηρίζονται από ρηχά συναισθήματα, έλλειψη ενσυναίσθησης, ανηθικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και, κυρίως, του αρέσει να εξαπατά και να λέει ψέμματα.

Από εξελικτική άποψη, η ψυχοπάθεια είναι αινιγματική. Δεδομένου ότι τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά είναι τόσο αρνητικά, γιατί περνάνε από γενιά σε γενιά;

Η ψυχοπάθεια φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα λόγια των βιολόγων, «δυσπροσαρμοστική» ή μειονεκτική. Υποθέτοντας ότι υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο σε αυτή την οικογένεια διαταραχών, θα περιμέναμε να είχε μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις σε ορισμένα πλαίσια υπάρχει ένα εξελικτικό όφελος. Σύμφωνα με τη έρευνα του Τζόναθαν Ρ. Γκούντμαν, Ερευνητή στις Ανθρώπινες Εξελικτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο λόγος για αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα παραποίησης επιθυμητών ιδιοτήτων μέσω εξαπάτησης.

Η δύναμη της εξαπάτησης

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνικής εξέλιξης. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, εξελικτικά μιλώντας, είναι αυτοί που θεωρούνται θαυμα του φυσικού κοσμου.

Η εμπιστοσύνη ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία, η οποία μας βοήθησε να αναπτύξουμε εργαλεία, να χτίσουμε πόλεις και να εξαπλωθούμε σε όλο τον κόσμο – ακόμα και στα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα. Κανένα άλλο είδος δεν το έχει πετύχει αυτό, καθιστώντας την ανθρώπινη συνεργασία θαύμα του φυσικού κόσμου.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι πολιτιστικές μας ομάδες έγιναν πολύ μεγάλες για να γνωρίζουμε τον καθένα ξεχωριστά, χρειαζόμασταν να βρούμε τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν πιθανό να είναι συνεργάσιμοι. Είναι πιο εύκολο να εμπιστευτείς έναν γονέα ή έναν αδερφό όταν κυνηγάς στη φύση παρά να εμπιστευτείς έναν ξένο – ο άγνωστος μπορεί να σου επιτεθεί ή να αρνηθεί να μοιραστεί οποιοδήποτε φαγητό μαζί σου.

Για να συνεργαστείτε με έναν ξένο χρειάζεται εμπιστοσύνη – πρέπει να σας πείσουν ότι δεν θα κάνουν κακό. Αλλά θα μπορούσαν, φυσικά, να σας εξαπατήσουν προσποιούμενοι ότι είναι αξιόπιστοι και στη συνέχεια να σας σκοτώσουν ή να κλέψουν το φαγητό σας.

Οι απατεώνες που το κάνουν αυτό θα έχουν ένα πλεονέκτημα: θα έχουν περισσότερο φαγητό και πιθανώς να θεωρούνται καλύτεροι κυνηγοί από άλλους, ανυποψίαστους ανθρώπους. Έτσι η εξαπάτηση αποτελούσε πρόβλημα για όσους δεν ήταν απατεώνες.

Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι οι πολίτες μιας «ομάδες» ανέπτυξαν ισχυρά εργαλεία, όπως η τιμωρία, για να αποτρέψουν την εξαπάτηση από όσους θεωρούσαν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν ή ότι με τα ψέμματά τους θα έχουν αυτό που θέλουν ζημιώνοντας το σύνολο την «ομάδας».

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι εξέλιξαν αυτό που ονομάζεται ικανότητα ανίχνευσης απατεώνων για να διακρίνουν πότε κάποιος είναι πιθανό να είναι απατεώνας. Αυτό έθεσε τους απατεώνες σε μειονεκτική θέση, ειδικά σε ομάδες όπου η τιμωρία ήταν αυστηρή.

Αυτή η προσέγγιση βασίστηκε στην ικανότητα να εμπιστευόμαστε άλλους όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η εμπιστοσύνη είναι απλώς ένα είδος γνωστικής συντόμευσης: αντί να παίρνουμε αργές και στοχαστικές αποφάσεις για το αν κάποιος είναι αξιόπιστος, αναζητούμε μερικά σημάδια, πιθανώς υποσυνείδητα, και αποφασίζουμε.

Αυτό το κάνουμε κάθε μέρα. Όταν περπατάμε δίπλα σε ένα εστιατόριο και αποφασίζουμε αν θα σταματήσουμε για μεσημεριανό γεύμα, επιλέγουμε αν θα εμπιστευτούμε ότι οι άνθρωποι που το διευθύνουν πουλάνε ό,τι διαφημίζουν και αν το κόστος ενός γεύματος είναι δίκαιο. Η εμπιστοσύνη είναι μέρος της ζωής, σε κάθε επίπεδο.

Αυτό όμως μας δημιουργεί ένα πρόβλημα. Όπως προτείνει στην έρευνά του ο Γκούντμαν, όσο πιο περίπλοκη είναι η κοινωνία, τόσο πιο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να προσποιούνται μια τάση για συνεργασία – είτε πρόκειται για την υπερβολική χρέωση σε ένα κατάστημα είτε για τη διαχείριση μιας πολυεθνικής εταιρείας. Και η εξαπάτηση ενώ αποφεύγει την τιμωρία είναι, εξελικτικά μιλώντας, ακόμα η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να έχει ένα άτομο.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τι καλύτερο από το να είσαι ψυχοπαθής; Κερδίζετε την εμπιστοσύνη των άλλων μόνο στο βαθμό που αυτή η εμπιστοσύνη είναι χρήσιμη για εσάς και μετά προδίδετε την εμπιστοσύνη όταν δεν χρειάζεστε πλέον αυτούς τους ανθρώπους.

Αν το δούμε με αυτόν τον τρόπο, είναι περίεργο που δεν υπάρχουν περισσότεροι ψυχοπαθείς. Καταλαμβάνουν έναν δυσανάλογο αριθμό ισχυρών θέσεων. Δεν έχουν την τάση να νιώθουν το βάρος των τύψεων όταν κάνουν κακή χρήση των άλλων. Φαίνεται μάλιστα να έχουν περισσότερες σχέσεις – υποδηλώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο στην επιτυχή αναπαραγωγή, το καθοριστικό κριτήριο της εξελικτικής επιτυχίας.

Γιατί όχι περισσότερους ψυχοπαθείς;

Υπάρχουν μερικές πειστικές θεωρίες σχετικά με το γιατί αυτές οι διαταραχές δεν είναι πιο συχνές. Σαφώς, αν όλοι ήταν ψυχοπαθείς, θα προδονόμασταν συνεχώς και πιθανότατα θα χάναμε εντελώς την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τους άλλους.

Επιπλέον, η ψυχοπάθεια είναι σχεδόν αναμφίβολα μόνο εν μέρει γενετική και έχει να κάνει πολύ με αυτό που ονομάζεται «ανθρώπινη φαινοτυπική πλαστικότητα» – την έμφυτη ικανότητα των γονιδίων μας να εκφράζονται διαφορετικά κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι τα σκληρά και μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ψυχοπάθεια είναι συνέπειες μιας δύσκολης ανατροφής. Στο βαθμό που τα πολύ μικρά παιδιά δεν λαμβάνουν φροντίδα ή αγάπη, είναι πιθανό να «σβήσουν» συναισθηματικά – ένα είδος εξελικτικού ατυχήματος για την πρόληψη καταστροφικού τραύματος.

Τούτου λεχθέντος, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες δεν συνδέουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ψυχοπάθεια. Για παράδειγμα, μια διαπολιτισμική μελέτη έδειξε ότι οι Ιρανοί συμμετέχοντες δεν αξιολόγησαν, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, την απάτη και την επιπολαιότητα ως ενδεικτικά ψυχοπάθειας. Αλλά η γενική ιδέα είναι ότι ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν μια γενετική προδιάθεση για τέτοια χαρακτηριστικά, οι τάσεις αναπτύσσονται κυρίως σε τραγικές οικογενειακές συνθήκες.

Τα άτομα με νοσηρή γοητεία με την ψυχοπάθεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους είναι συχνά ένα θλιβερό προϊόν των αποτυχιών της κοινωνίας να υποστηρίξει τους ανθρώπους.

Ωστόσο, το πολιτισμικό πλαίσιο της ψυχοπάθειας μπορεί να είναι ένα σημείο ελπίδας. Η ψυχοπάθεια, τουλάχιστον εν μέρει, είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που επιτρέπει στους ανθρώπους να ευδοκιμήσουν – και πάλι, εξελικτικά μιλώντας – ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες. Μπορούμε όμως, ως κοινωνία, να προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε ποιες είναι οι επιθυμητές ιδιότητες.

Αυτό είναι πιθανότατα ένα μάθημα που μπορούμε να μάθουμε όλοι – αλλά σε έναν κόσμο όπου οι παθολογικοί ψεύτες είναι αυτοί που έχουν τη φήμη και πετυχαίνουν, ο επαναπροσδιορισμός της επιτυχίας από άποψη ηθικής μπορεί να είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός.

Πηγή: Sciencealert / Theconversation