Οι συμβουλές ενός μοναχού Ζεν για να αντεπεξέλθεις σε κάθε δύσκολη ημέρα

Μπορεί η γειτονιά σου να διαφέρει πολύ από κάποιο βουδιστικό μοναστήρι (ή και οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, εδώ που τα λέμε) όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς και εσύ να ωφεληθείς από τις συνήθειες και τα έθιμα των ζεν μοναχών. Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη Ζεν φιλοσοφία και τη γαλήνη της ψυχής, παίζουν το “social distancing” στα δάχτυλα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο μοναχός της σύγχρονης βουδιστικής πρακτικής, Thich Nhat Hanh ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το παρακάτω κείμενο δίνοντας τις δικές του συμβουλές για να αντεπεξέλθεις σε κάθε δύσκολη ημέρα. Γιατί αυτές τις ημέρες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε βαθιά με την ίδια μας την ύπαρξη.

1. Ξεκίνα ήπια την κάθε σου ημέρα. Εξασκήσου στο να ξεκινάς κάθε ημέρα με μερικές ήπιες αναπνοές και ένα χαμόγελο πριν καν να σηκωθείς από το κρεβάτι σου (και φυσικά, πριν να πιάσεις το κινητό σου). Κάνε μια υπόσχεση στον εαυτό σου: να ζήσεις τη σημερινή ημέρα στο έπακρο αλλά και με συμπόνοια.

2. Απόλαυσε το τσάι ή τον καφέ σου, αργά και με ευλάβεια, σαν αυτή η πρωινή συνήθεια να είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ολόκληρο το σύμπαν. Άκου την αναπνοή σου, χαλάρωσε το σώμα σου, κοίταξε έξω από το παράθυρό σου, άκου τον χτύπο της καρδιάς σου (ναι, καλά το κατάλαβες. Αυτό είναι διαλογισμός).

3. Κάνε την παρασκευή του πρωινού σου, χαρά. Ολόκληρη η ζωή μας δεν είναι παρά το άθροισμα αυτών των μικρών στιγμών. Δεν χρειάζεται να βιαστείς για τίποτα. Η ζωή είναι τώρα. Απόλαυσε την συντροφιά των αγαπημένων σου και το γεγονός ότι έχεις αρκετό και νόστιμο φαγητό σήμερα.

4. Όταν είσαι έτοιμη να δουλέψεις, δούλεψε. Απομόνωσε κάθε τι που σε αποσυντονίζει και εξάσκησε τη συγκέντρωσή σου. Αλλά μην ξεχνάς να φροντίσεις το σώμα σου όσο είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή. Προγραμμάτισε ένα διάλειμμα για να κάνεις ένα μικρό τέντωμα σε όλο το σώμα κάθε μισή ώρα περίπου.

5. Κάνε έναν περίπατο.Αν μπορείς να βγεις έξω και να απολαύσεις λίγη φύση (έστω κι αν αυτό είναι στο μπαλκόνι σου) υπέροχα. Αν είσαι σε εσωτερικό χώρο δοκίμασε απλά να περπατήσεις αργά και με συνείδηση. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απελευθερώσεις ένταση και άγχος.

6. Πάρε έναν υπνάκο. Ιδανική στιγμή είναι μετά το μεσημεριανό γεύμα και ιδανική διάρκεια τα μόλις 20 λεπτά. Εναλλακτικά, ξάπλωσε και αφέσου σε μια βαθιά χαλάρωση έστω και για 10 ή 15 λεπτά, σκανάροντας νοητά το σώμα για τυχόν ένταση. Αυτό και μόνο θα σε αναζωογονήσει αρκετά ώστε να μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου πλήρως συγκεντρωμένη.

7. “Θρέψου” καλά. Όλοι χρειαζόμαστε τροφή. Ο φόβος και το άγχος τρέφονται από πράγματα που ακούμε και διαβάζουμε. Και η συμπόνοια, η εμπιστοσύνη και η ευγνωμοσύνη μας επίσης θρέφονται από τα κατάλληλα βιβλία, συζητήσεις ή μουσική.

8. Ίδρωσε καθημερινά. Στα μοναστήρια ζεν οι μοναχοί επιδίδονται σε ασκήσεις ή κάποιο σπορ καθημερινά. Η άσκηση είναι απαραίτητη για να ρέει η ενέργεια, να μένουμε υγιείς και να απελευθερώνουμε ένταση και συναισθήματα που λιμνάζουν στο σώμα.

9. Συνδέσου με τους αγαπημένους σου. Δήλωσε ξεκάθαρα πως είσαι εδώ γι’αυτούς. Ρώτησε να μάθεις τις ελπίδες και τους φόβους τους. Γράψε τους ένα γράμμα. Συγχώρησε αυτούς που το χρειάζονται. Μην χάσεις αυτή την ευκαιρία να θεραπεύσεις τυχόν πληγωμένες σχέσεις.

Πηγή Plum Village