Οι Νορβηγοί έφτιαξαν boutique hotels για τα απειλούμενα θαλασσοπούλια της Αρκτικής

Ο πληθυσμός των πτηνών αυτών στις ακτές της Νορβηγίας έχει συρρικνωθεί κατά 75% από τη δεκαετία του 1980.

Οι ρίσσες συνηθίζουν να φωλιάζουν στους βράχους πάνω από τον ωκεανό και σπανίως τολμούν να μπουν στην ενδοχώρα. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, από τον Μάριο έως τον Σεπτέμβριο, αυτό έχει αλλάξει. 

Πλέον, λόγω της ανόδου θερμοκρασίας των ωκεανών, των εντονότερων καταιγίδων και άλλων περιβαλλοντικών αλλαγών που ευθύνονται για τον αποδεκατισμό των νεοσσών στα φυσικά ενδιαιτήματά τους, τα πτηνά φτιάχνουν τις φωλιές τους σε αναπάντεχα και προφανώς ακατάλληλα μέρη όπως εμπορικά κέντρα, κυβερνητικά κτήρια και άλλα σημεία σε πόλεις των βόρειων ακτών της Νορβηγίας.

«Κάτι γίνεται στους βράχους των πουλιών που κάνει τα πτηνά να αγωνίζονται να μεγαλώσουν τα μικρά τους» εξηγεί ο Tone Kristin Reiertsen, οικολόγος θαλασσινών πτηνών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Έρευνα της Φύσης στο Tromsø. 

Η ασυνήθιστη αυτή αστική εισβολή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τα γλαροειδή αυτά της συγκεκριμένης περιοχής, ο πληθυσμός των οποίων στις ακτές της Νορβηγίας έχει κατρακυλήσει κατά 75% από τη δεκαετία του 1980, προσθέτει ο Ράιερτσεν. 

Για να διασώσουν τα εμβληματικά αυτά θαλασσοπούλια της Αρκτικής, ο ίδιος και μια ομάδα συναδέλφων του κατάρτισαν ένα ασυνήθιστο σχέδιο. 

Φτιάχνουν boutique hotel μόνο για ρίσσες, ώστε τα πουλιά να μπορέσουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους μέσα στον αστικό ιστό, αλλά χωρίς τους περισπασμούς που αυτό συνεπάγεται και χωρίς να διαταράσσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Τα θαλασσοπούλια όλου του κόσμου βρίσκονται σε κρίση, με τους παγκόσμιους πληθυσμούς τους να έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία 70 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης, της καταστροφής των φυσικών ενδιαιτημάτων τους και άλλων ανθρωπογενών ενεργειών στα οικοσυστήματά τους. 

Η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα δραματική στην Αρκτική. Οι ρίσσες -μέχρι πρότινος κοινό θέαμα στους ωκεάνιους γκρεμούς βορείως του Ηνωμένου Βασιλείου, των νήσων Φερόε, της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας- είναι μεταξύ των σοβαρότερα πληττόμενων πτηνών. 

«Υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις ρίσσες στην Ευρώπη. Έχουν μειωθεί σε δραματικό ποσοστό» προσθέτει ο Μαρκ Μάλορι, περιβαλλοντικός επιστήμονας και ειδικός στα αρκτικά θαλασσοπούλια στο πανεπιστήμιο της Νέας Σκωτίας του Καναδά. 

Το είδος έχει καταχωρηθεί ως ευάλωτο στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, με τους επιστήμονες να προβλέπουν πως, με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης, τα όμορφα αυτά θαλασσοπούλια θα έχουν εξαφανιστεί από τη Νορβηγία μέσα σε τέσσερις δεκαετίες. 

Με πληροφορίες από National Geographic 

lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news