Οι δημοφιλείς προορισμοί Κυπρίων για τις διακοπές

Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα όσον αφορά τις προτιμήσεις των Κυπρίων για ταξίδια αναψυχής, αφού αποτέλεσε και το φετινό καλοκαίρι τον δημοφιλέστερο προορισμό για τις εξορμήσεις των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό. Η χώρα, ωστόσο, αποτέλεσε και τον δημοφιλέστερο προορισμό το καλοκαίρι και για το σύνολο των κατοίκων Κύπρου, όσων δηλαδή διαμένουν μόνιμα στη χώρα, γεγονός που μάλλον οφείλεται στον μεγάλο αριθμό Ελλαδιτών που ζουν στο νησί.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Hermes Airports και τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Cyprus Flight Pass», της κάρτας επιβίβασης που συμπληρώνουν όλοι όσοι φτάνουν στα δύο αεροδρόμια του τόπου. Τα στοιχεία όσον αφορά τα ταξίδια από την Κύπρο προς το εξωτερικό αφορούν την περίοδο 25 Μαΐου-22 Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που η πλειοψηφία προτιμά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Όπως, πάντως, σημειώνει η Hermes Airports, βάσει των στοιχείων που επεξεργάστηκε την υπό εξέταση περίοδο, τα ταξίδια των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο εμφανίζονται μειωμένα, καθώς αποτελούν το 22% της συνολικής επιβατική κίνησης, συγκριτικά με περίπου 30% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το υπόλοιπο 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης αφορά επιβάτες που δεν είχαν μόνιμη διαμονή στην Κύπρο.

Η «συγκράτηση» των εξορμήσεων στο εξωτερικό από την Κύπρο εκτιμάται ότι οφείλεται στη γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία για ταξίδια αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί Κύπριοι επέλεξαν διακοπές εντός, αξιοποιώντας και στα σχέδια επιδότησης του υφυπουργείου Τουρισμού, που απευθύνονται σε όλους τους μόνιμα διαμένοντες στο νησί. Πάντως, συνολικά η επιβατική κίνηση το φετινό καλοκαίρι καταγράφει αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού, που ωστόσο μετρά ακόμα πολύ μεγάλες απώλειες συγκριτικά με το 2019. Ο απολογισμός των πρώτων οκτώ μηνών του 2021 με την επιβατική κίνηση να φθάνει τους 2.511.239 επιβάτες, που αντιστοιχεί στο 33% του 2019 (για την ίδια περίοδο), δείχνει, πάντως, σύμφωνα με την Hermes Airports, πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Εντούτοις, η εταιρεία σημειώνει πως τα αποτελέσματα της καλοκαιρινής περιόδου δείχνουν ίσως πιο αισιόδοξες τάσεις, αφού μόνο τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τους 867.104 επιβάτες, ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξαν 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα. 

Οι δημοφιλείς προορισμοί 

Όσοι, πάντως, κάτοικοι Κύπρου δεν έμειναν εντός για διακοπές και ταξίδεψαν στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι προτίμησαν όπως αναφέρθηκε στην συντριπτική τους πλειοψηφία την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 66% των Κυπρίων που ταξίδεψαν από τις 25 Μαΐου μέχρι και 22 Αυγούστου επισκέφθηκαν την Ελλάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία να ακολουθούν ως δημοφιλέστεροι προορισμοί, αφού δέχθηκε η κάθε μία χώρα ξεχωριστά το 5% των ταξιδιών των Κυπρίων. Το 2% των Κυπρίων που ταξίδεψαν την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν τη Ρωσία, το 2% τη Γερμανία, το ίδιο ποσοστό τη Βουλγαρία και τη Γαλλία, το 1% την Αυστρία, το 1% τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επίσης το 1% την Ολλανδία. Ένα ποσοστό 13% ταξίδεψαν προς άλλους προορισμούς. 

Η Ελλάδα ήταν, πάντως, και ο αγαπημένος προορισμός για το σύνολο των μόνιμα διαμενόντων στη  χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 59% των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο (25 Μαΐου μέχρι και 22 Αυγούστου) ταξίδεψε προς την Ελλάδα, το 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 5% στη Ρωσία, επίσης το 5% στην Ιταλία, το 3% στη Βουλγαρία, το ίδιο ποσοστό στη Ρουμανία, το 3% επίσης στη Γερμανία, το 2% στην Ουκρανία, το 2% στη Γαλλία και το 2% στην Αυστρία.

Οριακές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Κυπρίων και των κατοίκων Κύπρου παρατηρούνται και όσον αφορά την προτίμηση αερογραμμών για την πραγματοποίηση των ταξιδιών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Hermes Airports οι περισσότεροι μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο επέλεξαν τη Ryanair (26%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Aegean Airlines (19%), Wizz Air (18%), Rossiya (7%), easyjet (6%), British Airways (5%), TUI Airways (5%), Sky Express (5%), Aeroflot (5%) και Lufthansa (4%).  Όπως αναφέρθηκε η παραπάνω αναφορά διαφοροποιείται ελαφρώς σε ότι αφορά τους Κύπριους επιβάτες, οι οποίοι επέλεξαν πρώτη την Aegean Airlines (29%) για τα ταξίδια τους. Ακολουθούν οι Ryanair (26%), Wizz Air (13%), Sky Express (9%), Cyprus Airways (4%), British Airways (3%), Austrian (2%), Lufthansa (2%) easyjet (1%), Emirates (1%). 

Όπως και οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το καλοκαίρι και οι κάτοικοι Κύπρου που ταξίδεψαν στο εξωτερικό δεν έμειναν εκτός για μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η πλειοψηφία των μόνιμα διαμενόντων στην Κύπρο, σε ποσοστό 16%, έμειναν στο εξωτερικό για εφτά μέρες, ενώ το 12% μόλις για πέντε μέρες. Για 14 ημέρες στο εξωτερικό έμεινε μόλις το 5% όσων ταξίδεψαν την υπό εξέταση περίοδο.

Πλέον οι φοιτητές στο εξωτερικό 

Τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό αναμένεται πλέον να εκκινήσουν εκ νέου με το νέο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται κινητικότητα και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρώην πρόεδρος του ACTA και διευθύνων σύμβουλος της Top Kinisis Ντίνος Κάκκουρας, όσοι θα πήγαιναν για διακοπές στο εξωτερικό το καλοκαίρι θεωρείται πως το έπραξαν, αφού συνηθίζεται με το άνοιγμα των σχολείων να τερματίζονται τα μαζικά ταξίδια. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Κάκκουρα, τα ταξίδια στο εξωτερικό θα τροφοδοτούνται από τους φοιτητές, αφού τα πανεπιστήμια και εκτός Κύπρου ζητούν πλέον φυσική παρουσία. Επίσης, είπε, από τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και αυτά που γίνονται για ιατρικούς σκοππούς.

Επαγγελματικά ταξίδια και σταδιακή ανάκαμψη

Σε σχέση με τα επαγγελματικά ταξίδια, ο κ. Κάκκουρας είπε πως άρχισε να παρατηρείται κινητικότητα σε σχέση με πέρσι, αφού λόγω των εμβολιασμών όλες οι χώρες πλέον έχουν ανοίξει τα σύνορα τους. Πανδημίας επιτρέπουσας, δεν απέκλεισε να υπάρξει και ενδιαφέρον για ταξίδια αναψυχής μικρής διάρκειας το επόμενο διάστημα.  Εκτίμησε, ωστόσο, πως για επιστροφή στα επίπεδα προς πανδημίας θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος, σημειώνοντας πως η σύγκριση της φετινής χρονιάς με την περσινή, που ήταν στην ουσία χαμένη, δεν ενδείκνυται.  Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, ανέφερε πως η όποια κατάσταση είναι παρακινδυνευμένη, εξαιτίας της πανδημίας και πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της βρετανικής αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, είπε πως οτιδήποτε πάνω από το 40% των επιδόσεων του 2019 θα είναι θετική εξέλιξη, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ουσιαστικότερη ανάκαμψη με το νέο χρόνο.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news