Οι απολαυστικές πλευρές της μέσης ηλικίας

Η πάροδος της ηλικίας είναι αναπόφευκτη και η συμφιλίωση με τους αριθμούς και τις αλλαγές στο σώμα και τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται κατά μέσο όρο 5.400 ‘αναζητήσεις’ στο Google για την “καλύτερη κρέμα κατά της γήρανσης” και 2.900 με τον όρο “αντιγήρανση” κάθε μήνα.

Αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά του να μεγαλώνει κανείς.

Η εμπειρία της ζωής και το αίσθημα της συμφιλίωσης με την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι ίσως τα κορυφαία από όσα δήλωσαν σε σχετικές έρευνες οι ερωτηθέντες.
Η HSL διεξήγαγε έρευνα με 2.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τις αντιλήψεις που αφορούν την ηλικία, αλλά το πιο σημαντικό, για να διερευνηθούν τα ‘οφέλη’ που σχετίζονται με τη γήρανση.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μόνο το 25% των ατόμων άνω των 50 ετών, έχει θετικά συναισθήματα για την ηλικία. Επιπλέον, το 31% εκείνων που αισθάνονται αρνητικά λένε ότι επηρεάζει τη διάθεσή τους καθημερινά.

Η πλειοψηφία (73%) των ερωτηθέντων συμφωνούν λιγότερο ή περισσότερο ότι οι άνθρωποι έχουν εμμονή με την αντιγήρανση. Θετικότερη γνώμη για την προχωρημένη ηλικία εξέφρασαν συμμετέχοντες στην έρευνα από το Μπέλφαστ, από το Newcastle και το Leicester.

Κατά προσέγγιση το 47% των γυναικών άνω των 50 ετών συμφώνησαν περισσότερο ή λιγότερο ότι η αυτοπεποίθησή τους έχει αυξηθεί με την ηλικία. Το 41% ​​δήλωσε επίσης ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ το αίσθημα εσωτερικής πληρότητας και ολοκλήρωσης.

Παρακάτω αναφέρονται οι 5 απαντήσεις που δόθηκαν από το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων για τις θετικές πλευρές που σχετίζονται με την ηλικία άνω των 50. Αποτελούν ‘επιβεβαιώση της αξίας ζωής’ και ιδιαίτερα ευχάριστη διαπιστώσεις :

1. Πλούσια εμπειρία
2. Θετική γνώμη για την ποιότητα της επιδερμίδα
3. Αίσθημα ευγνωμοσύνης για τα μικρά πράγματα στη ζωή
4. Ανεξαρτησία και ελευθερία
5. Ικανότητα να μην αγκιστρωνόμαστε στα πράγματα

Η Julie Jennings DIP COT HCPC, επαγγελματίας θεραπεύτρια αναφέρει:

“… Είναι ενδιαφέρον να κατανοήσουμε τι σημαίνει ‘γηράσκων’. Για μερικούς ταυτίζεται με την εξωτερική εμφάνιση. Η απώλεια της νιότης είναι επομένως ένα μήνυμα για τις επερχόμενες αλλαγές. Για άλλους, όμως, η διαδικασία της γήρανσης δεν σχετίζεται με την εμφάνιση, αλλά με το πώς αισθάνονται. Εκείνοι συνήθως ασχολούνται λιγότερο με την έννοια της αντιγήρανσης αλλά κυρίως με την επιθυμία να παραμείνουν δυνατοί, υγιείς και δραστήριοι. Παροτρύνω τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στις θετικές πτυχές που φέρνει η ηλικία. Ο πλούτος της γνώσης που έχουν αποκτήσει, η σοφία της ηλικίας, τα επιτεύγματά τους και συχνά οι υπέροχοι άνθρωποι που γνώρισαν στην πορεία της μέχρι τώρα ζωής τους και έχουν κοντά τους, όλα αυτά είναι ανεκτίμητης αξίας”.

Πηγή thessalonikiartsandculture.gr/