Οδηγός επιβίωσης για το οικογενειακό τραπέζι-Για να μην πεις ότι κανείς δεν στο είπε

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα θεωρείς. Και αν είναι, τότε μην πας!

Πώς να τα βγάλεις πέρα στο οικογενειακό τραπέζι; Υπάρχουν άνθρωποι που τρέμουν στη σκέψη ότι πλησιάζει αυτή η μέρα. Αδιάκριτες ερωτήσεις, για οικονομικά, παιδιά, σπίτια, αυτοκίνητα, φίλους, συντρόφους, την τάδε ξαδέρφη που παντρεύεται, την άλλη που έγινε μάνα και πλέει σε πελάγη ευτυχίας, την άλλη που έπιασε το τζόκερ και καμώνεται ότι είναι κάποια. Πεθερικά που δε σε θέλουν, πεθερικά που δεν θες, άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή και σου λείπουν, μοναξιά. Θυμίζει εφιάλτης είναι αλήθεια. Πού πήγε το πνεύμα των Χριστουγέννων αλήθεια; Γι’ αυτό δε μαζευτήκαμε σήμερα εδώ; Για να να μοιραστούμε την χαρά, να περάσουμε όμορφα χρόνο μαζί. Οκ το ξέρουμε όλοι, αυτά τα τραπέζια τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε τραγωδία.

Πώς να τα βγάλεις πέρα στο οικογενειακό τραπέζι

Στη φάση που είσαι σε μια σχέση και έχετε προτάσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων, λίγο πολύ είναι γνωστά αυτά που έχετε να αντιμετωπίσετε. Είναι η ίδια κασέτα που βλέπετε όλα αυτά τα χρόνια σε επανάληψη. Μπορεί να βλέπεις τα τραπέζια στις ταινίες και να σου αρέσουν αλλά αυτά, όπως όλοι ξέρουμε δεν έχουν ουδέ μια σχέση με την πραγματικότητα.

  1. Αν θα μπορούσα να πω μια ιδέα ως πιο δελεαστική στο μυαλό μου αυτή είναι: Πάρε τον σύντροφό σου και φύγε για το 12 ήμερο των γιορτών όσο πιο μακριά μπορείς. Οκ αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία λύση αλλά φαντάζει τόσο δελεαστική αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου. Δεν έχεις λεφτά για δωμάτια; Έχεις κάπου ένα χωριό μήπως που κανένας άλλος δεν θα πάει; Αν ναι πήγαινε εκεί και μην το πεις πουθενά.
  2. Πώς να τα βγάλεις πέρα στο οικογενειακό τραπέζι; Μην πηγαίνοντας στο οικογενειακό τραπέζι. Για σκέψου πόσο τέλεια θα ήταν να κάτσετε με τον άνθρωπό σου την ημέρα των Χριστουγέννων να φάτε μακαρόνια με κιμά ή ό,τι άλλο αγαπάτε και να δείτε Home alone για Νιοστή φορά φορώντας τις πιτζάμες σας; Και παίζοντας μαραθωνίους μονόπολης και 21, μέχρι να βαρεθείτε;
  3. Οκ ας σοβαρευτούμε, (αν και τα εννοούσα και τα δύο τα προηγούμενα), θα πάτε στο τραπέζι μαζί και θα έχετε ο ένας τον άλλο. Πραγματικά πόσο τραγικό μπορεί να είναι ένα τραπέζι; Κάθεσαι δύο ώρες, τρως, εύχεσαι Χρόνια πολλά και πας σπίτι σου.
  4. Δείξε τις προθέσεις σου. Πας σε ένα τραπέζι με ευχάριστη διάθεση. Δεν πας έχοντας επιθετική διάθεση, ή φουντωμένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν θέλουν να βρεθούν σε οικογενειακά τραπέζια είναι εκείνοι που έχουν τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον τους. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τοξικούς ανθρώπους στην οικογένειά του και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν διάλεξαν. Το πώς είναι οι άλλοι είναι κάτι σταθερό, αυτό που αλλάζει είναι πώς θα τους επιτρέψουμε εμείς να μας φερθούν.
  5. Όρια, όρια, όρια. Μα παντού κολλάει αυτή η μαγική λεξούλα που τόσο δύσκολο είναι να τη σεβαστούμε; Να τιμήσουμε τα προσωπικά μας όρια και να μην αφήσουμε κανέναν να τα διαβεί. Και αν αυτό είχε γίνει στο περσινό τραπέζι δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που θα επιτρέψεις να συνεχιστεί.
  6. Η μαγική φράση Νο2: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε! Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλους, όμως μπορούμε να ακούσουμε τι έχει να πει ο άλλος άνθρωπος και να το αξιολογήσουμε. Μπορεί να είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα , ή κάτι που μπορεί να έχει μια βάση. Φυσικά συζητήσεις σχετικά με τη ζωή μας και «Εγώ ξέρω καλύτερα για σένα», είναι παντελώς περιττά. Ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
  7. Να είσαι κοντά στην ομάδα σου. Αν ο σύντροφός σου είναι αυτός που θα σε υποστηρίξει όταν χρειαστεί, ας είναι αλέρτ και ας έχει έτοιμη τη μάνικα ώστε να σβήσουν οι φωτιές πριν ανάψουν.
  8. Ποια αλήθεια σε πείραξε; Το ότι βρέθηκες σε ένα τραπέζι που κάποιος είπε κάτι, ακόμα και αν δεν του πέφτει λόγος, ακόμα και αν είναι άκυρο αυτό που πέταξε, για να σε πειράξει σημαίνει ότι κάποια σου χορδή άγγιξε. Κάποια σου αλήθεια βγήκε στην επιφάνεια και αυτό σε πείραξε. Αν ξέρεις ποιος είσαι, αν έχεις λύσει τα θέματα τα δικά σου, δεν σε νοιάζει ό,τι και αν σου πει ο άλλος. Που φυσικά δεν τον δικαιολογώ, ειδικά αν δεν του πέφτει λόγος, αν δεν τον ενοχλείς άμεσα, αλλά η αλήθεια που βγήκε στη επιφάνεια χωρίς τη θέλησή μας μας ενοχλεί. Γνώρισε και αποδέξου τον εαυτό σου και μετά δεν θα χρειαστεί να δώσεις εξηγήσεις, να σε υπερασπιστείς. Αυτός που τα έχει βρει με τον εαυτό του δεν ασχολείται με τους άλλους.
  9. Να είσαι καλός άνθρωπος χωρίς λόγο, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα και η καλοσύνη θα γυρνάει πίσω σε εσένα. Όσο κρατάς άμυνες και είσαι σφιγμένος αυτό το λαμβάνουν και οι άλλοι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι. Αν δώσεις αγάπη αγάπη θα λάβεις. Άλλωστε αυτό δεν ορίζει η μέρα;
ΕΦΕΤ για το γιορτινό τραπέζι

Τα κάνουμε λίγο μεγάλα στο μυαλό μας

Τα πράγματα κάποιες φορές. Καταρχήν δίνουμε πάρα πολύ σημασία σε πράγματα που σε 5 χρόνια δεν θα θυμόμαστε. Σε πράγματα ασήμαντα. Στο μακρύ και το κοντό που είπε ο καθένας. Όταν μεγαλώσεις λίγο θα δεις ότι όλα αυτά που σε απασχολούν σήμερα δεν έχουν καμία σημασία, αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε ενοχλούν γιατί πέρασα και εγώ κάποτε από εκεί.

Αν μπορείς, επικεντρώσου στα σημαντικά και ό,τι μπορεί να σημαίνει για σένα η μέρα των Χριστουγέννων. Τόσο απλά, η οπτική σου θα στραφεί στο σημαντικό και όχι σε αυτό που δεν σου αρέσει. Στον άνθρωπό σου που είστε μαζί και οι δύο υγιείς, στα προηγούμενα Χριστούγεννα που έζησες με τους αγαπημένους σου, στις ευλογίες που έχεις, όπως για παράδειγμα το φαγητό στο τραπέζι σου και τη ζεστασιά του σπιτιού σου.

Πηγή: ipop.gr