Ξύδι: 15 χρήσεις για το σπίτι που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές και συναρπαστικές χρήσεις των κοινών οικιακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των υλικών μαγειρέματος. Οπως η μαγειρική σόδα, το ξύδι έχει εκπληκτικές ιδιότητες καθαρισμού και αφαίρεσης των άσχημων οσμών. Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως προϊόν ομορφιάς.

Ποιες είναι όμως οι πολλές χρήσεις του ξυδιού στο σπίτι και πώς μπορεί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού; Η ειδικός σε θέματα καθαριότητας Μπέκι Ραπίντσουκ, γνωστή και ως «Clean Mama», εξηγεί.

Μαλακώνει τα ρούχα.

«Το λευκό ξύδι μπορεί να έχει μαγικές ιδιότητες στο πλυντήριο ρούχων και χρησιμοποιείται ως μια πιο φυσική εναλλακτική λύση στα συμβατικά μαλακτικά υφάσματα».

Καθαρίζει τις καφετιέρες.

«Ενας τρόπος για να καθαρίσετε αποτελεσματικά την καφετιέρα είναι να χρησιμοποιήσετε νερό και λευκό ξύδι». 

Καθαρίζει τα χαλιά.

«Αν υπάρχει λεκές στο χαλί, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι και από πάνω μαγειρική σόδα ώστε να δημιουργήσετε μία αντίδραση που θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τον λεκέ». 

Πιάνει τις μύγες.

«Πολλοί χρησιμοποιούν μηλόξυδο για να πιάσουν τις μύγες είτε μέσα σε ένα μπολ καλυμμένο με μία μεμβράνη είτε μέσα σε ένα πιάτο με μερικές σταγόνες από σαπούνι πιάτων».

Καθαρίζει τις οικιακές συσκευές.

«Μπορείτε να ρίξετε λευκό ξύδι σε ένα πανί μικροϊνών και να καθαρίσετε τις οικιακές συσκευές σας ή σε μια φιάλη ψεκασμού και να ψεκάσετε το πανί ή την επιφάνεια».

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι, και όχι άλλα είδη, όταν καθαρίζετε τις οικιακές συσκευές σας.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι, και όχι άλλα είδη, όταν καθαρίζετε τις οικιακές συσκευές σας.

Καθαρίζει τις τουαλέτες.

«Το λευκό ξύδι συνιστά ένα κοινό συστατικό για τον καθαρισμό τουαλέτας. Μπορείτε, λοιπόν, να ρίξετε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι στη λεκάνη της τουαλέτας, να το αφήσετε για μια ώρα και ύστερα να το τρίψετε με μία βούρτσα και να ξεπλύνετε. Άλλοι μέθοδοι περιλαμβάνουν βόρακα ή μαγειρική σόδα». 

Αφαιρεί τα αυτοκόλλητα.

«Το ξύδι αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την απομάκρυνση των επίμονων αυτοκόλλητων. Το κλειδί είναι να καλύψετε ελαφρά την επιφάνεια του αυτοκόλλητου με λευκό ξύδι και να το αφήσετε για πέντε λεπτά. Σκουπίστε, στη συνέχεια, ότι περισσεύει και προσπαθήστε να ξύσετε το αυτοκόλλητο μέχρι να φύγει». 

Καθαρίζει τα μπάνια.

«Μπορείτε να αναμείξετε μαγειρική σόδα με λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι για να καθαρίσετε τα σιφόνια του μπάνιου σας. Ακόμα, το τρίψιμο με ξύδι στις επιφάνειες του μπάνιου μπορεί να αφαιρέσει τα υπολείμματα των σαπουνιών. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να αναμείξετε το ξύδι με μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για να δημιουργήσετε μια πάστα για την αφαίρεση των υπολειμμάτων. Βεβαιωθείτε ότι όταν τελειώσετε θα ξεπλύνετε με νερό».

Σκοτώνει τα ζιζάνια.

«Πράγματι, μερικοί άνθρωποι συνδυάζουν το ξύδι με σαπούνι ή αλάτι και ρίχνουν το μείγμα σε μια φιάλη ψεκασμού για να επιτεθούν στα ζιζάνια στον κήπο τους ως φυσικό ζιζανιοκτόνο. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν και τάσσονται κατά της μεθόδου αυτής, διότι ενδέχεται να προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση ή σωματική βλάβη».

Καθαρίζει το πρόσωπο.

«Υπάρχουν πολλές συνταγές για καθαρισμό του προσώπου που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με βάση το μηλόξυδο. Φυσικά, το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό, οπότε θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να δείτε αν λειτουργεί στο δικό σας». 

Καθαρίζει τους κάδους απορριμάτων.

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι για να καθαρίσετε τους κάδους απορρημάτων σας. Ρίχνετε λίγο λευκό ξύδι στον κάδο, το αφήνετε για λίγα λεπτά και τον ξεπλένετε. Μια άλλη μέθοδος είναι να φτιάξετε παγάκια από ξύδι και να τα ρίξετε μέσα στον κάδο». 

Απομακρύνει τη δυσωδία.

«Εάν μαγειρεύετε κρεμμύδια, ψάρια ή άλλα τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, μπορείτε να απομακρύνετε την οσμή από τα χέρια σας πλένοντας τα με λευκό ξύδι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τα δοχεία που έχουν μια επίμονη μυρωδιά. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν αφήσεις σε μια αίθουσα ένα μικρό μπολ με ξύδι για μια νύχτα βοηθά στην απομάκρυνση των κακών οσμών». 

Καθαρίζει το πλυντήριο.

«Εκτός απο τη χρήση του ως μαλακτικό ρούχων, το ξύδι καθαρίζει εξίσου καλά και το πλυντήριο ρούχων. Ένας τρόπος είναι να βάλετε μισό φλιτζάνι ξύδι και μισό φλιτζάνι νερό στη θήκη για τα απορρυπαντικά ή στον κάδο του πλυντηρίου και να το αφήσετε να κάνει ένα κύκλο πλυσίματος. Μόλις τελειώσει, χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανί για να το καθαρίσετε και αφήστε τη πόρτα ανοιχτή για να αεριστεί».

Αφαιρεί το κερί.

«Ένας εύκολος τρόπος για να αφαιρέσετε το κερί από κάποιο ύφασμα ή έπιπλο, είναι να το θερμάνετε με το πιστολάκι μαλλιών για να μαλακώσει και να καθαριστεί πιο εύκολα. Αν αυτό δεν πετύχει, ανακατέψτε ξύδι και νερό και με μια χαρτοπετσέτα δοκιμάστε ξανά να το καθαρίσετε».

Καθαρίζει τις επιφάνειες.

«Ένας εύκολος τρόπος για να τρίψετε και να απολυμάνετε τις επιφάνειες σε όλο το σπίτι είναι να αναμείξετε ξύδι, μαγειρική σόδα και λάδι για να κάνετε μια πάστα καθαρισμού ή ξύδι, νερό και λάδι για να το χρησιμοποιήσετε ως σπρει καθαρισμού».

Πηγή huffingtonpost.gr/