Ξεκλείδωσε η προοπτική της Κύπρου ως κέντρου κρουαζιέρας
Συνεχεία αναμένεται να δοθεί στη στροφή που έκαναν προς την Κύπρο μεγάλες εταιρείες του τομέα της κρουαζιέρας, καθώς όπως φαίνεται ήταν μονό η αρχή και μέσα στα επόμενα χρονιά η χώρα μας θα αναπτύξει περαιτέρω τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού. Oι αρμόδιοι φορείς θεωρούν πως μπορεί να προσφέρει πολλά στην κυπριακή οικονομία και να δημιουργήσει τεράστιες προοπτικές ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος μας, σε χώρες από τις οποίες, παραδοσιακά, δεν αντλούμε μεγάλο αριθμό τουριστών.
Από την αναπτυξιακή τροχιά που καταγράφει ο τουρισμός κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο θέλει να επωφεληθεί και η Κύπρος, καθώς πρόκειται για μια μορφή τουρισμού η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά στην κυπριακή οικονομία. Η προσέλκυση ξένων εταιρειών κρουαζιέρας στην Κύπρο, η οποία επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς της συγκεκριμένης μορφής θαλάσσιου τουρισμού στον τουριστικό κλάδο της Κύπρου.
Η δυναμική που κατέγραφε ο τουρισμός κρουαζιέρας πριν από την εμφάνιση της πανδημίας καταδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια προς αξιοποίηση που έχει και η χώρα μας στην εν λόγω μορφή τουρισμού. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2009 και 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρήθηκε μία συνεχιζόμενη θετική πορεία, με τον ετήσιο αριθμό επιβατών του τουρισμού κρουαζιέρας να καταγράφει ισχυρή αύξηση, από τα 17,8 εκατομμύρια επιβάτες το 2009 στα 29,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2019. Όσον αφορά το 2020, ο αριθμός των επιβατών κατρακύλησε στα 5,8 εκατομμύρια, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της.
ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Η Κύπρος καταβάλλει μία συλλογική προσπάθεια για ανάδειξη του νησιού μας ως κέντρου κρουαζιέρας και όπως εξηγεί στο Insider ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο τομέας της κρουαζιέρας είναι ένα οριζόντιο θέμα, το οποίο, πέρα από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αφορά επίσης το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία, πάντοτε, με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο ίδιος διαβλέπει μεγάλες προοπτικές για τον τομέα και ως εκ τούτου βρίσκεται υπό επεξεργασία αριθμός κινήτρων, μετά και από τη φετινή προσπάθεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων μεγάλης εμβέλειας.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μέσα στην πανδημία, η Κύπρος κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να προσφέρει, από την άνοιξη του 2020, άμεση εξυπηρέτηση σε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων. Συγκεκριμένα, η Κύπρος ήταν από τις λίγες χώρες που ενέταξε τα πληρώματα των πλοίων στις ουσιώδεις υπηρεσίες, προσφέροντας διευκολύνσεις για αλλαγές πληρωμάτων, καθώς και πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης των ναυτικών.
«Αυτή η προσέγγισή μας εκτιμήθηκε από τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα, λόγω της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας μας ότι το 2020 δεν πραγματοποιήθηκαν κρουαζιέρες ενώ το 2021 έγιναν, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Απόδειξη του πόσο εκτιμήθηκαν τα πιο πάνω, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, είναι η στροφή στο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του τομέα, οι οποίες εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στα δρομολόγια τους, είτε ως βάση είτε ως σταθμού. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήταν από τις λίγες χώρες ανά το παγκόσμιο που προσέφεραν τέτοιου είδους διευκολύνσεις.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο τομέας της κρουαζιέρας δίνει μια τουριστική επιλογή στους συμπολίτες μας, παράλληλα όμως είναι και μια μεγάλη πηγή εσόδων για την εγχώρια οικονομία, λόγω των τουριστών που αποβιβάζονται στη χώρα μας. Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Κύπρο και μέχρι την επιβίβαση τους στο κρουαζιερόπλοιο έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στη χώρα, να γνωρίσουν την Κύπρο και με τον τρόπο αυτό το νησί μας δημιουργεί τεράστιες προοπτικές ανάδειξης του τουριστικού μας προϊόντος και σε χώρες στις οποίες η Κύπρος, μέχρι σήμερα, δεν ήταν σε περίοπτη θέση.
Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, εξηγώντας ότι πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και έχουν την ευκαιρία να κατέβουν 10-12 ώρες για να επισκεφθούν τη χώρα μας, μια εμπειρία η οποία μπορεί να τους κερδίσει και να τους φέρει ξανά για διακοπές στην Κύπρο, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία φιλοξενούν πέραν των 2.000-3.000 επιβατών και διατηρούν πλήρωμα που ξεπερνά τα 1.000 άτομα, καταβάλουν λιμενικά τέλη και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κυπριακών τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, μας εξηγήθηκε, σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο που έχει ο τομέας στην οικονομία μας. «Τα πλοία χρησιμοποιούν την κυπριακή αγορά για τον ανεφοδιασμό, τη στάθμευση, τις εξυπηρετήσεις που τους παρέχονται και για την κατανάλωση των επιβατών, κάτι που αποτελεί ένεση στην κυπριακή αγορά», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος «που πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε στον τομέα».
Όπως μας διευκρίνισε, τα οφέλη για μια χώρα είναι ακόμα μεγαλύτερα αν αποτελεί τη βάση της κρουαζιέρας, αντί κάποιο σταθμό της και αυτό λόγω των χρημάτων που εισρέουν στη χώρα-βάση της κρουαζιέρας πριν και μετά το ταξίδι (ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ.). Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο η Κύπρος να λειτουργεί και ως δεύτερη βάση, δηλαδή, για παράδειγμα, ένα πλοίο που έχει ως βάση του τον Πειραιά να δέχεται επιβάτες και από το λιμάνι της Λεμεσού.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Όπως μας εξήγησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι ένας βασικός παράγοντας βάσει του οποίου οι εταιρείες κάνουν την επιλογή για τη βάση της κρουαζιέρας τους, αφού η χώρα-βάση πρέπει να είναι σε θέση να δέχεται με ευκολία τους επιβάτες, αεροπορικώς.
Επίσης, βοηθητικές μπορούν να καταστούν οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες της περιοχής, για συνεργασία και συνέργειες, αφού, όπως σημειώνει, κάνουν τις εταιρείες να αισθανθούν την ύπαρξη ευνοϊκού κλίματος σε μια περιοχή και κατ’ επέκταση τις ωθούν σε επενδύσεις. «Θεωρώ ότι η Κύπρος, είτε ως βάση είτε ως σταθμός, θα ανεβαίνει συνεχώς στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας», είναι η θέση που εξέφρασε ο ίδιος.
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ- ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναφορικά με το εγχείρημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με τον Πειραιά, περί τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο το νέο διαγωνιστικό έγγραφο, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που καταβάλει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για την εξεύρεση εταιρείας που θα υλοποιήσει τη σύνδεση. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στόχος είναι, αν υπάρξει ενδιαφέρον, τον Μάιο του 2022 να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω δρομολόγιο. Ο ίδιος διασαφηνίζει παράλληλα ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα, «τα οποία δεν μπορούμε να προσπεράσουμε» και τα οποία δεν καθιστούν εύκολο το εγχείρημα. Ειδικότερα, η Κύπρος αποφάσισε να υλοποιήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά μέσω κρατικής επιδότησης, η οποία δεν μπορεί να είναι εκτός του πλαισίου κανόνων της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Κύπρος δικαιούται να καλύψει τα πραγματικά έξοδα του μεταφορέα, αλλά όχι να τον επιδοτήσει με επιπρόσθετο κονδύλι. Λόγω τούτου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προσφέρει μέχρι €5 εκατ. τον χρόνο (για τρία χρόνια), με το ποσό να καλύπτει πλήρως τα λειτουργικά έξοδα του μεταφορέα, για τα οποία θα υποβάλλονται σχετικές αποδείξεις από τη πλευρά της εταιρείας. Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα λαμβάνει και αποζημιώσεις σε περιπτώσεις διακυμάνσεων στη τιμή των καυσίμων.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Όσον αφορά την προσφορά, θα κερδηθεί από την εταιρεία, η οποία θα δηλώσει τα χαμηλότερα έξοδα για το συγκεκριμένο δρομολόγιο. «Εάν οι εταιρείες δεν ενθαρρυνθούν με την κάλυψη των εξόδων τους και μόνο, ως χώρα, λόγω των κανόνων της ΕΕ, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι «για να θελήσει μια εταιρεία να αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με τον Πειραιά θα πρέπει πρώτα να πειστεί ότι το νέο δρομολόγιο θα είναι πιο κερδοφόρο από κάποιο άλλο, υφιστάμενο, το οποίο θα σταματήσει». Σημειώνεται ότι η γραμμή προς Ελλάδα είναι ανενεργή εδώ και 21 χρόνια και συνεπώς η οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη εταιρεία δεν έχει στη διάθεση της τα οποιαδήποτε στοιχεία ή αποδείξεις ως προς τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αλλά και την κερδοφορία που θα έχει.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ Ή ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ
Οι πρόνοιες του νέου διαγωνιστικού εγγράφου, μετά και τις τελευταίες επαφές της κυπριακής πλευράς στις Βρυξέλλες, είναι βελτιωμένες σε κάποια σημεία-όπου επιτρεπόταν βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων- σε σχέση με τα όσα ζητήθηκαν από τη πλευρά των εταιρειών, για να επιδείξουν ενδιαφέρον για τη σύνδεση, ωστόσο το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το εγχείρημα θα φανεί στην πράξη. Προς το σκοπό αυτό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας θα κάνει τη δική του εκστρατεία στο εξωτερικό, διεξάγοντας επαφές με τους μεταφορείς, με σκοπό να τους παρουσιάσει τα νέα δεδομένα.
Μία άλλη παράμετρος που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, σε περίπτωση που θα υπάρξει ενδιαφέρον αυτή τη φορά, αφορά το είδος του πλοίου που θα αναλάβει τη σύνδεση. Αν θα πρόκειται, δηλαδή, για κρουαζιερόπλοιο ή οχηματαγωγό πλοίο (μεταφορικό). Στη δεύτερη περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι, οι επιβάτες δεν θα έχουν στη διάθεση τους ανέσεις που μπορεί να προσφέρει ένα κρουαζιερόπλοιο (διασκέδαση, καζίνο κτλ.).
ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Αυτό που διαφάνηκε το φετινό καλοκαίρι με την κάθοδο της Royal Caribbean στη Λεμεσό είναι ότι το λιμάνι Λεμεσού προσελκύει ξένες εταιρείες, με μεγάλα κρουαζιερόπλοια και κρουαζιερόπλοια πολυτελείας, ανέφερε στο Insider, από τη πλευρά του, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, σημειώνοντας ότι, δόθηκε συνέχεια από μία ακόμα ξένη εταιρεία, την ιταλική MSC Cruises, η οποία ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο του 2022 θα αρχίσει κρουαζιέρες από το λιμάνι Λεμεσού, με το πολυτελές MSC Lirica. Η νέα ανακοίνωση δείχνει ότι «αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια», σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, ο οποίος θεωρεί και αναμένει ότι το λιμάνι Λεμεσού θα προσελκύσει και νέες εταιρείες, με κρουαζιερόπλοια πολυτελείας, οι οποίες θα επιλέξουν ως αφετηρία των ταξιδιών τους την Κύπρο.
ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ
Από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια η Κύπρος θα αντλεί 1.000-2.000 τουρίστες την εβδομάδα, οι οποίοι θα επισκέπτονται την Κύπρο. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρχονται αεροπορικώς στην Κύπρο, θα διανυκτερεύουν και ακολούθως θα κάνουν την κρουαζιέρα τους, δηλαδή το όφελος θα είναι διπλό, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Κελεπέσιης. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το περασμένο καλοκαίρι κρουαζιέρες από το Λιμάνι Λεμεσού πραγματοποιούσαν η Celestyal Cruises και η Royal Caribbean, οι οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους και για τη νέα χρονιά, μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Άκης Κελεπέσιης, καταληκτικά, σημείωσε ότι, τα υγειονομικά μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια στα κρουαζιερόπλοια κατά τη φετινή περίοδο και αυτός, όπως είπε, είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν παρατηρήθηκαν και ιδιαίτερα προβλήματα, με εντοπισμό κρουσμάτων. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες τηρούσαν πολύ αυστηρή στάση, διενεργώντας ελέγχους PCR και πάνω στα πλοία τους. Τέλος, όσον αφορά τις παροχές που είχαν οι επιβάτες πάνω στα κρουαζιερόπλοια δεν άλλαξε το οτιδήποτε.
Από το περιοδικό Insider – Τεύχος Νοεμβρίου
Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news
