Ναυτικός όμιλος με αξίες!

Ο Ναυτικός Όμιλος Κωνστάντιας παρόλο που δεν κουβαλά μεγάλη ιστορία μπορεί να παινευτεί για δεκάδες μετάλλια και πρωτιές. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο αθλητικό σωματείο, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, το οποίο καλλιεργεί την ευγενή άμυλα και το ήθος σε όλους τους αθλητές.

Της Βέρας Κοσμά

Η αρχή ενός εξαιρετικού εγχειρήματος

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια ομάδα γονέων, της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αισθάνονται την επιθυμία να ξεκινήσουν τα παιδιά τους μαθήματα κολύμβησης. Η αρχή γίνεται στο γυμναστήριο Ποσειδώνιο το οποίο εκείνο το διάστημα διατηρούσε κλειστή πισίνα 25 μέτρων. Την εκμάθηση της κολύμβησης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαβασιλείου ο οποίος συγκέντρωσε και άρχισε να προετοιμάζει τους πρώτους κολυμβητές σε συστηματική βάση. Επόμενο βήμα ήταν η συμμετοχή των κολυμβητών σε αγωνιστικές εκδηλώσεις, της Κυπριακής κολυμβητικής ομοσπονδίας. Αφού όμως δεν υπήρχε ναυτικός όμιλος στην περιοχή οι αθλητές του ομίλου, εγγράφηκαν και φιλοξενήθηκαν αρχικά από τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου και μετέπειτα από το Ναυτικό όμιλο Λάρνακας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε Παγκύπριους αγώνες.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Αρκετοί κολυμβητές όπως οι αδελφοί Παπσανάκη, ο Φλουρής Χατζηγεωργίου, ο Γιάννης Κατσιδιάρης και άλλοι διακρίνονται στα παγκύπρια πρωταθλήματα και κατακτούν μετάλλια και πρώτες θέσεις.

Οι δυσκολίες μεγαλώνουν

Το κολυμβητήριο στο Ποσειδώνιο γυμναστήριο κλείνει το 2005. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν για τους κολυμβητές. Για να καταφέρουν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, οι γονείς, μετέφεραν τρεις φορές την εβδομάδα τα παιδιά στη Λάρνακα για προπόνηση. Το οικονομικό κόστος της συνεχούς μεταφοράς αλλά και οι ατελείωτες ώρες που σπαταλούσαν στους δρόμους εμπόδιο για την μόρφωσης, την ξεκούρασης και την ψυχαγωγίας των παιδιών. Τις προπονήσεις συμπλήρωναν στην πισίνα του ξενοδοχείου Pavlo Napa χωρίς όμως να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το κόστος για την διεξαγωγή προπονήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους αθλητές άλλων Ναυτικών ομίλων. Παρά όμως τις δύσκολες συνθήκες τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Οι πρώτες προσπάθειες για κατασκευή κολυμβητηρίου

Έτσι λοιπόν οι γονείς ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την δημιουργία πισίνας ολυμπιακών προδιαγραφών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου με στόχο να εξυπηρετούνται τα παιδιά όλης της περιοχής. Σύμφωνα όμως με τον ΚΟΑ, για να βοηθήσει, έπρεπε να υπάρχει Ναυτικός Όμιλος στην περιοχή. Οι γονείς αναγκάζονται να μπουν στα βαθιά νερά, ξεκινώντας μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για την ίδρυση του Ναυτικού ομίλου.

Η ίδρυση του Ομίλου

Το 2007 δημιουργείται ο Όμιλός. Η πρώτη ονομασία είναι Ναυτικός Όμιλος Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με έδρα το Παραλίμνι. Τη προεδρία στο πρώτο Δ.Σ αναλαμβάνει ο Σόλωνας Χατζηκωνσταντίνου. Με τη συμπαράσταση όλων των μελών αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τον Όμιλο. Μετονομάζεται σε Ναυτικός Όμιλος Κωνσταντίας και παίρνει την ονομασία του από την μητρόπολη της Κωνσταντίας οριοθετώντας έτσι όλη την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το όραμα

Το όραμα του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας είναι, μέσα από τα αθλητικά προγράμματα και τις κοινωνικές δράσεις του, να προσφέρει στο κοινό κάθε δυνατότητα να αναπτύξει όλες τους τις δεξιότητες και τις επιθυμίες. Να δημιουργήσει ένα υγειές περιβάλλον στο οποίο να αναδεικνύονται οι αθλητικές αξίες και τα ιδανικά και να παρασύρει κάθε μέλος του σε ένα πιο υγιή, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ζωής.

Οι πρώτες επιτυχίες

Με πρωτεργάτες τον Ιάκωβο Χατζηκωνσταντίνου την Ειρήνη Κύζα τον Μάρκο Ασσιώτη και άξιους συμπαραστάτες τους την Καρολίνα Σιαηλή, τις αδελφές Μέρτακα, τους αδελφούς Γεωργίου, Θωμά Άγγλου, Χαρίκλεια Παρασκευά, Ελευθερία Νικολάου, Γεωργία Παναγή ξεκινά μια εντυπωσιακή διαδρομή με πάρα πολλές παγκύπριες νίκες. Οι κολυμβητές Ιάκωβος και Ειρήνη αλλά και ο μικρότερος Μάρκος καταρρίπτουν παγκύπριες επιδόσεις την μια μετά την άλλη. με κορυφαία στιγμή το χρυσό μετάλλιο του Ιάκωβου στους Βαλκανικούς αγώνες νέων. Ξεχωριστή σελίδα στις επιτυχίες του ομίλου έχει γραφτεί στους αγώνες ανοικτής θάλασσας. Το 2011 ανακηρύσσεται πρωταθλητής Κύπρου στο Παγκύπριο πρωτάθλημα OPEN WATER.

Νέος αέρας

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο όμιλος ανασυντάσσεται και λειτουργεί σε νέες βάσεις. Προσλαμβάνει στη θέση του προπονητή τον Γιώργο Χουζούρη. Πλαισιώνεται από τον Χάρη Τζιωρτζιή την Χριστιάνα Πελαγία οι οποίοι αναλαμβάνουν οργανωμένα τα τμήματα εκμάθησης και μετέπειτα προσθέτονται οι Δήμητρα Κανατά, Θεοδώρα Φασουλή και Φλουρής Χατζηγεωργίου. Δημιουργεί προαγωνιστικά τμήματα και ακαδημίες. Εκτός από το ξενοδοχείο Pavlo Napa και τα δημόσια κολυμβητήρια της Λάρνακας, τις μεγαλύτερες τώρα πια ανάγκες καλύπτουν το ξενοδοχείο Αστερίας μέχρι το φθινόπωρο του 2013 και οι πισίνα των Βρετανικών Βάσεων στις Βρυσούλες μέχρι σήμερα. Τον Απρίλιο του 2013 στην προεδρία του ομίλου ανέρχεται ο Λοΐζος Λοΐζου και με την συμπαράσταση παλαιών αλλά και νέων μελών καθοδηγεί την ομάδα μας μέχρι σήμερα. Νέοι ελπιδοφόροι κολυμβητές κάνουν αισθητή παρουσία σε αγώνες. Παράλληλα ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου και η Ειρήνη συνεχίζουν τη δυναμική παρουσία τους εντός και εκτός Κύπρου. Ο Ιάκωβος εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής και συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες Rio 2016.

Το κολυμβητήριο

Τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργεί το δημοτικό κολυμβητήριο Παραλιμνίου και ο όμιλος επιτέλους βρίσκει στέγη. Τα δύσκολα τελειώνουν. Η λειτουργία μπαίνει σε νέα βάση και νέα οράματα και φιλοδοξίες γεννιούνται.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν κερκίδες θεατών, αποδυτήρια ανδρών γυναικών, αποδυτήρια μικρών παιδιών με συνοδό, κυλικείο με χώρο εστίασης, τουαλέτες κοινού, ιατρείο πρώτων βοηθειών– φυσιοθεραπευτήριο και όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των κολυμβητών. Έχουν τοποθετηθεί όλες οι απαιτούμενες αναμονές και προϋποθέσεις ώστε το κολυμβητήριο μελλοντικά να σκεπαστεί.

Στο κολυμβητήριο λειτουργούν από τους έμπειρους προπονητές μας εκτός από τα προγράμματα για την αγωνιστική και προ- αγωνιστική κολύμβηση, πρόγραμμα Aqua Aerobics, Μαθήματα κολύμβησης Ενηλίκων, βρεφική κολύμβηση, παιδική, τμήμα εφήβων εκγύμνασης, ομάδας τριάθλου κτλ. Υπάρχουν ώρες κοινού όπου Δημότες της περιοχής μας κάνουν χρήση της πισίνας για σκοπούς άθλησης ή και αποθεραπείας.

Σήμερα

Ο Όμιλος είναι ενεργό μέλος της Κ.Ο.Ε.Κ. (Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης) από την ίδρυσή του και μέλος της Ομοσπονδίας Τριάθλου από το 2020 και επιλέγει να συνεργάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων με εξειδίκευση στη κολύμβηση, διαθέτουν τις γνώσεις και την τεχνική κατάρτιση που χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας με υπευθυνότητα το έργο τους. Επίσης κατέχουν πτυχία ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών. Το 2021 μετά από 400 μέρες αδράνειας λόγο των περιορισμών ο Όμιλος συμμετείχε σε όλους του αγώνες που διοργάνωσε η Ομοσπονδία. Αποκορύφωμα οι Παγκύπριοι Αγώνες Ανδρών Γυναικών και οι Παγκύπριοι Αγώνες Κατηγοριών. Το αποτέλεσμα της σκληρής και αποτελεσματικής δουλειάς των προπονητών και των κολυμβητών φάνηκε από τα αποτελέσματα των αγώνων. Στους Παγκύπριους Ανδρών – Γυναικών ο Όμιλος πήρε την 8 θέση από 11 ομάδες. Συμμετείχε με ανανεωμένη ομάδα αποτελούμενη από 9 κολυμβητές και 1 κολυμβήτρια. Οι τέσσερις από αυτούς ανήκουν στη κατηγορία εφήβων και οι έξι στη κατηγορία παίδων – κορασίδων. Στους Παγκύπριους Αγώνες κατηγοριών, η ομάδα των Παίδων/Κορασίδων κατέλαβε την 4η θέση από σύνολο 11 Ομίλων. Η ομάδα σκυταλοδρομίας Μικτής ατομικής κατάφερε να καταρρίψει το Παγκύπριο ρεκόρ. Η Ομάδα των Νέων Νεανίδων, τερμάτισε επίσης στην 4η Θέση. Οι θέσεις που κατέλαβαν οι αθλητές αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον του Ομίλου. Το κολυμβητήριο στο Παραλίμνι έδωσε το έναυσμα για την ψηλή στόχευση. Οι αθλητές του ομίλου είναι οι εξής: (Αδάμος Λοΐζου, Αλέξανδρος Γκωτιέρ, Ζαχαρίας Κεφάλας, Νικόλας Βαρναβίδης, Στέφανος Χατζηλευτέρης, Αντρέας Γαβριήλ, Γιώργος Κάρυος, Μαριλένα Σπύρου, Ελένη Μαυρουδή, Ιάκωβος Λοΐζου, Ροδόλφος Αντρέου, Χρίστος Κυθραιώτης, Λουκάς Χαρίτου).

Το κοινωνικό πρόσωπο του ομίλου

Παράλληλα ο όμιλος, έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση με την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως χοροεσπερίδες, συμμετοχή σε παρελάσεις εθνικών επετείων, στις διοργανώσεις του δήμου Παραλιμνίου όπως της Τσικνοπέμπτης, της καρναβαλίστικης παρέλασης της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας.
Τους θερινούς μήνες διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κολυμβητικές ημερίδες, καλοκαιρινά προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης, και το πρόγραμμα παιδί και θάλασσα.

Εις μνήμη του φίλου, αθλητή και μέλους του Ναυτικού Ομίλου Κωνστάντιας Ιάκωβου Τρίαρου.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news