Μάθε για το mind mapping και πως μπορεί να σε βοηθήσει

Mπορεί να έχεις ακούσει κάπου τον όρο mind mapping ή αλλιώς τη χαρτογράφηση μυαλού και να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό και γιατί τόσος κόσμος ασχολείται μ’ αυτό. 

Το mind mapping δεν είναι τίποτα άλλο από μία τακτική οργάνωσης των σκέψεων σου! 

Ίσως να σου φαίνεται απλό μπορεί όμως να γίνει ένα δυναμικό εργαλείο στην καθημερινότητά σου.

Με απλά λόγια, έχεις μία κεντρική ιδέα και με βάση αυτή καταγράφεις νέες ή σχετικές ιδέες και προτάσεις.

Όπως λειτουργούν οι νευρώνες του εγκεφάλου, με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το mind mapping.

O εγκέφαλος μαθαίνει καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια, γι’ αυτό και στο mind mapping χρησιμοποιούνται εικόνες, χρώματα και σχήματα.

Μία εικόνα που περιέχει χρώματα, έχει σχηματικούς συνδέσμους και ξεκάθαρα μηνύματα μπορεί να αποτυπωθεί πιο εύκολα στον εγκέφαλο και άρα να γίνει και πιο εύκολα πράξη.

Είναι λογικό να σκέφτεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μετά κάπου να χάνεσαι ή να ξεχνάς κάτι στην πορεία. Υπάρχει όμως ένας εύκολος τρόπος να οργανώσεις τις σκέψεις σου και να τις βάλεις σε τάξη, με το mind mapping!

Πάρε ένα φύλλο χαρτί, χρωματιστούς μαρκαδόρους ή στυλό και είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις!

Πρώτα βάζεις στο κέντρο ενός λευκού χαρτιού μία κεντρική ιδέα και μετά επεκτείνεις τις σκέψεις σου γύρω από την ιδέα αυτή, με γραμμές σαν «κλαδιά».

Στο τέλος των «κλαδιών» μπορείς να προσθέσεις δευτερεύουσες σκέψεις ή ιδέες.

Οι σκέψεις συσχετίζονται μεταξύ τους με λέξεις-κλειδιά πάντα έχοντας ως βάση την κεντρική ιδέα.

Δεν χρειάζεται να αγχωθείς μήπως ξεχάσεις κάτι ή για να τα βάλεις στη σειρά, απλά κάνε την αρχή και τα υπόλοιπα θα βρουν το δρόμο τους.

Αν πάλι είσαι πιο πολύ λάτρης της τεχνολογίας, μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν εφαρμογές στο κινητό σου ή στο tablet σου και να κάνεις εκεί το mind mapping σου! Ή αν σου αρέσουν οι πίνακες σχεδίασης, μπορείς να το δοκιμάσεις και εκεί.

Μερικά από τα πιο γνωστά εργαλεία mind mapping είναι τα εξήςmidlycogglemindnodediagrams.netlucidchartmiromindmeisterayoascapple strormboard. Μπορείς να περιηγηθείς στις σελίδες τους και να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για την χρήση τους.

Με την καταγραφή των στόχων και των πράξεων που πρέπει να κάνεις για να τους πετύχεις, όλα οργανώνονται λίγο καλύτερα. Παύουν να είναι άτακτες σκέψεις στο μυαλό και αποκτούν υπόσταση. Μια εικονική απεικόνιση μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις και μια καλύτερη γενική εικόνα της κατάστασης.

Καταγράφοντας τις σκέψεις σου, βελτιώνεις την αυτοπεποίθησή σου, ενισχύεις την μνήμη σου, αυξάνεις την αποτελεσματικότητά σου και οδεύεις πιο γρήγορα στην επίλυση μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος.

Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις! Ακόμα και τα μικρά παιδιά!

Είτε πρόκειται για την επίλυση κάποιου θέματος, για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής, για συλλογή πληροφοριών, για περίληψη ενός ζητήματος, για δημιουργία σημειώσεων και παρουσιάσεων, για brainstorming, για αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων, το mind mapping μπορεί να σε βοηθήσει. Δοκίμασέ το!

Το mind mapping είναι ένα πολύ απλό αλλά ταυτοχρόνως πολύ χρήσιμο εργαλείο που αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία! Για να είναι οι μέρες σου πιο αποδοτικές και λιγότερο αγχωτικές!

Πηγή huffingtonpost.gr/ & womenslife.gr/