Ιαπωνία: Γιατί οι περίφημες κερασιές θα ανθίσουν νωρίτερα

Κάθε άνοιξη η Ιαπωνία γιορτάζει το άνθος της κερασιάς, την εποχή της σακούρα όπως ονομάζεται εκείνη η περίοδος που σηματοδοτεί το ξεκίνημα της άνοιξης. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της χώρας, δημοφιλές στους Ιάπωνες αλλά και τους τουρίστες: πολλές πόλεις της χώρας, χωράφια και όχθες ποταμιών είναι γεμάτα με ανθισμένες κερασιές σε ροζ αποχρώσεις. Το χανάμι, δηλαδή η παρατήρηση της ανθοφορίας της κερασιάς από ντόπιους και άλλους επισκέπτες όπως και οι εορτασμοί, είναι ένα παραδοσιακό έθιμο διάρκειας μιας εβδομάδας.

Συνήθως η ανθοφορία αρχίζει μεταξύ του τέλους του Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, όμως φέτος η ανθοφορία θα αρχίσει νωρίτερα. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η πρώτη ανθοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στο Τόκιο και το Κότσι, νωρίτερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πλήρη άνθηση στις 27 Μαρτίου. Αλλες περιοχές στις οποίες θα παρατηρηθούν ανθισμένες κερασιές τον Μάρτιο είναι η Ναγκόγια, Φουκουόκα και Χιροσίμα. Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο στις πρώτες ζεστές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν νωρίτερα στο Τόκιο.

Το χανάμι είναι ένα παραδοσιακό...
Το χανάμι είναι ένα παραδοσιακό έθιμο διάρκειας μιας εβδομάδας.

Αντίθετα, η ανθοφορία στα βόρεια μέρη της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, στο τέλος Απριλίου και την Πρωτομαγιά, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας. 

Μάλιστα, για να διευκολύνει τους ταξιδιώτες να μετακινηθούν σε περιοχές όπου η ανθοφορία της κερασιάς θα έχει ξεκινήσει, η Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιούργησε μια εφαρμογή για μια πιο εύκολη και γρήγορη παρατήρηση του μοναδικού θεάματος. 

Ανθισμένες κερασιές...
Ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία.

Πηγή huffingtonpost.gr/