Η 47η Πορεία Χριστοδούλας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στην Επαρχία Αμμοχώστου

Η 47η Πορεία Χριστοδούλας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου στην Επαρχία Αμμοχώστου  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Απριλίου, με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Δερύνειας στις 10:30π.μ. και θα καταλήξει στο νεότευκτο Μνημείο της Χριστοδούλας στη Σωτήρα, εκεί όπου έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, θύμα του Αττίλα και του καρκίνου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους πεζοπόρους. Στο σημείο τερματισμού της Πορείας (Μνημείο Χριστοδούλας στη Σωτήρα) θα αναπευθεί δέηση από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.

Το εντυπωσιακό νέο Μνημείο Χριστοδούλας στη Σωτήρα

Φέτος, για πρώτη φορά, η εκδήλωση τερματισμού της 47ης Πορείας Χριστοδούλας θα γίνει στο εντυπωσιακό νέο Μνημείο Χριστοδούλας.

Ο Δήμος Σωτήρας ως ελάχιστη ένδειξη χρέους προς τη Χριστοδούλα αλλά και τον αγώνα του κάθε καρκινοπαθούς συνανθρώπου μας, ήδη από το 2018 είχε αποφασίσει την ανέγερση ενός νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή η ηρωική μορφή της Χριστοδούλας.

Το έργο που περιλαμβάνει την ανέγερση του ανδριάντα αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, τονίζει τον χαρακτήρα του μνημείου, εφόσον αυτό πλέον χωροθετείται σε πιο κεντρικό σημείο και τονίζει την κίνηση του αγάλματος.

Ο περιβάλλοντας χώρος με τη δημιουργία σκαλιών αμφιθεατρικού τύπου μπορεί να χρησιμοποιείται από το κοινό ως χώρος ξεκούρασης και ανάπαυσης, αλλά και ως χώρος για τη διοργάνωση της καθιερωμένης ετήσιας Πορείας Χριστοδούλας.

Όσον αφορά τον ίδιο τον ανδριάντα, την κατασκευή του ανέλαβε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης αλλά και γείτονας της στο Βαρώσι, Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος μετά από προσωπική έρευνα, ενσωμάτωσε στο έργο μικρές λεπτομέρειες από άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του χαρακτήρα της Χριστοδούλας.

Στο μνημείο η Χριστοδούλα απεικονίζεται να φορά κλειστά παπούτσια παρά το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι, αφού όπως εξήγησαν κοντινά της πρόσωπα, η ίδια δεν φορούσε ποτέ σανδάλια ή παντόφλες καθώς το θεωρούσε υποτιμητικό. Το μνημείο απεικονίζει την Χριστοδούλα να περπατάει με μια βαλίτσα, άτσαλα φτιαγμένη, αφού τα μισά ρούχα θα κρέμονται έξω απ΄ αυτήν. Άτσαλα, όπως βιαστικά έφυγε από το σπίτι για να φτάσει, εξαθλιωμένη και εξαντλημένη από τον καρκίνο κάτω από την πορτοκαλιά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο Δήμος Σωτήρας ευελπιστεί ότι το Μνημείο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και θα προσδώσει τις πρέπουσες τιμές στη γυναίκα-σύμβολο Χριστοδούλα αλλά και στους πραγματικούς μαχητές της ζωής, άνδρες και γυναίκες, που κτυπήθηκαν από την επάρατη νόσο και δίνουν καθημερινό αγώνα.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news